Femeile, mai afectate de tura de noapte decât bărbații

©

Autor:

Femeile, mai afectate de tura de noapte decât bărbații
Un nou studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că lucrul în ture de noapte afectează mai mult femeile decât bărbații.

Studiul este primul care subliniază diferențele dintre sexe în ceea ce privește ciclul somn-veghe și lucrul în schimbul trei.

Ceasul nostru biologic este cel care reglează diversele procese ale organismului în funcție de momentul din zi sau noapte sau dacă suntem în stare de veghe sau de somn. Acesta coordonează buna funcționare a producției hormonale, a metabolismului și a presiunii sanguine.

Este bine cunoscut că există anumite diferențe între sexul masculin și feminin în ceea ce privește frecvența ritmului circadian și a fluctuațiilor nivelului de melatonină. De această dată cercetătorii au vrut să vadă dacă aceste diferențe există și la nivelul funcțiilor mentale.

La studiu au participat 16 bărbați și 18 femei, monitorizați timp de mai multe zile într-un laborator de somnologie. În condiții de laborator, zilele aveau 28 de ore și nu 24 de ore, cum este normal. Pe măsură ce zilele treceau, participanții au început să adoarmă la ore care nu se potriveau cu ceasul lor biologic. Același lucru se observă de obicei la persoanele care lucrează în ture sau sunt supuse unor schimbări de fus orar.

Pe parcursul stării de veghe, la fiecare 3 ore, participanții erau supuși unor teste obiective (care evaluau nivelul de atenție, control motor și memorie de lucru) și subiective (auto-evaluarea somnolenței, a dispoziției și a efortului). De asemenea, în timpul somnului, participanților li se măsura activitatea cerebrală cu ajutorul electroencefalografului.

Prin testele obiective s-a observat că femeile au avut rezultate mai slabe dimineața devreme, adică exact momentul în care o persoană ce lucrează noaptea își termină tura. Concluzia este că în cazul ambelor sexe ritmul circadian influențează funcția cerebrală. Ceea ce este diferit la femei și bărbați este cantitatea efectelor negative asupra funcției creierului.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 16-11-2019 | creare: 26-04-2016 | Vizite: 1323
Bibliografie
Night shift work may affect women more than men, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/309243.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Perturbarea ritmului circadian implicată în dezvoltarea cancerului gastric
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  •