Femeile sunt mai deștepte decât bărbații în țările cu o societate bazată pe egalitatea de gen

Femeile sunt mai deștepte decât bărbații în țările cu o societate bazată pe egalitatea de gen
Un studiu publicat în jurnalul Psychological Science sugerează că funcția cognitivă a femeilor este legată de gradul de respectare a egalității între sexe în societatea în care trăiesc.

O echipă de cercetători de la University of Paris-Dauphine a analizat rezultatele unui respectat test de performanțe cognitive desfășurat în 27 de țări, pe femei și bărbați cu vârsta între 50 și 93 de ani. Multe dintre probele testului includeau amintirea unei liste de cuvinte sau nume de animale, imediat după expunere, sau la scurt timp după.

Totodată, participanții au fost întrebați despre modul în care percep egalitatea între sexe în țara în care locuiesc și măsura în care sunt de acord cu afirmații de genul: „în țara mea bărbații au mai multe drepturi decât femeile”, sau „femeile și bărbații se bucură de drepturi egale”.

Rezultatele au variat foarte mult între țările participante. Spre exemplu, în Suedia femeile au avut rezultate mai bune decât bărbații, cu cea mai mare diferență dintre toate țările. Pe de altă parte, în Ghana bărbații au avut rezultate mai bune decât femeile, mai mult decât în celelalte țări.

După o analiză atentă a rezultatelor, cercetătorii au descoperit o corelație între performanțele cognitive ale femeilor și percepția egalității de gen în țara în care acestea locuiesc. În țările în care femeile își asumă un rol tradițional, servil, centrat pe familie și au un acces mai scăzut la educație, față de bărbați, performanțele lor congitive sunt mai slabe. În schimb, în țările mai progresiste, femeile tind să aibă aptitudini cognitive nu doar egale cu ale bărbaților, ci chiar mai bune.

Autorii au concluzionat că minimizarea diferențelor de statut între femei și bărbați în societate duce la mai bune oportunități educaționale pentru femei și, prin urmare, la o îmbunătățire a aptitudinilor cognitive la maturitate.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 03-08-2017 | creare: 03-08-2017 | Vizite: 260
Bibliografie
Women Are Smarter Than Men In Countries With Gender-Equal Societies, link: http://www.iflscience.com/brain/women-smarter-men-countries-genderequal-societies/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura dintre sănătatea inimii și a creierului?
  • Luteina din verdețuri protejează funcțiile cognitive
  • Dansul poate susține îmbătrânirea sănătoasă
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK