Formulele de lapte și greutatea sănătoasă la sugari - opinia specialiștilor
CâÈ™tigul rapid în greutate în primele 6 luni de viață poate la fel de bine să constituie un factor de risc pentru obezitate infantilă È™i exces în greutate în perioada adultă.
„CreÈ™terea È™i dezvoltarea optime constituie un indicator al unei bune nutriÈ›ii È™i oferă o perspectivă amplă asupra stării de sănătate a sugarilor È™i a copiilor,” afirmă Jillian Trabulsi, profesor de nutriÈ›ie È™i dietetician autorizat. Prin urmare nutriÈ›ia sugarului, când perioada de creÈ™tere este una dintre cele mai accelerate, este o preocupare critică nu doar a părinÈ›ilor, dar È™i a cadrelor medicale care intră în contact cu aceÈ™tia, implicit a cercetătorilor.
Procentul îngrijorător de 10% sugari care prezentau o greutate mai mare pentru înălÈ›imea corespunzătoare vârstei, a crescut astfel interesul pentru a investiga modalitatea prin care sugarii să atingă greutatea optimă sănătoasă înainte de mica copilărie, începând cu alimentaÈ›ia din primele luni de viață.
În timp ce beneficiile alăptatului sunt binecunoscute – alimentaÈ›ia cu lapte matern oferă printre altele È™i protecÈ›ie împotriva excesului de greutate – în realitate, 60% dintre sugarii din America primesc formule de lapte praf special adaptate vârstei mici începând cu luna a patra de viață, ca sursă primară de nutriÈ›ie sau în completarea alăptării.
Prin urmare, evaluarea practicilor în ceea ce priveÈ™te nutriÈ›a în primele luni de viață s-au dovedit esenÈ›iale. Astfel, au fost analizate formulele pentru sugari È™i modul prin care compoziÈ›ia variată a acestora influenÈ›ează echilibrul energetic, câÈ™tigul ponderal È™i creÈ™terea organismului. Prin intermediul unui studiu randomizat, s-a remarcat faptul că sugarii care au primit formule din lapte de vacă standard au prezentat un ritm de creÈ™tere mai accelerat comparativ cu bebeluÈ™ii hrăniÈ›i cu formule de hidrolizat proteic (recomandate de regulă în cazurile de alergie la proteinele laptelui de vacă), care au câÈ™tigat în greutate în mod similar cu micuÈ›ii alăptaÈ›i.
Rezultatele preliminarii ale cercetării în legătură cu mecanismele balanÈ›ei energetice care conduc la variaÈ›iile de creÈ™tere ponderală au fost prezentate în cadrul International Conference on Nutrition and Growth (Amsterdam).
Deoarece dieta din perioada de sugar poate avea consecinÈ›e pe termen lung asupra instalării obezității, diabetului zaharat È™i a altor boli în perioada adultă, este imperativ să se determine care sunt È™i de ce apar aceste diferenÈ›e de creÈ™tere ca urmare a administrării formulelor pentru sugari în detrimentul alăptării; alăptarea, care este È™i va rămâne standardul de aur pentru nutriÈ›ia sugarilor.
Atunci când hrănirea cu lapte matern nu constituie o opÈ›iune È™i trebuie luată în considerare utilizarea formulelor de lapte, este important să se stabilească împreună cu medicul pediatru sau cu un dietetician autorizat care produs are compoziÈ›ia nutriÈ›ională potrivită pentru sugar, având în vedere impactul pe care l-ar putea avea asupra statusului nutriÈ›ional È™i ponderal al bebeluÈ™ului.
Sursa: Medical Xpress
„CreÈ™terea È™i dezvoltarea optime constituie un indicator al unei bune nutriÈ›ii È™i oferă o perspectivă amplă asupra stării de sănătate a sugarilor È™i a copiilor,” afirmă Jillian Trabulsi, profesor de nutriÈ›ie È™i dietetician autorizat. Prin urmare nutriÈ›ia sugarului, când perioada de creÈ™tere este una dintre cele mai accelerate, este o preocupare critică nu doar a părinÈ›ilor, dar È™i a cadrelor medicale care intră în contact cu aceÈ™tia, implicit a cercetătorilor.
