Femeile care suferă de o infecţie cronică a gingiilor prezintă un risc crescut de cancer

Data publicării: 03-08-2017

Femeile aflate la menopauză care suferă de o infecţie cronică a gingiilor prezintă un risc cu 14% mai mare de a dezvolta un cancer, în special de esofag, o afecţiune de trei ori mai des întâlnită în rândul acestei categorii din cadrul populaţiei mondiale, se afirmă într-un studiu publicat marţi, informează AFP.

Cercetătorii americani, al căror studiu a apărut în revista medicală Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, au constatat, de asemenea, că aceste femei prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta şi alte tipuri de cancer - pulmonar, mamar, de vezică biliară şi melanom (tumoare agresivă a pielii).

Studiul a fost realizat între 1999 şi 2013 pe un eşantion alcătuit din peste 65.000 de femei cu vârste cuprinse între 54 şi 86 de ani, care au răspuns unui chestionar referitor la starea lor de sănătate în timpul unei perioade de monitorizare a cărei durată medie a fost de opt ani.

Precedentele studii au sugerat deja că persoanele care suferă de o maladie parodontală erau mai înclinate să dezvolte anumite tipuri de cancer.

Însă noul studiu este primul din lume care s-a concentrat în mod specific asupra acestei infecţii cronice a gingiilor în raport cu toate tipurile de cancer în cadrul unei populaţii de femei de vârsta a treia, a subliniat Jean Wactawski-Wende, decan al facultăţii de sănătate publică din cadrul Universităţii de Stat New York din Buffalo, principalul autor al studiului.

Mai multe studii vor fi necesare pentru a determina cu exactitate felul în care o maladie parodontală poate să inducă un cancer, a adăugat cercetătoarea americană.

Potrivit uneia dintre ipoteze, bacteriile care se află în placa dentară sau salivă ar putea să ajungă în circulaţia sangvină.

Cel mai mare risc de cancer esofagian poate fi explicat prin proximitatea sa de cavitatea bucală, a precizat medicul Jean Wactawski-Wende.

Boala parodontală afectează şi distruge ţesuturile de sprijin ale dinţilor, gingiile şi oasele cavităţii bucale.

Această patologie este destul de lentă şi evoluează pe parcursul mai multor decenii.
Sursa: Agerpres, 03-08-2017, Vizualizari 221
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.