5-HTP (5-hidroxitriptofan), un antidepresiv natural foarte bun

08-02-2012
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
L-5-htp-ul, ca şi substanţă, este prezent în mod normal în organismul fiecărei fiinţe umane şi nu numai, pentru că ori este transformat din L-triptofan, un aminoacid esenţial ingerat prin diferite alimente (lapte, carne, etc.), în cantitate şi concentraţie optime, prin procese biochimice moleculare, ori este ingerat ca atare prin intermediul anumitor nutraceutice, el fiind precursorul direct al serotoninei (5-hidroxitriptaminei - 5HT) - cel mai important neurotransmiţător al creierului.
Carenţa de 5-htp, în organism, apare în condiţii de stres intens, dar şi datorită unei alimentaţii eronate/dezordonate!
_
BIOSINTEZA 5-hidroxitriptofanului la nivelul creierului:
L-triptofanul, un aminoacid esenţial, este hidroxilat în 5-HTP (5-hidroxitriptofan) via (prin intermediul enzimei) enzima triptofan hidroxilază. 5-HTP-ul, mai departe, este decarboxilat în 5-hidroxitriptamină (5-HT - serotonină) via enzima aromatic-L-aminoacid-decarboxilază, cu ajutorul vitaminei B6. 5-HT, adică serotonina, neurotransmiţătorul denumit şi neurohormonul fericirii, este şi ea, mai departe, transformată, în celulele pinealocite din epifiză, (glanda pineală) în melatonină, la lăsarea întunericului via enzima 5-hidroxiindol-O-metiltransferază.
_
L-5-htp-ul administrat sub formă de capsule/comprimate/drajeuri traversează bariera hematoencefalică (HEC) şi are următoarele efecte pozitive:
- antidepresiv (induce calm, relaxare, capacitate de comunicare); ameliorează sau tratează depresia endogenă produsă de un deficit de serotonină, depresia hibernală (de iarnă, cauzată de scăderea luminozităţii ambientale), depresia post-partum şi depresia reactivă cauzată de o psihotraumă;
- îmbunătăţeşte calitatea somnului, reglând ritmul circadian şi tratând insomnia de adormire;
- reduce durata şi frecvenţa episoadelor de apnee în somn;
- ameliorează sau tratează fobia socială şi tulburarea de stres posttraumatică;
- stimulează memoria şi susţine procesele de învăţare;
- reduce durerile cronice de cap;
- reglează apetitul, având efect antibulimic;
- ameliorează simptomele fibromialgiei;
- creşte pragul durerii;
- reduce simptomele în sindromul premenstrual şi în tulburările legate de menopauză;
- reduce unele forme de dependenţă (alcool, tutun, droguri);
- reduce anxietatea, având efect moderat anti-panică.

ATENŢIE!
5-htp-ul NU se administrează copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor care folosesc medicamente cu efect similar (inhibitori de MAO, antidepresive (chiar şi alte medicamente neuro-psihiatrice), medicamente care conţin fenfluramină) sau suferă de boala Parkinson, ulcer, boala Crohn, colon iritabil, celiachie.
Deşi este un supliment alimentar, această calitate conferindu-i dreptul de a fi eliberat din plafaruri şi farmacii fără prescripţie medicală, deci, astfel putând fi administrat şi fără aviz medical, se recomandă a fi luat cu acordul medicului, respectând indicaţiile din prospectul însoţitor.
5-htp-ul NU tratează depresia cauzată de un deficit de dopamină sau noradrenalină şi nici depresia sau insomnia cauzată de unul sau mai mulţi factori spirituali.
Pentru tratarea depresiei(sau insomniei) induse de cel puţin un factor spiritual, accesaţi link-ul de mai jos şi citiţi primul posting al topicului psihoterapic, pentru a vă informa cu privire la ce anume trebuie să faceţi pentru a vă vindeca, punând în practică sfaturile duhovniceşti:
http://forum.romedic.ro/prod/Psihoterapie_pentru_trup_si_suflet, __din_perspectiva
_medico-spirituala:_suferinta_!_059479.html
_
Deci, ţinând cont de acest principiu al naturaleţii sale, 5-htp-ul NU poate dăuna organismului uman decât în două situaţii:
1) Când administrarea lui se face, în mod inadecvat şi fără aviz medical, fără a ţine cont de precauţii şi contraindicaţii, simultan cu medicamente care fac parte din clasa celor neuro-psihiatrice (antidepresive, anxiolitice, timoleptice, neuroleptice, analeptice, simpatomimetice, psihotrope, antihistaminice etc.), cu suplimente alimentare care conţin compuşi organici cu proprietăţi psihoactive incompatibile cu 5-htp, sau cu alcool, cafea, tutun şi diferite droguri!
2) Când administrarea lui se face în cantiţăţi şi/sau concentraţii mult prea mari, care ar putea mări sau măresc clar riscul major de hipersecreţie serotoninică şi hipermetabolizare (hipersecreţia serotoninică poate conduce la producerea cel puţin a uneia dintre următoarele indispoziţii, să le numesc aşa: insomnie, anxietate, hiperprosexie (exagerarea atenţiei), hiperreflectivitate (exagerarea reflexelor), anorexie (suprimarea apetitului alimentar), vomismente, greaţă, frisoane, convulsii etc., simptome specifice sau nu tabloului clinic al sindromului serotoninergic).
_

