Expunerea prelungită la zgomotul produs de avion este asociată cu hipertensiunea arterială

Expunerea prelungită la zgomotul produs de avion este asociată cu hipertensiunea arterială
Persoanele care sunt expuse constant la emisiile sonore intense produse de avioane, mai ales în timpul nopții, prezintă un risc mai mare de dezvoltare a hipertensiunii arteriale, a artimiilor cardiace sau a AVC-ului, după cum arată un studiu recent publicat în jurnalul Occupational and Environmental Medicine.

Echipa de cercetare a preluat date de la 420 persoane care locuiau în apropierea Aeroportului Internațional din Atena (Grecia), unde peste 600 de avione decolează și aterizează zilnic.

Au preluat date din cadrul unui studiu mai amplu, studiul HYENA, ce a analizat posibilul impact al zgomotelor de avion asupra sănătății între anii 2004-2006.

Aproximativ jumătate dintre participanți (49%) au fost expuși la mai mult de 55 dB pe durata zilei, în timp ce 27% au fost expuși la zgomot produs de avioane de 45 dB pe durata nopții. Doar 11% dintre persoane au fost expuse la zgomot puternic produs de traficul rutier, de mai mult de 55 dB.

Între anii 2004-2006, 71 de persoane din grupul de studiu au fost diagnosticate cu hipertensiune și 44 cu artimii cardiace, iar 18 au prezentat atacuri de cord. Expunerea la zgomote puternice și prelungite de avion,  mai ales noaptea, a fost astfel asociată cu toate cazurile de hipertensiune, precum și cu apariția de cazuri noi.

Fiecare 10 dB în plus de zgomot de avion pe durata nopții cresc considerabil nocivitatea zgomotului și au fost asociați cu o creștere cu 69% a riscului de boli cardiovasculare. Asocierea dintre zgomotul de trafic  rutier și hipertensiunea sau alte probleme cardiovasculare a fost mult mai redusă cantitativ și calitativ.

Această asociere dintre zgomotele de avion și bolile de inimă necesită cercetări suplimentare, dar atrage atenția asupra posibilelor riscuri la care sunt expuse persoanele care locuiesc în zone din apropierea aeroporturilor.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 16-06-2017 | creare: 16-06-2017 | Vizite: 468
Bibliografie
Long term exposure to aircraft noise linked to high blood pressure, link: https://medicalxpress.com/news/2017-06-term-exposure-aircraft-noise-linked.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Femeile sunt mai afectate de factorii de risc pentru boli cardiovasculare, potrivit unui studiu american
 • 5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
 • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK