Fără carbohidrați vs. fără grăsimi - care este cea mai bună dietă?

Autor: ROmedic

Fără carbohidrați vs. fără grăsimi - care este cea mai bună dietă?
Potrivit cercetătorilor, pentru a slăbi și pentru a scădea riscul dezvoltării unei afecțiuni cardiovasculare, reducerea carbohidraților din dietă este o strategie mai eficientă decât reducerea grăsimilor.

Din datele studiului randomizat au reieșit următoarele: după o perioadă de 12 luni, persoanele care au urmat dieta săracă în carbohidrați au pierdut 5,3 kg în greutate, față de 1,8 kg cât au pierdut persoanele cu dieta săracă în grăsimi (dietele conținând alimente cu valoare calorică similară).

De asemenea, grupul cu dieta săracă în carbohidrați a înregistrat un nivel de colesterol HDL (bun) crescut - diferența medie între cele două grupuri fiind de 7 mg/dL, precum și o scădere mai mare în raportul colesterolului total, cu o diferență medie de -0,44.

Scorul Framingham pentru calcularea riscului de boli cardiovasculare a fost semnificativ mai redus pentru persoanele cu dieta fără carbohidrați, cu o diferență medie de -1,4%.

Studiul a fost publicat în Annals of Internal Medicine și a prezentat mai mulți parametri care au dovedit eficiența crescută a dietei sărace în carbohidrați, cum ar fi scăderea masei de țesut adipos și scăderea nivelului de trigliceride, scăderea nivelului de colesterol LDL (rău) și a proteinei C-reactive.

Studiile anterioare privind dietele sărace în carbohidrați și riscul de boli cardiovasculare au avut rezultate conflictuale, fiid limitate de lipsa diversității populației și includerea cu preponderență a pacienților cu sindrom metabolic sau diabet. Studiul de față a evaluat 148 de persoane cu vârsta medie de 47 ani, cu indice de masă corporală 35 kg/m². Mai mult de 85% au fost femei și jumătate dintre persoane au fost de rasă afro-americană. Niciunul nu prezenta boli cardiovasculare, afecțiuni renale sau diabet.

Data actualizare: 05-09-2014 | creare: 03-09-2014 | Vizite: 1903
Bibliografie
1. Low Carb Beats Low Fat for Weight Loss, CV Risk, link: http://www.medpagetoday.com/Cardiology/Prevention/47447
2. Effects of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets: A Randomized Trial, link: http://annals.org/article.aspx?articleid=1900694
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Paradoxul lactatelor integrale
 • S-a descoperit un al șaselea gust, care ar putea explica de ce ne place pizza atât de mult
 • Dispozitivul care îți indică alimentele potrivite pentru flora ta bacteriană
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK