Fertilizarea in vitro si nasterea programata, in crestere

Data publicării: 19-01-2008

Numarul cuplurilor care au decis sa apeleze la metoda fertilizarii in vitro si s-au adresat Clinicii de Ginecologie I din Cluj-Napoca a crescut de cinci ori de la infiintarea, in urma cu opt ani, a laboratorului de biologie a reproducerii umane asistate, transmite corespondentul ROMPRES.
Seful clinicii, medicul Florin Stamatian, a explicat ca inceputurile au fost cele mai grele, deoarece era nevoie de experienta pentru crearea unui asemenea laborator, care acum inglobeaza tot ceea ce este necesar pentru ca, in final, un cuplu cu probleme de fertilitate sa poate avea un copil sanatos.
"Acest compartiment s-a nascut datorita dorintei profesorului Vasile Surcel (fostul sef al clinicii), care a fost un vizionar. Lucram aici cu mecanisme atat de fine si ne adresam unui sistem atat de labirintic si necunoscut, incat uneori am o senzatie chiar ciudata ca ne jucam de-a Dumnezeu", a declarat dr. Stamatian.
In cei opt ani de functionare, centrul a ajutat la aducerea pe lume a 400 de copii, printre care si cateva perechi de gemeni, iar numarul cuplurilor a crescut de la 50 pe an, la 250.
Adresabilitatea a crescut in principal datorita rezultatelor, rata de succes a fertilizarilor efectuate la Cluj fiind de 29-30%, fata de o rata de 25% acceptata in Europa.
Totusi, in ciuda acestor lucruri, exista si nereusite, iar un laborator, oricat de dotat, nu poate inlocui natura, medicul clujean explicand ca organismul are un orar biologic, care nu poate fi stabilit cu exactitate nici macar de specialisti.
"Se vorbeste despre asa numita fereastra de implantare. Organismul stie ca spermatozoidul trebuie sa ajunga in trompa, unde are loc fecundatia, de unde oul trebuie sa ajunga in uter, la o intalnire cu un endometru pregatit. Este un orar biologic foarte variabil, nu poate fi controlat si difera de la o femeie la alta", a spus dr. Stamatian.
Acesta afirma ca si in reproducerea umana, rata de succes se situeaza la 30% deoarece nu toate organismele sunt apte in fiecare luna sa primeasca o sarcina.
"Organismul uman nu este o masina. De multe ori am avut un sentiment de frustrare. Lucrezi cu ceva de neinlocuit si de necontrolat", a spus medicul.
Un alt argument al cresterii numarului cuplurilor care apeleaza la fertilizarea in vitro este acela ca suma de bani necesara acestei proceduri - aproximativ 3.000 de euro - nu mai reprezinta o suma atat de mare.
"Din pacate, desi s-a incercat, nu am reusit introducerea unui program national de sustinere financiara a cuplurilor infertile. In toate tarile civilizate, doua tentative de fertilizare in vitro sunt sustinute de Ministerul Sanatatii", a spus medicul, care a precizat ca 80% din aceasta suma o reprezinta pretul medicamentelor pe care pacienta trebuie sa le ia.
Pe de alta parte, desi numarul celor care apeleaza la Clinica de ginecologie din Cluj a crescut, medicii se gandesc sa se limiteze la cifra atinsa deja, deoarece aceasta actiune ar putea aluneca din zona stiintei in cea a comercialului.
"Acum incercam sa ne gandim sa mentinem limita la 250, pentru ca avem nevoie de incubatoare, de dotari ca sa putem acoperi mai mult. Nu o sa acceptam niciodata programari de genul martea e zi de punctii, miercurea de fertilizari…", a mai spus dr. Stamatian.
Acesta a explicat ca aceia care apeleaza la fertilizarea in vitro sunt in general oameni peste 37 de ani, care recurg la aceasta metoda dupa ce au epuizat toate celelalte variante de tratament pentru sterilitate, respectiv infertilitate.
Pe de alta parte, medicii nu doresc sa incalce anumite limite etice si deontologice si au refuzat intotdeauna sa reactiveze organismului unei femei care se afla deja la menopauza si nu au acceptat conceptul de mama purtatoare.
"Ne-am limitat la cupluri stabile, sanatoase, care erau capabile sa asigure viitorului copil un camin, un mediu familial. Trebuie sa ne gandim si la aceste aspecte, nu se poate sa te limitezi strict la partea medicala sau de business", a mai spus Stamatian.
La polul opus acestor cazuri se afla cel al gravidelor care, din ce in ce mai des, aleg sa nasca prin cezariana, desi acest lucru nu este neaparat necesar, la o data aleasa de ele. Medicul clujean considera ca aceste optiuni au la baza o psihoza a viitoarei mame, careia ii este teama de nastere, dar si ratiuni aparute in economia de piata.
"La un moment dat apare acest sentiment - m-am saturat, vreau sa nasc maine. Vine ginecologul si zice '24 februarie e duminica, nu mai bine nasteti vineri?' Iar mama zice 'stiti, m-am gandit si eu ca e week-end si poate plecati undeva'. Din aceasta simbioza a interesului medicului cu cel al pacientei apare ideea nasterii programate. Pe de alta parte, frica de necunoscut, vecina de pe culoar si informatiile de pe internet induc teama nasterii si apare dorinta de operatia cezariana, fara sa se tina cont ca e o operatie chirurgicala care isi are pericolele ei. Si daca tot facem cezariana, de ce sa mai asteptam durerile? Facem nastere programata, sa vina si sotul, si mama, si soacra. Totul are motivatie psihosociala, nu medicala", a mai afirmat dr. Stamatian.
19-01-2008, Vizualizari 2170
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.