Exerciţiile fizice ar putea contracara efectele genelor obezităţii (studiu)

Data publicării: 19-06-2018

Femeile vârstnice purtătoare ale genelor răspunzătoare de predispoziţia pentru obezitate s-ar putea simţi uşurate la aflarea rezultatelor unui studiu efectuat recent în Statele Unite ale Americii potrivit căruia exerciţiile fizice pot contracara acest risc, informează UPI.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au analizat date de la peste 8.200 de femei cu vârste între 70 şi 79 de ani, cu strămoşi europeni. Cercetătorii au descoperit că influenţa genetică asupra indicelui de masă corporală (o estimare a cantităţii de grăsime din corp realizată pe baza valorilor de greutate şi de înălţime) au fost cel mai evidente în cazul femeilor sedentare şi cel mai puţin evidente la cele cu niveluri ridicate de activitate fizică.

''Mesajul (care rezultă) de aici este acela că riscul genetic de obezitate nu este întru totul determinist'', a declarat autoarea principală a cercetării, Heather Ochs-Balcom, cadru didactic asociat la Universitatea din Buffalo, in New York.

''Alegerile pe care le facem în viaţă joacă un rol important în ceea ce priveşte sănătatea noastră'', a adăugat ea în cadrul unui comunicat emis de universitate.

''Studiul nostru sugerează că la vârsta înaintată ne putem depăşi destinul în ceea ce priveşte obezitatea - pe care l-am dobândit de la părinţii noştri - cu ajutorul exerciţiilor fizice'', a explicat Ochs-Balcom.

''În cazul persoanelor vârstnice, exerciţiile fizice sunt importante pentru prevenirea pierderii masei musculare, care contribuie la reducerea riscului de căderi. În plus, pentru adulţii în vârstă există multe alte beneficii ale exerciţiilor fizice'', a adăugat cercetătoarea.

Studiul a fost publicat în jurnalul Menopause.
Sursa: Agerpres, 19-06-2018, Vizualizari 171
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.