Fanteziile sexuale normale versus fanteziile atipice (studiu)

©

Autor: Redacția ROmedic

Fanteziile sexuale normale versus fanteziile atipice (studiu)
În literatura de specialitate se face referire la comportamentul sexual deviant și la fanteziile sexuale atipice (parafilia), prin care acestea se exprimă. Cu toate acestea nu s-a explicat până acum la ce se referă concret o fantezie sexuală atipică. Ediția a 5-a a DSM le clasifică a fi „fantezii anormale”, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății le numește „fantezii neobișnuite”.

Un proiect de cercetare derulat de o echipă de specialiști canadieni s-a axat pentru prima dată pe studierea acestui subiect, în încercarea de a înțelege ce înseamnă un comportament sexual deviant și care sunt fanteziile sexuale anormale. Din punct de vedere clinic fanteziile patologice presupun acte de natură sexuală non-consensuale, care pot include și producerea durerii.
Pentru a defini și explica un comportament deviant și fanteziile anormale, cercetătorii au considerat esențial în primul rând să afle ce constituie norma în privința fanteziilor sexuale. Rezultatele pe care le-au obținut au fost extrem de interesante.

Pentru că studiile în domeniul sexualității se făcuseră anterior preponderent pe studenți, s-a dorit ca de această dată lotul de participanți să includă adulți dispuși să ofere informații despre comportamentul lor sexual. Astfel, studiul a fost realizat pe un număr de aproximativ 1517 adulți canadieni cu vârsta medie de 30 de ani, dintre care 799 bărbați și 718 femei.

Iată pe scurt concluziile la care au ajuns:
  • tipologia fanteziilor sexuale în populația generală este foarte variată, iar cele anormale sunt extrem de rare din punct de vedere statistic
  • a fost confirmată ideea că bărbații au în general semnificativ mai multe fantezii sexuale decât femeile; în plus 30% până la 60% dintre femei au relatat fantezii sexuale în care predomina ideea de supunere
  • spre deosebire de bărbați, femeile fac mult mai ușor diferența între o fantezie și dorința sexuală – femeile care au fantezii extreme în care sunt dominate au declarat că nu și-ar dori ca fanteziile să devină realitate, în timp ce majoritatea bărbaților și-ar dori îndeplinirea acestore
  • diferențe semnificative au fost observate și în cazul prezenței partenerului/persoanei iubite – dacă la femei acesta/aceasta este prezent(ă) frecvent în fanteziile lor, la bărbați sunt mult mai dese fanteziile extraconjugale.

Exemplele menționate de participanți au inclus fantezii rare (ex: sexul cu un copil sau cu un animal), fantezii neobișnuite (ex: sexul cu o prostituată sau cu o persoană drogată), fantezii tipice (ex: sexul într-o locație romantică – la femei, sexul cu două femei – la bărbați).

Rezultatele obținute în urma acestui studiu vor fi în continuare utilizate în scopuri statistice pentru a identifica și subgrupuri de indivizi în funcție de preferința pentru anumite tipuri și combinații de fantezii. Subiectul este unul extrem de important, iar studii viitoare în această direcție ar putea oferi noi informații despre comportamentul sexual uman.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 04-11-2014 | creare: 04-11-2014 | Vizite: 6076
Bibliografie
Sexual fantasies: Are you normal?, link: https://medicalxpress.com/news/2014-10-sexual-fantasies.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum modifică suplimentele cu testosteron comportamentul sexual al bărbaților?
  • Stilul de viață afectează activitatea sexuală la femeile de vârstă mijlocie
  • O nouă perspectivă a comportamentului sexual la vârsta a treia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum