Femeile însărcinate au un risc crescut de accidente rutiere (presă)

Data publicării: 14-05-2014

La jumătatea sarcinii, 42% dintre femeile însărcinate au un risc crescut de a fi implicate într-un accident rutier care necesită spitalizare, indică un studiu canadian în rândul a mai mult de 500.000 de femei gravide, informează cotidianul The Independent.


În cei trei ani înainte de a rămâne însărcinate, la femeile din acest eşantion s-a înregistrat o medie de 177 de accidente pe lună. Riscul de accident a crescut la 252 pe lună, în al doilea trimestru de sarcină.
Statistic, aproximativ una din 50 de femei gravide se poate aştepta sa fie implicată într-un accident de maşină grav în timp ce se află la volan, susţin oamenii de ştiinţă într-un studiu publicat în Canadian medical Association Journal.


În lucrarea lor, cercetătorii au menţionat aşa-numitul efect de "creier de copil " - o "ceaţă" mentală asociată cu sarcina -, dar au evitat să stabilească o legătură directă între acest efect şi un risc sporit de accidente rutiere.


Ei au notat că tulburări subiective în timpul sarcinii sunt frecvent raportate în literatura de specialitate în domeniul obstetricii, lipsa de atenţie fiind denumită 'baby brain' (''creier de copil'') sau în alţi termeni negativi, scrie The Independent.


"Anchete în domeniu sugerează că aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate se plâng de lapsus cognitiv sporadic, însă studiile de laborator oferă pe această temă rezultate cu importanţă clinică incertă'', relevă studiul citat.


Creşterea ratei de accidente a fost "explicată aproape în totalitate" prin coliziuni rutiere multiple, în care o femeie s-a aflat la volanul uneia dintre maşini, au spus cercetătorii.
Dr. Donald Redelmeier, de la Universitatea din Toronto, a declarat că femeile gravide îşi fac adesea griji în legătură cu ce li se poate întâmpla în timpul zborurilor, a scufundărilor sau dacă folosesc căzi cu hidromasaj, dar pot trece cu vederea accidentele de trafic, în ciuda riscurilor mai mari pentru sănătatea lor.


"Aceste descoperiri nu sunt un motiv pentru a lua decizia de a nu avea copii sau de a nu se mai urca la volan, însă concluziile subliniază, în primul rând, necesitatea de a conduce cu mai multă atenţie", susţine cercetătorul canadian.


El a atras atenţia că inclusiv un accident auto de mici proporţii în timpul sarcinii ar putea duce la consecinţe ireparabile pentru mamă şi copil. Aceste rezultate indică faptul că buna îngrijire prenatală include şi conducerea în condiţii de siguranţă.

Sursa: Agerpres, 14-05-2014, Vizualizari 1045
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.