Factori de risc pentru diabet

©

Autor:

Factori de risc pentru diabet
Diabetul este o afecțiune care influențează modul în care organismul utilizează glucoza. Glucoza este esențială pentru sănătate, fiind o sursă importantă de energie pentru celulele care susțin musculatura și țesuturile, dar și principala sursă de energie a creierului.

Dacă ai Diabet înseamnă că ai prea multă glucoză în sânge, dar cauzele pot fi diferite.

Cunoașterea factorilor de risc pentru diabet este importantă pentru prevenirea și gestionarea bolii.

Diabetul cronic include diabetul tip 1 și diabetul tip 2, iar diabetul posibil reversibil este prediabetul – când glicemia este mai mare decât valoarea normală, dar nu atât de ridicată pentru a se încadra la diabet  - și diabetul gestațional, care apare în timpul sarcinii dar se poate regla după nașterea copilului.


Factorii de risc pentru diabet depind de tipul diabetului:

Factorii de risc pentru diabetul tip 1

În cazul diabetului tip 1, organismul produce prea puțină insulină sau deloc și tratamentul presupune administrarea de insulină injectabil sau prin pompă, împreună cu adoptarea unui stil alimentar adecvat. Deși cauza exactă a diabetului tip 1 este necunoscută, factorii care pot semnala un risc crescut sunt:
  • Istoricul familial - riscul de diabet poate crește dacă ai în familie un părinte sau frate/soră cu diabet tip 1;
  • Vârsta – diabetul afectează de obicei persoanele mai tinere, de 4-7 sau 10-14 ani, dar poate să apară și la vârste mai înaintate;
  • Predispoziția genetică - analiza unor gene poate indica dacă persoana prezintă riscul de diabet tip 1;
  • Factori de mediu – expunerea la anumite boli virale poate juca un rol în declanșarea diabetului tip 1, dar mai sunt necesare cercetări în acest sens;
  • Prezența autoanticorpilor - prezența acestor autoanticorpi (anticorpi care acționează împotriva propriei celule) duce la un risc crescut de dezvoltare a diabetului tip 1, dar nu este un factor cert;
  • Factori alimentari – deficitul de vitamina D, expunerea precoce la lapte de vacă sau formulă de lapte de vacă, expunerea la cereale înainte de 4 luni ar putea crește riscul de diabet tip 1, dar nu sunt dovezi științifice care să arate o relație directă de cauzalitate între aceștia.

Factorii de risc pentru diabetul tip 2 și prediabet

Diabetul tip 2 este cea mai comună formă de diabet. Organismul produce insulină, dar nu este capabil să o utilizeze corespunzător. Duce la acumularea de zahăr în sânge, care poate afecta organismul. De obicei se tratează cu medicamente administrate pe cale orală, dar uneori pot fi necesare și injectări.

Factorii pentru aceste forme de diabet includ:

Factori de risc nemodificabili

O serie de factori de risc nu pot fi controlați, și anume:
  • Istoricul familial – riscul crește dacă o rudă de gradul I are diabet tip 2;
  • Rasa – se pare că hispanicii, afroamericanii, americanii și asiaticii sunt mai predispuși riscului de diabet, dar sunt rezultate doar ale unor cercetări și analize statistice, nu cercetări concludente de tip cauză-efect;
  • Vârsta – riscul de diabet crește odată cu înaintarea în vârstă; poate fi din cauza sedentarismului, pierderea masei musculare și creșterii în greutate odată cu înaintarea în vârstă și apare de obicei la cei trecuți de 45 ani, dar nu pot fi excluși nici cei mai tineri sau chiar copiii;
  • Diabetul gestațional -  dezvoltarea diabetului gestațional în sarcină crește riscul de prediabet sau diabet tip 2 mai târziu; de asemenea, nașterea unui copil cu greutate mai mare de 4 kg poate favoriza apariția diabetului tip 2;
  • Sindromul ovarelor polichistice – această afecțiune caracterizată de perioade menstruale neregulate, pilozitate corporală excesivă și obezitate poate crește riscul de diabet -  rezistența la insulină și supraponderalitatea sunt factori contribuitori pentru sindromul ovarelor polichistice.

Factori de risc modificabili

Dacă unii factori de risc nu pot fi controlați, alții pot fi gestionați pentru prevenirea riscului și îmbunătățirea calității generale a vieții:
  • Supraponderalitatea/Obezitatea  – țesutul adipos în exces poate favoriza dezvoltarea rezistenței la insulină; un stil de viață sănătos și o alimentație sănătoasă și echilibrată sunt elemente esențiale pentru reducerea greutății excesive și pentru reducerea riscului de diabet;
  • Alimentația deficitară - alimentația bogată în alimente procesate, săracă în fibre, cu conținut ridicat de zaharuri adăugate, grăsimi trans și nesănătoase, sunt doar câteva exemple dintr-o dietă nesănătoasă care poate crește riscul de diabet tip 2;
    Deși este adesea vehiculat faptul că zahărul produce diabet, consumul de zahăr nu este o cauză a apariției diabetului. Zahărul poate, în schimb, duce la obezitatea, care este un factor de risc pentru diabet, fiind o asociere indirectă.
  • Sedentarismul – cu cât avem un stil de viață mai sedentar, cu atât riscul de diabet crește; activitatea fizică ajută la controlul greutății, utilizarea glucozei ca energie și face celulele mai sensibile la insulină;
  • Hipertensiunea arterială - o presiune arterială mai mare de 140/90 mmHg poate fi asociată cu un risc mai crescut de diabet tip 2;
  • Nivel anormal de colesterol sau trigliceride – valori scăzute ale HDL-colesterolului (colesterol „bun”) sau nivelul ridicat de trigliceride cresc riscul de diabet tip 2.

Factorii de risc pentru diabetul gestațional

Orice femeie însărcinată prezintă riscul de a devolta diabet gestațional, dar unii parametri duc la un risc mai mare, și anume:
  • Vârsta – femeile însărcinate trecute de 25 ani prezintă un risc mai mare de diabet gestațional;
  • Istoricul familial sau personal – istoricul personal de prediabet sau cel familial de diabet tip 2 cresc riscul de dezvoltare a diabetului gestațional la o sarcină viitoare, dar și dacă o femeie a dat naștere unui copil cu greutate mai mare de 4 kg;
  • Greutatea – supraponderalitatea înainte de sarcină crește riscul de diabet.

Monitorizează-ți periodic glicemia pentru depistarea precoce a diabetului, pentru a preveni complicațiile! Depistarea timpurie și inițierea tratamentului corespunzător pot preveni alte probleme.

Data actualizare: 12-12-2017 | creare: 12-12-2017 | Vizite: 5968
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Plasturele „inteligent” pentru monitorizarea glicemiei
  •