Fistula arterio-venoasa renala

Fistula arterio-venoasa renala

Fistula arterio-venoasa renala se produce ca urmare a erodarii de catre un anevrism a venei adiacente. Cunoaste deasemena o forma dobadita in urma unor traumatisme si punctii renale.
Se manifesta clinic dupa varsta de 30-40 de ani prin hipertensiune arteriala secundara ischemiei renale produse de scaderea perfuziei. Cresterea intoarcerii venoase contribuie in timp la aparitia insuficientei cardiace. Arteriografia renala si ecografia Doppler precizeaza diagnosticul.
Tratamentul se face in functie de marimea fistulei si a decompensarii cardiace si consta in embolizare selectiva (in cazul celor de dimensiuni mici) si nefrectomie partiala sau totala in cazul compromiterii functionale a rinichiului.

Data actualizare: 20-06-2010 | creare: 29-03-2009 | Vizite: 6153
Bibliografie
Urologie, Malformatiile aparatului urogenital pag 5-14, V.Radu, V. Gheorghiu, C.Costache, edit. ,,Gr.T.Popa" iasi 2002
Genetica medicala, Anomalii congenitale pag435-438, Mircea Covic, I. Sandovici, D. Stefanescu polirom 2004

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK