Favus

Favus
Favusul este o infectie dermatofitica cronica cauzata de Trychophyton schoenleinii. Aceasta afecteaza scalpul, dar poate afecta si pielea glabra si unghiile. Debuteaza de obicei pe scalp, in copilarie si persista pentru multi ani sub forma de placi crustoase.

Stadiul sever de favus implica pierderea parului de pe suprafete intinse ale scalpului, atrofie si alopecie cicatriceala. Pe pielea glabra favusul este o eruptie papuloveziculara si papuloscuamoasa. Onicomicoza tinea favosa este similara cu alte forme de tinea unghuium.

Desi favusul nu este foarte contagios, pot fi afectati citiva membri ai familiei, acestia necesitind tratament simultan. Prognosticul tratamentului depinde de stadiul in care este descoperita afectiunea. Boala de lunga durata, severa, poate determina alopecie cicatriciala ireversibila.

Tratamentul pentru favus este sistemic. Se foloseste griseofulvina si se poate opta si pentru agenti topici cum sunt sampoanele, lotiunile cu antifungice.

Favusul nu arata o tendinta de remitere spontana. Alopecia cicatriceala cu atrofia pielii este frecventa in afectiunile de lunga durata. La acesti pacienti scalpul si pielea glabra sunt afectate.

Patogenie si cauze

Favusul este o dermatofitie superficiala determinata de obicei de T. schoenleinii. La cei mai multi pacientii favusul este o forma severa de tinea capitis, totusi poate aparea, rar, ca onicomicoza, tinea barbae sau tinea corporis.

Favusul este una dintre cele trei forme de infectie a parului: ectotrix, endotrix si favus. Tipic, parul nu este infectat grav ca in trichifitoza cauzata de Trtchophyton tonsurans. Parul poate creste, frecvent fiind observate fire lungi de par. Cel mai caracteristic element este formarea de spatii de aer intre hifele parului infectat. Acestea sunt tunele de aer prin autoliza hifelor. Artroconidia este rar observata in par.

Semne si simptome

Favus apare la copii si adulti. Este dobindit de obicei in copilarie sau adolescenta si persista in perioada de adult. Favusul debuteaza pe scalp, in copilarie si persista pentru multi ani sub forma de placi crustoase.

In functie de severitatea bolii sunt descrise trei stadii:

  • primul stadiu - se observa doar eritem al scalpului in jurul foliculilor, parul nu este rupt sau cazut
  • stadiul doi - formarea scutulei este observata la inceputul pierderii parului
  • stadiul trei - cel mai sever stadiu implica pierderea parului de pe suprafete intinse ale scalpului, atrofia pielii si cicatrice.

Examen fizic

Scutula este o crusta galbena in forma de cupa care inconjoara firul de par. Aceasta formeaza o placa densa, fiecare compusa din micelii si resturi epidermice. Frecvent apare o infectie bacteriana secundara in placa. Inlaturarea placii lasa o baza umeda eritematoasa. Masele dense de cruste galbene pot fi solitare sau numeroase, iar la pacientii care sunt afectati sever implica intreg scalpul. Este prezent si un miros specific. Pielea glabra poate prezenta crustificare galbena similara.

Pe pielea glabra favusul este o eruptie papuloveziculara sau papuloscuamoasa in care este evident scutula. Tinea favosa este o alta forma de onicomicoza.

Alte manfestari atipice ale favusului cuprind:

  • favus pitiroides mimeaza matreata sau dermatita seboreica; sunt prezente scuame medii numeroase; inlaturarea scuamelor de pe suprafata descopera zone de piele rosie, umeda si cicatriceala
  • favus psoriaziformis este un favus care imita psoriazisul pe pielea scalpului si cea glabra; in loc de scutula galbena pacientii prezinta scuame albe care mimeaza leziunile din psoriazis
  • favus folicularis este caracterizat de papule galbene, conice in jurul foliculilor, parul arata caracteristicele tipice ale favusului
  • favus impetigoides este caracterizat de imitarea impetigoului prin cruste galbene ca mierea localizate pe scalp; frecvent formeaza placi mari care nu se amelioreaza cu tratament antibacterian
  • favus papiroides este caracterizat de mici loci pe scalp care sunt acoperiti de o substanta stralucitoare similara parchetului; sub aceasta este prezenta scutula
  • favus herpetiformis este o varianta atipica a favus corporis; sunt localizate pe trunchi si extremitati papule mici, pustule, vezicule, cruste, placi scuamoase rotunde, eritematoase; aceasta forma de favus arata o forma anulara si este similara leziunilor tineei corporis.

Diagnostic

Studii de laborator:
  • cultura si microscopie optica pentru examinarea si confirmarea micologica
  • tratarea cu solutie de hidroxid de potasiu a specimenelor de examinat la microscop
  • caracteristic se vor observa spatiile tubular cu aer dintre hife
  • examinarea fragmantelor de scutulum arata filament segmentare si spori
  • cultura organismului se face pe mediu Sabourand plus cloramfenicol si cicloheximida pentru a inhiba cresterea bacteriilor.

Examen histologic
Sectiunile de biopsie arata micelii in scutulum si stratul cornos al epidermului, care este atrofic. Marginile scutulei arata hife bine pastrate. Central leziunii contine micelii degenerate si debriuri granulare. In derm este present un infiltrate inflamator moderat-sever.

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: candidoza citanata, foliculita, lupus eritematos discoid, pseudopelada, placile de psoriazis, dermatita seboreica, tinea capitis, pediculosis capitis.

Tratament

Desi favusul nu este foarte contagios, afectiunea se observa la mai multi membri ai familiei. La cei mai multi pacienti implica pierderea parului, de aceea este necesar tratamentul sistemic. Agentii topici aditionali precum sampoanele, lotiunile si cremele cu ketoconazole si sulfit de selenium sunt de ajutor. Igiena generala a capului trebuie imbunatatita, iar crustele si debriurile trebuie inlaturate.
Favusul este controlat de obicei cu griseofulvina, tratamentul standard in tinea capitis.

Terbinafina, itraconazole si fluconazole
in doze similar cu cele pentru tinea capitis pot eradica fungul si vindeca boala. Favusul nu prezinta tendinta de remitere spontana. Alopecia cicatriciala cu atrofia pielii este comuna in boala de lunga durata. La acesti pacienti sunt afectate scalpul si pielea glabra.

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele