Florentina Ioniţă-Radu: Medicina militară înseamnă atât ştiinţa şi arta de a îngriji, cât şi un legământ sacru

Data publicării: 21-08-2017

Medicina militară înseamnă atât ştiinţa şi arta de a îngriji cu o înaltă conduită morală, deontologică şi profesională, cât şi un legământ sacru de apărare a ţării şi a poporului, chiar şi cu preţul vieţii, afirmă comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", dr. Florentina Ioniţă-Radu, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Medicinei Militare - 21 august.

"În contextul actual, marcat de schimbările de generaţii, cred că suntem pregătiţi să ne revendicăm rolul de jucător activ pe piaţa serviciilor medicale din România şi modelul Spitalului Militar Central de abordare medicală integrată a oricărei patologii poate fi un exemplu pentru ca împreună să formăm acel front comun şi acea voce şi expertiză de care să se ţină seama. Secretul existenţei medicinei militare rezidă din promovarea criteriilor de performanţă şi a oamenilor care nu s-au predat şi au continuat să creadă şi să lupte pentru medicina românească", subliniază Florentina Ioniţă-Radu.

Potrivit comandantului SUUMC, indiferent de vremurile "tulburi" prin care au trecut, medicii militari au fost şi sunt "un corp de profesionişti".

"Profit de momentul festiv prilejuit de sărbătorirea Zilei Medicinei Militare pentru a vă transmite câteva gânduri de aleasă preţuire şi admiraţie pentru parcursul fiecăruia dintre dumneavoastră, indiferent de poziţia pe care o ocupaţi în ierarhia instituţiilor de profil sau de culoarea hainei militare, pe care aţi ales să o îmbrăcaţi. În urmă cu 155 de ani avea loc semnarea, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a certificatului de naştere a unei profesii de mare onoare şi responsabilitate, respectiv Înaltul Decret Românesc nr. 462 pentru înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei Române şi a Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar Român, atestându-se, astfel, medicina militară ca element specializat în asigurarea sănătăţii efectivelor militare", aminteşte Florentina Ioniţă-Radu.

Conform acesteia, în 2017, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" marchează 186 de ani "închinaţi cunoaşterii, cercetării, dezvoltării şi inovării în medicină".

"Prin acest eveniment omagial anual, readucem în prezent imaginea celui care a fost mentorul medicinei militare şi a şcolii medicale din România, generalul de divizie prof. dr. Carol Davila, cel care a avut puterea şi clarviziunea de a croi un drum în acest domeniu dificil, dar foarte important al societăţii. Nu ştim dacă generalul dr. Carol Davila era conştient că, prin acţiunile întreprinse făureşte istorie, dar ştim sigur că tot ce a realizat în timpul activităţii sale s-a datorat unui cumul de factori: profesionalism desăvârşit, deschidere la nou, pasiune, informaţie, credinţă în oameni, viziune, perseverenţă, dar şi sprijinul autorităţilor", explică comandantul SUUMC.

Florentina Ioniţă-Radu spune că atât în calitate de medic, cât mai ales ca manager al spitalului a înţeles că aşteptările întregii societăţii faţă de medicina militară sunt foarte mari, indiferent că este vorba de pace sau război.

"De la unitatea pe care am onoarea să o conduc se aşteaptă mai mult - să fim un spital regional performant, care să asigure, în deplină siguranţă şi la înalte standarde, un act medical ultraperformant, comparabil cu cel acordat de un spital de specialitate din străinătate, dar, în acelaşi timp, pe timp de război să devenim o unitate medicală militară de elită, de ROL 4, capabilă să acorde asistenţa medicală la standardele solicitate de aliaţii noştri din cadrul NATO", transmite comandantul SUUMC "Dr. Carol Davila".
Sursa: Agerpres, 21-08-2017, Vizualizari 175
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.