Farmaciile trebuie controlate de inspectori specializati

Data publicării: 27-08-2008

Vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu, a declarat, miercuri, ca numarul insuficient de inspectori specializati face ca farmaciile sa nu fie controlate, lucru periculos pentru pacienti intrucat pot fi vandute medicamente care au expirat sau sunt aproape de expirare, sau pot fi vandute medicamente neautorizate.
Prezenta la dezbaterea organizata de Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor pe marginea proiectului privind legea farmaciei, Clara Popescu a mentionat ca 20% dintre farmaciile din Romania nu au un farmacist angajat, fap care, in opinia ei, se datoreaza "haosului din sistemul farmaceutic care nu are o legislatie".
"Cu 3 inspectori cat mai are Directia Farmaceutica a Ministerului Sanatatii nu se pot controla peste 5.400 de farmacii. Trecerea controlului si autorizarii farmaciilor la Agentia Nationala a Medicamentului poate fi benefica, agentia avand mai multi inspectori, care insa trebuie pregatiti", a afirmat Clara Popescu.
In opinia ei, este important este ca autorizarile si controalele sa fie transparente si sa existe personal suficient pentru cele 5.400 de farmacii si cele 1.500 de puncte farmaceutice.
Vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania a sustinut ca au fost infiintate farmacii noi care nu respecta in totalitate legislatia in vigoare si a sfatuit pacientii sa nu cumpere medicamente prin internet.
La randul sau, presedintele Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor, acad.prof.dr. Mircea Ifrim, s-a pronuntat pentru infiintarea unui corp specializat de inspectori pentru controlul in farmacii. El a sustinut, cu acest prilej, propunerea Colegiului Farmacistilor ca din echipele de control sa faca parte ca observator si un reprezentant al colegiului.
Ifrim considera ca este necesara o lege a farmaciei si nu o hotarare de Guvern in acest sens, argumentul fiind necesitatea reglementarii, intr-o maniera clara si coerenta, a activitatii farmaciilor.
Democrat-liberalul Sorin Paveliu a precizat ca, in prezent, activitatea de control si autorizare a farmaciilor este reglementata de Ordonanta de Guvern 93/ 2008, dar care nu are norme de aplicare. In opinia sa, este necesara mentinerea criteriului demografic pentru infiintarea de farmacii pana in 2010, termenul limita dat de Comisia Europeana pentru liberalizarea pietei farmaceutice.
Sursa: Agerpres, 27-08-2008, Vizualizari 521
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.