FDA a aprobat primul „pancreas artificial” din lume

FDA a aprobat primul „pancreas artificial” din lume
Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA – Food and Drug Administration) a aprobat de curând primul „pancreas artificial” din lume, mai exact un dispozitiv dezvoltat de compania Medtronic, denumit MiniMed 670G.

Dispozitivul MiniMed 670G este destinat persoanelor cu diabet tip I cu vârsta de peste 14 ani. Principiul de la baza dispozitivului presupune monitorizarea automată a nivelului de zahăr din sânge și administrarea insulinei în caz de nevoie, pentru ajustarea nivelului optim.

Diabetul este o afecțiune ce apare la persoanele care metabolizează greu zahărul din organism. Diabetul de tip I este o boală autoimună, în care organismul distruge celulele beta producătoare de insulină. Insulina este un hormon ce participă la metabolismul glucidelor, fiind produs și eliberat de către pancreas.

Noul dispozitiv este un sistem „hibrid în buclă închisă” ce combină atât tehnica de monitorizare a glicemiei cât și pompa insulinică. Conform FDA, dispozitivul măsoară glicemia la fiecare 5 minute, iar ulterior eliberează insulină în caz de nevoie. Sistemul include un senzor atașat ce măsoară glicemia subdermal, o pompă insulinică ce are și capacitatea de a primi informațiile de la senzor și un plasture de infuzie conectat la pompă prin intermeidul unui cateter, ce eliberează insulina în organism.

Dispozitivul a fost testat într-un studiu clinic pe 123 pacienți cu diabet tip I, observându-se un risc extrem de redus de reacții adverse, printre care hipoglicemie, hiperglicemie sau iritații ale pielii în zona de contact dintre piele și plasturele de infuzie.

Dispozitivul urmează a fi adaptat și testat și pentru copiii de 7-14 ani.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 04-10-2016 | creare: 04-10-2016 | Vizite: 3176
Bibliografie
FDA clears first-ever artificial pancreas for automated insulin delivery, link: http://www.sciencealert.com/the-fda-just-approved-the-first-artificial-pancreas
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK