Febra faringoconjunctivala

©

Autor:

Tratament

Deoarece boala este de obicei auto-limitanta tratamentul este mai mult simptomatic:
- comprese reci de citeva ori pe zi pentru 2 saptamini
- picaturi artificiale de 4-8 ori pe zi pentru 1-3 saptamini.

Urmatoarele medicamente pot fi folosite dar rar sunt indicate:

Un vasoconstrictor/antihistaminic poate fi instilat de 4 ori pe zi doar pentru pruritul sever deoarece poate determina revenirea simptomelor si are o mare incidenta de toxicitate locala si hipersensibilitate.
Un astringent topic sau antibiotic
poate fi instilat de 4 ori pe zi pentru a preveni suprainfectia bacteriana.
Steroizii topici suprima dramatic semnele inflamatorii conjucntivale, amelioreaza simptomele si sunt asociati cu remiterea infiltratului cornean subepitelial. Totusi datorita efectelor adverse, steroizii topici trebuie folositi pentru pseudomembrane sau cind infiltratul subepitelial diminua vederea semnificativ. Infiltratul subepitelial poate reapare dupa intreruperea steroizilor. Terapia trebuie mentinuta pentru una sau citeva saptamini si apoi incet intrerupta in citeva luni. Nu se vor da steroizi pacientului cu conjunctivita foliculara pentru ca poate agrava o infectie cu herpes simplex. Mai mult, steroizii topici trebuie evitati in primele doua saptamini de infectie in timpul replicarii virale acute.

Desi adenovirusurile au fost descoperite a fi sensibile la idoxuridina si trifluorotimidina in vitro, nici un produs antiviral disponibil comercial nu a fost eficient clinic. Pe de alta parte, cidofovirul topic s-a dovedit foarte eficient in eradicarea virusurilor activ replicante si limitarea duratei simptomatologiei. Nu s-au studiat efectele adverse ale cidofovirului incluzind posibilitatea de toxicitate epiteliala, infiltrate corneene secundare si stenoza punctiforma. Cidofovirul topic este de asemenea eficient clinic impotriva infectiei herpes simplex, molluscum contagiosum si papilloma virus uman.

Interferonul uman fibroblastic topic
s-a dovedit a avea succes dar este inca un tratament experimental.

Un studiu in vitro folosind adenovirus 8 cultivat pe celule epiteliale demonstreaza ca povidone-iodina la concentratie de 1:10 este inalt eficienta impotriva adenovirusului liber si mai putin eficienta impotriva particulelor virale intracelulare in celulele deja infectate si non semnificativ citotoxica pe celulele sanatoase. Astfel povidone-iodina 0,8% poate reprezenta o optiune de a reduce contagiozitatea in cazurile de infectie adenovirala.

Tratament farmacologic

Daca este prezenta o membrana sau pseudomembrana aceasta poate fi desprinsa usor si se va prescrie un topic steroidian. Daca se formeaza un simblefaron membrana sau pseudomembrana trebuie inlaturate. Terapia uleioasa frecventa este utila.
Pentru ameliorarea simptomelor se pot folosi lubrifianti oculari sau lacrimile artificiale. Acestea actioneaza prin a stabiliza si ingrosa filmul precornean, prelungind ruperea filmului lacrimal care apare in cazul ochilor uscati.
Ameliorarea pruritului sever poate fi facut prin prescrierea de antihistaminice de generatia I (nafazolina), de a doua generatie cu agenti precum (levocabastina, iodoxamina) si generatia a treia (olopatadina, nedocromil, ketotifen).

Preventia

Familiile cu membri bolnavi trebuie sa fie atenti fata de natura extrem de contagioasa a infectiei. Servetelele, prosoapele, fetele de perna si hainele nu trebuie imprumutate. Spalatul pe miini este de asemenea esential pentru a evita transmiterea.

Data actualizare: 09-08-2013 | creare: 03-11-2011 | Vizite: 28263
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jumătate din populație va fi afectată de miopie până în 2050
  • Curiozitate: cum cresc ochii?
  •