Foarte multe femei din Romania inca folosesc metode contraceptive traditionale

Data publicării: 26-09-2007

Cu ocazia primei Zile Mondiale a Contraceptiei, care se marcheaza pe 26 septembrie, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) trage un semnal de alarma asupra faptului ca foarte multe femei din Romania folosesc inca metode contraceptive traditionale pentru a se proteja de o sarcina nedorita.
    Potrivit unui recent studiu privind sanatatea reproducerii, o treime dintre femeile din tara noastra folosesc astfel de metode, procentul fiind foarte mare in comparatie cu rata de utilizare regulata a contraceptiei moderne de 34%, a declarat dr. Borbala Koo, director executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS).
    Motivele pentru care romancele prefera inca metodele traditionale in defavoarea celor moderne sunt variate: de pilda, 52% invoca preferinta partenerului.
     Alte motive sunt lipsa de cunostinte legate de celelalte metode - 39%, costul celor moderne - 38%, metodele moderne sunt greu de obtinut - 35%, dar si recomandarea altei persoane - 13,9% sau convingerile religioase - 13,7%.
    Toate studiile specialitate arata ca eficienta metodelor traditionale este semnificativ redusa comparativ cu cele moderne. De pilda, intr-un an de zile, una din zece femei care folosesc coitul intrerupt ramane insarcinata. La fel, in cazul calendarului si altor metode naturale, din 1.000 de femei care le folosesc intr-un an, intre 30 si 60 raman insarcinate in functie de metoda aleasa.
    In cazul utilizarii pilulei contraceptive, doar trei din 1.000 de femei care le folosesc raman insarcinate, in timp ce la prezervativ, din 100 de cupluri, doua pot avea o sarcina.
    "Din pacate, in Romania, metodele traditionale se transmit inca de la mama la fiica, desi vremurile s-au schimbat. Este timpul ca femeile din Romania sa fie mai informate si sa aleaga o metoda contraceptiva potrivita vremurilor moderne", a declarat dr. Borbala Koo.
    Pe langa protectia foarte eficienta impotriva unei sarcini nedorite, metodele moderne contraceptive au o serie de alte beneficii foarte importante, cum ar fi amanarea menstruatiei, scaderea disconfortului din timpul ovulatiei si al menstruatiei, reducerea fluxului menstrual.
    In Romania s-au facut trei studii privind contraceptia, care au evidentiat cresterea utilizarii acestor metode, a spus dr. Horga.
     Astfel, daca, in 1993, utilizau aceste metode doar 10% dintre femei, in 1999 procentul a ajuns la 23,3%, iar in 2004 la aproape 40%.
    Ea a facut referire si la avort, Romania atingand un varf al raporturilor in 90, cand au fost efectuate 914.900 de avorturi, corespunzand unei rate de 163 la 1.000 de femei, ajungandu-se in prezent la 97.000, adica 17 la 1.000 de femei.
    Comparativ cu alte tari, Romania utilizeaza inca intr-o mica masura contraceptivele moderne. In Anglia, acestea sunt folosite intr-un procent de 81%, in Cehia - 62%, in Ungaria - 68%. Pentru a utiliza o metoda contraceptiva, persoanele care vor sa o faca se pot adresa medicului de familie sau unui centru de planificare familiala, acolo unde exista.
    In prezent, Ministerul Sanatatii a obtinut resurse pentru achizitionarea de contraceptive care sunt distribuite gratuit femeilor cu venituri mici, somerelor, elevelor, studentelor, femeilor din mediul rural sau celor care declara pe propria raspundere ca nu-si permit sa cumpere astfel de medicamente, pentru toata durata perioadei de fertilitate.
     La acestea se adauga distributia de contraceptive moderne pentru trei luni, pentru femeile care fac un avort intr-un spital public.
Sursa: Rompres, 26-09-2007, Vizualizari 1657
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.