Farmacologie generala homeopatica

Data publicării: 19-11-2007

Lucrarea "Farmacologia generala homeopata", de acad. prof. dr. docent Dumitru Dobrescu, a fost lansata, luni, la Facultatea de Farmacie din Bucuresti.  
    Volumul reprezinta, in contextul literaturii internationale de profil, prima lucrare publicata ce abordeaza subiectul farmacologiei homeopate care deschide perspectiva aparitiei unor noi domenii ale stiintei si propune o noua viziune asupra homeopatiei.
    Homeopatia este sinonima cu "farmacologia homeopata" si include totalitatea cunostintelor despre medicamentul homeopat, nu doar pe cele privitoare la terapie.
    Prof. dr. farmacist Dumitru Dobrescu a evidentiat in interventia sa ca a sosit timpul redefinirii homeopatiei, care ar trebui sa fie perceput atat ca farmacologie homeopata, si nu doar ca o simpla metoda terapeutica, cat si ca o stiinta medicala, si nu doar ca medicina alternativa.
    "Cartea de fata a fost scrisa si ca o pledoarie pentru intelegerea evolutiei stiintei medicamentului, de la farmacologia clasica (alopata) la farmacologia ecologica (homeopata), si a homeopatiei, de la metoda terapeutica la ramura de stiinta", a subliniat prof. Dobrescu.
    El a mentionat ca in prezent homeopatia este in mare parte netolerata in special de facultatile de medicina, de producatorii de medicamente alopati, si este acceptata si promovata de anumiti oameni de bine si de anumite organizatii profesionale.
    Prof. dr. Dumitru Dobrescu a facut referire la faptul ca in evidentele OMS, dintre tratamentele cele mai prescrise, pe locul I se gasesc cele fitoterapeutice, urmate de cele homeopate, si pe locul III, alopatele. Exista si o explicatie a acestei ierarhizari, fitoterapeuticele sunt utilizate ca medicamente in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare, homeopatele sunt medicamentele principale in subcontinentul indian, foarte raspandite si in Europa Occidentala, mai putin in Canada si SUA.
    Uniunea Europeana, prin Agentia Europeana pentru Medicament, a elaborat norme de calitate pentru medicamentele homeopate foarte apropiate de cele alopate, a subliniat prof. dr. Dumitru Dobrescu.
    Practica homeopata, din pacate, se realizeaza de un numar insuficient de doctori, pentru ca majoritatea facultatilor de medicina nu accepta predarea acestei discipline, a mai spus prof. dr. Dumitru Dobrescu.
    In opinia sa, sunt foarte multe situatii in care medicamentele homeopate au avut efect benefic dupa ce tratamentul cu alopate nu a functionat si a evidentiat cateva cazuri pe care le-a tratat de osteomelita, anumite migrene, copii asmatici, obtinand rezultate foarte bune.
    Prof. dr. Dumitru Dobrescu a precizat, insa, ca nu trebuie sa se renunte la medicina alopata.
    In opinia sa, cartea de farmacologie homeopata generala este un tratat extrem de util, aduce contributii originale la redefinirea homeopatiei si la redescoperirea homeopatiei. In opinia sa, homeopatia trebuie studiata mai atent si trebuie studiata mai ales stiintific si nu utilizata ca tratament. De altfel, prof. dr. dumitru Dobrescu considera ca este o stupizenie sa numesti homeopatia ca terapie alternativa.
    Homeopatia in Romania nu este utilizata pe scara larga. Exista un numar relativ restrans de medici care fac acest lucru. Ea are, bineinteles, si limitele sale, dar pentru ca nu sunt cunoscute trebuie multiplicate investigatiile clinice.
    In opinia prof dr. Dumitru Dobrescu, homeopatia trebuie studiata si in ceea ce priveste o serie de alte boli mai grave si sa se testeze posibilitatile sale in toate patologiile pe care medicina alopata nu ajunge sa le vindece. Poate ca farmacologia specifica homoepatiei si abordarea sa particulara a bolnavului vor permite sa invinga boala acolo unde alopatia este astazi blocata, a opinat specialistul.
    Lucrarea a fost lansata in prezenta secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, Vlad Iliescu,  presedintei Agentiei Nationale a Medicamentului, farmacist Magdalena Badulescu, prodecanului Facultatii de Farmacie, prof dr. Dumitru Lupuleasa.
19-11-2007, Vizualizari 2641
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.