În România, din fericire, există o sumedenie de suplimente alimentare care conţin 5-htp în formulă unică sau complexă. Aveţi de unde alege, aşa că puteţi lua ce, cât şi de unde doriţi.
AM LUAT şi eu 5-htp!
Mai multe detalii puteţi citi accesând link-ul de mai jos:
http://forum.romedic.ro/prod/V-ati_intrerupt_medicatia_fara_acordul_medicilor_dv.?_Rau
_ati_facut!_Invatati..._061412.html

_
Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă ajute, dragi useri Romedic, să utilizaţi/să uzaţi informaţiile publicate în cadrul acestui posting cu precauţie, înţelepciune, discernământ şi maxim folos terapeutic.
Toate cele bune, cu iubire creştină şi respect,
Mr. Nick
9 comentarii
0
22-03-2012, ora 10:51
rayoflight
Nu este medic/terapeut
rayoflight
Mr. Nick, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Am ajuns intr-o depresie, insotita de comportament obsesiv, datorita mediului nociv in care am locuit timp de 30 de ani, cu un tata alcoolic si o mama schizofrenica. Apoi mi-am adaugat si eu alte surse de suferinta prin relatiile distructive sau prin care m-am expus abuzurilor si minciunilor, neavand nici eu stiinta de a-mi cauta fericirea sau normalitatea, ci facand multe compromisuri. In fine, acum situatia e mai rea ca niciodata, am suferit mult in ultimul an si am avut parte de socuri emotionale, ori mai usoare si consecutive, ori teribil de dure. Astfel ca am ajuns sa fac psihoterapie (aceasta stiu ca se eficientizeaza in timp), sa reiau calea bisericii (inainte de evenimentele recente am avut o perioada "activa" in acest sens), si sa iau 5-htp (2-3 pastile/zi, desi psihologul si psihiatrul nu au vrut sa se exprime in privinta lui si mi-au prescris cipralex si "ocazional" abilify), in combinatie cu capsule cu ulei de peste. Starea in care am cazut ma face sa fiu trista, cu ganduri negre, sa ma simt fara sansa, fara perspectiva, ca o blestemata, sa ma trezesc intre orele 2-5 a.m. si sa nu mai pot adormi, sa am cosmaruri cu crime sangeroase si teroare, si sa fiu dependenta de "tratamentul" partenerului meu (ma influenteaza extrem de mult tot ce face, spune...ca si cand sinele meu nu mai exista, dar nici nu ma pot elibera definitiv de prezenta lui, ma comport de parca as fi in sevraj cand nu imi mai da atentie). Va rog sa-mi dati o recomandare, o schema de tratament, ca poate nu procedez chiar corect, dat fiind faptul ca ma simt tot neputincioasa si fara viitor (gandul singuratatii ma chinuie mult), doar m-am mai "calmat" oarecum...
0
25-07-2012, ora 14:31
pantera72
Nu este medic/terapeut
pantera72
Buna Ziua ! stie cineva, va rog, la cat timp dupa administrarea 5htp se cunosc efectele (pozitive), si ce efecte a avut asupra celor care au folosit 5htp(pozitive sau negative).Va multumesc !
0
30-07-2012, ora 22:41
pantera72
Nu este medic/terapeut
pantera72
Mai Fratilor !, mai traieste cineva pe forumul asta, ori v-ati vindecat cu toti miraculos !?
0
30-07-2012, ora 22:52
pantera72
Nu este medic/terapeut
pantera72
La mine 5 HTP-ul a avut efect foarte bun cam dupa o saptamana de la debutul administrarii cand am si marit doza de la 50 mg la 100mg, seara in priza unica (ceea ce sertralina luata cu doi ani in urma, timp de un an n-a facut nici pe jumatate cat a facut 5 htp-ul intr-o saptamana, la acelas gramaj.) Va doresc la toti, sanatate maxima si sa atingem cu totii starea ZEN !
0
18-06-2013, ora 13:32
dorina26matei
Nu este medic/terapeut
dorina26matei
Buna ziua! Am fost la un medic homeopat care mi-a prescris 5HTP (2 saptamani) si Arsenicum album CH30 pentru 1 zi si Arsenicum album CH200 pt 3 zile. Mi-a prescris aceste remedii deoarce am frica de boala si de moarte.
Eu folosesc anticonceptionale Qlaira ( deoarce am avut hemoragii). Doresc sa stiu daca se potrivesc anticonceptionalele cu acest tratament, daca nu interactioneaza, daca nu isi anuleaza efectele. Multumesc Astept raspuns
0
25-07-2013, ora 07:38
cocolin
Nu este medic/terapeut
cocolin
Salut, sunt nou pe forum si vreau si eu sa stiu daca, am un tratament cu ciprinol, driptane si cu Ketonal, pot sa iau si 5-HTP? Are vreo interactiune cu vreunul din ele?

