Expoziţia permanentă "Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio", deschisă miercuri în "Vila cu Clopoţei"

Data publicării: 20-10-2017

Expoziţia permanentă "Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio", reunind textile - cămăşi, ii, fote, vâlnice, ştergare şi scoarţe -, obiecte de ceramică, colecţii de icoane, ouă încondeiate şi obiecte de lemn specifice gospodăriei ţărăneşti, s-a deschis miercuri seară la Muzeul de Artă Populară "Dr. Nicolae Minovici".

Noul proiect expoziţional îşi propune să restituie vizitatorilor expoziţia de obiecte de artă populară realizată de dr. Nicolae Minovici, într-o variantă cât mai apropiată de cea originală. Pentru a păstra ideea expoziţiei originale, expunerea actuală a fost realizată cu ajutorul unui set de fotografii comandate de Nicolae Minovici în 1935, înainte de a dona casa şi colecţia municipalităţii.

"Inaugurăm Vila Dr. Nicolae Minovici. Practic, am adus înapoi tot ce el a gândit iniţial când şi-a construit vila. În 1935, când se pregătea să o doneze, a făcut o serie de fotografii. Toate obiectele au revenit, după restaurarea vilei, care a început în 2004, în poziţia din fotografii", a declarat pentru AGERPRES Nicoleta Bădilă, muzeograf în cadrul Muzeului de Artă Populară "Dr. Nicolae Minovici".

Ea a explicat că în afara restaurării imobilului, au fost restaurate şi exponatele.

"Asta a durat destul de mult. Este o muncă laborioasă şi obiectele sunt foarte, foarte multe. Sunt peste 2.000 de obiecte în acest spaţiu. Odaia săsească s-a transformat într-un fel de istoric al familiei Minovici, pentru că am vrut să introducem vizitatorul în această parte a vieţii dr. Minovici şi a acestei familii, relevante pentru istoria medicinei", a spus muzeograful, menţionând că în circa un an se intenţionează redeschiderea pentru public a întregii colecţii de artă a dr. Minovici.

La vernisaj, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, Adrian Majuru, a evidenţiat efortul echipei instituţiei pe care o conduce în realizarea proiectului.

"Tot ce a iubit Nicolae Minovici foarte mult dincolo de medicină este, acum, pentru dumneavoastră, oferit cu sprijinul colegilor mei. A fost un proiect la care s-a muncit mai bine de doi ani (n.r. - restaurarea exponatelor). De aceea aţi aşteptat atât de mult obiectele de artă populară, pentru că tot ceea ce veţi vedea expus - parţial, mai sunt două spaţii de amenajat - a fost restaurat de o echipă complexă, de colegii mei de la laboratoarele de restaurare ale Muzeului Municipiului Bucureşti, dar şi de colegi parteneri de la UNArte sau liber profesionişti care ne-au oferit sprijin", a spus Majuru.

Despre opera profesională, ştiinţifică, instituţională şi culturală a profesorului Nicolae Minovici, cel care a iubit amănuntele şi căruia i-au plăcut "zonele de frontieră" din care a extras tot ceea ce a înţeles şi a dus mai departe, au vorbit directorul Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici, prof. dr. Cristian Curcă, şi prof. dr. Octavian Buda, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

"Această casă comandată de Nicolae Minovici nu este muzeu în înţelesul strict al cuvântului. Este operă de amor, de dragoste. Şi înăuntru simţi asta. Nu este operă de colecţionar tipicar şi consecvent. El a adunat lucruri care i-au plăcut. Asta este extraordinar. Totul este la scara omului şi se vede dragostea cu care ele au fost achiziţionate", a spus Tomniţa Michaela Florescu, viceprimar al Capitalei.

"Vila cu Clopoţei", construită la comanda doctorului Nicolae Minovici după modelul unei cule olteneşti, reprezentativă pentru stilul neoromânesc, funcţiona deja în 1906 ca un adevărat muzeu privat, ce avea să fie cunoscut sub denumirea de "Muzeul de Artă Naţională Dr. Nicolae Minovici".

Casa şi colecţia reprezintă extensia în sfera social-spirituală a activităţii complexe a doctorului Nicolae Minovici, între care se numără proiecte precum dezvoltarea medicinei legale în România, fondarea Biroului de Asistenţă Socială, a Societăţii "Salvarea" şi a Spitalului de Urgenţă.

Vila a fost renovată, restaurată şi reabilitată cu fonduri europene, prin programul REGIO, şi redată publicului pentru vizitare în anul 2016, la 110 de la inaugurarea iniţială.

În prima expoziţie organizată după redeschidere, "Fraţii Minovici - pionierat medical şi univers spiritual", vizitatorii au putut cunoaşte viaţa şi activitatea doctorului Nicolae Minovici, în relaţie cu proiectele desfăşurate alături de fraţii săi, Ştefan şi Mina Minovici, şi în contextul demersurilor de construcţie a medicinei româneşti moderne.

După expoziţia permanentă "Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio", concretizată în redeschiderea, la parterul vilei, a unui spaţiu expoziţional modern, dedicat costumului popular românesc, axat pe evidenţierea iei româneşti şi a trei spaţii de la etajul clădirii - biserica, dormitorul doctorului şi sufrageria vilei -, în 2018 vor fi deschise publicului alte două spaţii de la etaj: salonul şi camera miresei.
Sursa: Agerpres, 20-10-2017, Vizualizari 135
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.