Femeile cu o suprafaţă a corpului mare au un risc de trei ori mai ridicat de fibrilaţie atrială (studiu)

Data publicării: 11-04-2017

Femeile care au o suprafaţă a corpului mare au un risc de trei ori mai ridicat de fibrilaţie atrială în comparaţie cu cele cu o suprafaţă a corpului mai mică, potrivit unui nou studiu realizat de o echipă de oameni de ştiinţă suedezi şi care a inclus 1,5 milioane de persoane monitorizate timp de peste 30 de ani, informează Science Daily.

Fibrilaţia atrială este cea mai comună tulburare de ritm cardiac, ce afectează cel mai adesea persoanele cu vârsta de peste 60 de ani şi contribuie la creşterea riscului de atac cerebral şi de insuficienţă cardiacă.

''Anterior, cercetarea noastră a demonstrat că la vârsta de 20 de ani dimensiunea mare a corpului şi creşterea acesteia spre jumătatea vieţii cresc în mod independent riscul de fibrilaţie atrială în cazul bărbaţilor'', a declarat autoarea studiului, Annika Rosengren, profesoară de medicină internă la Academia Sahlgrenska de la Universitatea Gothenburg din Suedia. "În cadrul prezentei cercetări am investigat impactul pe care îl are dimensiunea corpului asupra riscului de fibrilaţie atrială în cazul femeilor'', a completat ea.

Studiul a inclus 1.522.358 de femei care au avut prima sarcină, în medie, la 28 de ani. Informaţiile cu privire la greutatea corporală din prima parte a sarcinii, înălţime, vârstă, prezenţa diabetului, a hipertensiunii şi obiceiul de a fuma au fost obţinute din Registrul Medical al Naşterilor din Suedia, iar datele cu privire la cazurile de spitalizare ca urmare a fibrilaţiei atriale au fost prelevate din Registrul Pacienţilor din Suedia.

Suprafaţa corporală (BSA), măsurată în metri pătraţi, a fost calculată utilizând o formulă standard pe baza greutăţii şi a înălţimii, iar femeile au fost împărţite în mai multe grupuri, în funcţie de BSA, astfel : 0,97-1,61, 1,61-1,71, 1,71-1,82 şi 1,82-3,02 m2.

În timpul unei perioade de monitorizare de maximum 33,6 ani (16 ani, în medie) 7.001 femei au fost spitalizate ca urmare a fibrilaţiei atriale, la o vârstă medie de 49 de ani. În comparaţie cu cele încadrate în prima grupă de BSA, cele din grupele a doua, a treia şi a patra au manifestat o creştere de 1,16, 1,55 şi respectiv 2,61 de ori a riscului de fibrilaţie atrială.

''Am descoperit că femeile mai mari au un risc mai ridicat de fibrilaţie atrială'', a declarat Rosengren. "S-a observat o creştere a riscului proporţională cu cea a suprafeţei corporale. Grupul cu cea mai mare suprafaţă corporală a manifestat un risc de aproape de trei ori mai mare în comparaţie cu cel cu suprafaţa corporală cea mai mică'', a completat aceasta.

BSA este influenţată atât de înălţime cât şi de greutate. În comparaţie cu femeile cu valoarea BSA cea mai mică, cele cu BSA mai mare erau cu 9 cm mai înalte (161 versus 170 cm), 28 kg mai grele (54 versus 82 kg) şi aveau un indice de masă corporală (IMC) mai mare (21 versus 28 kg/m2).

''Fibrilaţia atrială este rezultatul schimbărilor metabolice asociate cu obezitatea, însă există de asemenea şi o cauză secundară, a explicat Rosengren. "Oamenii mari - nu neapărat graşi, ci mari - au un atriu mai mare, acesta fiind locul din care provine fibrilaţia atrială. Persoanele cu un atriu mai mare au un risc mai mare de fibrilaţie atrială'', a subliniar cercetătoarea.

''În general, este mai bine să fii înalt deoarece ai un risc scăzut de accident vascular cerebral şi de infarct şi o rată mai mare de supravieţuire'', a continuat Rosengren. "Oamenii mai înalţi sunt de obicei mai bine educaţi, au un statut socioeconomic mai bun, iar mulţi dintre ei au beneficiat de o nutriţie mai bună la vârste fragede şi în perioada intrauterină. Însă, în acest caz, a fi înalt este un lucru mai puţin dezirabil deoarece structura inimii se modifică într-un mod ce poate conduce la fibrilaţia atrială", a mai spus ea completând că, în general, ''femeile tinere nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la fibrilaţia atrială, indiferent de suprafaţa corpului lor'', dar la femeile şi bărbaţii mai în vârstă ''riscul de fibrilaţie poate fi mai mare''.

Rosengren a atras atenţia că persoanele foarte înalte ''ar fi o idee bună să evite acumularea de greutate în exces'', ea precizând că sfatul este valabil atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei.
Sursa: Agerpres, 11-04-2017, Vizualizari 187
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.