Multumesc anticipat
0
05-10-2015, ora 15:38
Acadeluta
Nu este medic/terapeut
Acadeluta
Buna nick Iarta ma ca Iti retransmit rugaminte a mea dar nu gasesc comentariul pe care l am ready acum cateva zile. Am nascut acum 4 ani si am facut o depresie postpartum foarte urata. De atunci traiesc foarte stresata din cauza problemelor de mama si nu reusesc deloc sa le inving oricat as Vrea. Nu am chef de nimic, nu reusesc sa ma ridic, nu Mai vad Niciun sens decat mancarea din cauza careia am luat multe kilograme peste limita normala si m am demoralizat si Mai mult. Exista vreun antidot care sa ma ajute sa nu Mai mananc atat de mult pe sistem nervos? Multumesc din suflet. Recunosc ca am apelat la psihiatru dar ceea ce mi a prescris nu mi a priit deloc, aveam tensiunea 8 cu 5 si le am
Intrerupt, chiar le am si aruncat sa nu mai aud de ele. In general am tensiunea mai mica do de aceea nu stiu ce soluţie m ar ajuta. Cu tot respectul si cu toată multumirea sufleteasca ca ti am scris. Ana-Maria
0
08-05-2018, ora 10:42
dorinsalajan
Nu este medic/terapeut
dorinsalajan
Buna Dl Nick.as vrea sa vorbesc cu dv.cum iau legatura?
0
28-10-2018, ora 06:08
Sfat
Nu este medic/terapeut
Sfat
ATENTIE!!!!
In caz ca luati deja un tratament medicamentos trebuie sa aveti MARE ATENTIE cand adaugati un tratament naturist.
Cantitatile de produse naturiste trebuiesc mult micsorate si trebuie testat mai intai cu cantitati foarte mici,
care pot fi crescute foarte lent in caz ca va simtiti bine cu ele.
Initial nu luati niciodata mai mult de jumate de pastila iar daca este ceai mai mult de jumamtate din doza minima.

In caz ca NU luati alt tratament medicamentos, puteti incepe cu doza minima,
pe care sa o cresteti sau completati cu alte chestii din lista dupa necesitati.

Eu fac aici doar o enumerare a produselor care sunt foarte eficiente in caz de depresie, tulburari emotionale, insomnie (de cauza depresiva sau emotionala).


1. Ceai de roinita: 1-2 lingurite la cana de 1-3 ori pe zi (se poate bea oricand in timpul zilei)

2. Ceai de sunatoare concentrat, de preferat din floare si doar putina tulpina. 2 lingurite la cana 2-3 ori pe zi
Atentie, sunatoare interactioneaza cu majoritatea medicamentelor, e bine sa nu luati alte tratemenete daca beti sunatoare.

3. SAMe - se gaseste la secom, care aduc de la producatori denincredere.
Eventual puteti gasi si de la alti producatori. E relativ scump.
400-800 mg/zi. Incepeti cu cantitati mici, 200mg api cresteti, in functie de cum va simtiti.
Se ia pe stomacul gol. Cel putin o ora dupa nu se mananca.

4. Tryptofan Peptide - Jarrow Formulas, puteti comanda direct din SUA de la Swansonvitamins, cautati pe net.
Este o varianta de triptofan legata de o peptida, este mult mai eficient decat triptofanul pur.
1-2-3 pastile pe zi, functie de necesitati

5. Vitamina B6, in cantitati mici, dar de mai multe oir pe zi. De exemplu 1/2 pastila dupa masa de 2 ori pe zi.

6. 5HTP poate fi de ajutor dar are eficienta mai mica, cine are depresie trebuie sa ia minim 2 pe zi, insa de relgula se merge pana la 6 pe zi.

7. Vitamina C NATURALA de 1g. Gasiti tot de la secom prin farmacii de unde cumpar eu. Este foarte importanta ptr SNC si depresie.

8. L-Lysine - se gaseste in farmacii, 1-3 pe zi pe stomacul gol. Foarte buna pentru intreg organimsmul dar in special pentru depresie, insomnie, oboseala accentuata, stress.

9. Suc de noni 100%. Cantitati mici si moderate.

10. Colostrum Prime Life de la Secom (recomand pentru ca aduc produse de calitate din SUA)

11. Spirulina de la Secom (recomand pentru ca aduc produse de calitate din SUA)

Exista si alte produse care pot avea actiune antidepresiva, insa de regula efectele nu sunt cele asteptate sau vin la pchet cu efecte colaterale nedorite.

In timp voi mai posta si alte recomandari.

Va doresc multa sanatate,
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.