Expunerea copiilor la nicotină înainte și după naștere asociată cu tulburări de auz

©

Autor:

Expunerea copiilor la nicotină înainte și după naștere asociată cu tulburări de auz
Un nou studiu sugerează că expunerea copiilor la nicotină, atât înainte cât și după naștere, poate determina tulburări de auz.

Tutunul, țigările electronice și terapia de substituție cu nicotină sunt asociate cu prematuritate, tulburări de dezvoltare fetală, greutate scăzută la naștere și chiar moartea bebelușului (sindromul morții subite la sugari). Deși efectele nocive ale tutunului sunt bine cunoscute, un raport al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) relatează că 10% dintre femei continuă să fumeze inclusiv în ultimele 3 luni de sarcină. De asemenea, CDC atrage atenția asupra faptului că țigările electronice sunt la fel de nocive pentru copii întrucât ele conțin nicotină, putând afecta dezvoltarea normală a creierului și plămânilor bebelușului.

Cercetătorii din Berlin, Germania au studiat efectele nicotinei atât la fetus cât și la nou-născut, analizând dezvoltarea zonei auditive din trunchiul cerebral la șoareci. Pentru experiment ei au adăugat în apa de băut a rozătoarelor gestante aceeași cantitate de nicotină cu cea la care este expus un fumător înrăit. Puii au fost expuși la nicotină și prin laptele matern până la 3 săptămâni după naștere, echivalentul vârstei unui copil de școală primară. Apoi cercetătorii au analizat activitatea cerebrală a puilor, comparând rezultatele cu ale unui grup control de șoareci de aceeași vârstă, dar care nu au fost expuși la nicotină.

S-a observat că neuronii șoarecilor expuși la nicotină ce primesc informații senzoriale de la cohlee (organul auzului) nu transmit mai departe semnalele la neuronii din zona auditivă din trunchiul cerebral cu aceeași acuratețe și eficacitate ca cea a neuronilor grupului control. Semnalizarea neuronală este mai puțin precisă, ceea ce alterează și decodificarea sunetului.

Încă nu se cunosc toate componentele sistemulului auditiv afectate de expunerea la nicotină, fiind necesare și alte cercetări în domeniu. Copiilor ale căror mame au fumat pe perioada sarcinii și care prezintă dificultăți de învățare la școală ar trebui să li se facă teste auditive. Tulburările auditive la copii cauzate de o disfuncție la nivelul trunchiului cerebral pot pune probleme de tipul tulburări de exprimare, reușite academice scăzute și izolare socială.

Studiul a fost publicat în The Journal of Physiology.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 27-02-2017 | creare: 27-02-2017 | Vizite: 870
Bibliografie
Exposure to nicotine before and after birth causes hearing difficulties in children, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/315755.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dependenta de nicotina
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Avantajele renunțării la fumat
  •