Procentul îngrijorător de 10% sugari care prezentau o greutate mai mare pentru înălÈ›imea corespunzătoare vârstei, a crescut astfel interesul pentru a investiga modalitatea prin care sugarii să atingă greutatea optimă sănătoasă înainte de mica copilărie, începând cu alimentaÈ›ia din primele luni de viață.
În timp ce beneficiile alăptatului sunt binecunoscute – alimentaÈ›ia cu lapte matern oferă printre altele È™i protecÈ›ie împotriva excesului de greutate – în realitate, 60% dintre sugarii din America primesc formule de lapte praf special adaptate vârstei mici începând cu luna a patra de viață, ca sursă primară de nutriÈ›ie sau în completarea alăptării.
Potrivit unui studiu naÈ›ional (2016) desfășurat în România cu privire la alăptarea È™i nutriÈ›ia copiilor în primul an de viață, se pare că doar 29.8% dintre mame au alăptat exclusiv în primele 6 luni, 23% au alăptat între 1 È™i 4 luni, respectiv în 20% dintre cazurile analizate durata alăptării exclusive s-a situat sub 1 lună.
Prin urmare, evaluarea practicilor în ceea ce priveÈ™te nutriÈ›a în primele luni de viață s-au dovedit esenÈ›iale. Astfel, au fost analizate formulele pentru sugari È™i modul prin care compoziÈ›ia variată a acestora influenÈ›ează echilibrul energetic, câÈ™tigul ponderal È™i creÈ™terea organismului. Prin intermediul unui studiu randomizat, s-a remarcat faptul că sugarii care au primit formule din lapte de vacă standard au prezentat un ritm de creÈ™tere mai accelerat comparativ cu bebeluÈ™ii hrăniÈ›i cu formule de hidrolizat proteic (recomandate de regulă în cazurile de alergie la proteinele laptelui de vacă), care au câÈ™tigat în greutate în mod similar cu micuÈ›ii alăptaÈ›i.
Rezultatele preliminarii ale cercetării în legătură cu mecanismele balanÈ›ei energetice care conduc la variaÈ›iile de creÈ™tere ponderală au fost prezentate în cadrul International Conference on Nutrition and Growth (Amsterdam).
Deoarece dieta din perioada de sugar poate avea consecinÈ›e pe termen lung asupra instalării obezității, diabetului zaharat È™i a altor boli în perioada adultă, este imperativ să se determine care sunt È™i de ce apar aceste diferenÈ›e de creÈ™tere ca urmare a administrării formulelor pentru sugari în detrimentul alăptării; alăptarea, care este È™i va rămâne standardul de aur pentru nutriÈ›ia sugarilor.
Atunci când hrănirea cu lapte matern nu constituie o opÈ›iune È™i trebuie luată în considerare utilizarea formulelor de lapte, este important să se stabilească împreună cu medicul pediatru sau cu un dietetician autorizat care produs are compoziÈ›ia nutriÈ›ională potrivită pentru sugar, având în vedere impactul pe care l-ar putea avea asupra statusului nutriÈ›ional È™i ponderal al bebeluÈ™ului.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 20-07-2019 | creare: 22-03-2017 | Vizite: 3514
Bibliografie
Research explores healthy weight gain in infants, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-explores-healthy-weight-gain-infants.html©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Deficitul de vitamina D și riscul cardiometabolic la copiii cu supragreutate
- Strategiile de parenting predate la prima naștere pot fi eficiente și pentru a doua naștere, fără o intervenție suplimentară
- Tactici parentale care pot transforma copilul într-un adult materialist
- Bebelușii născuți prematur care sunt alăptați au un intestin mai sănătos decât cei hrăniți cu lapte praf
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Bebelus care ia prea mult in greutate
- Bebelus prea gras
- Bebe 4 luni si trei saptamani -manaca 60 ml la o masa !!!!
- Greutate normala la bebe de 3 luni
- Mananca putin, bebe 2 luni
- Greutate baietel 9l2s - 7.800kg
- Ajutati-ma. Fetiță de 8 luni nu ia în greutate
- Bebe 10 luni - greutate mica
- Greutatea bebelușului