Adeverinta medic de familie - in evidenta tulburare bipolara/schizoafectiva

25-05-2016
epona
Nu este medic/terapeut
epona
O asemenea situatie mi-a fost relatata de o cunostinta. Persoana se afla in evidenta medicului de familie cu depresie cronica de la 20 de ani, apoi tulburare bipolara si mai recent cu tulburare schizoafectiva si schizofrenie paranoida. A fost disponibilizata si apoi cand s-a prezentat la aceeasi institutie pentru concurs a avut o "mica" problema. Medicul de familie i-a scris pe adeverinta medicala: apt de munca (desi nu asta e de competenta medicului de familie), se afla in evidenta cu tulburare schizoafectiva sub tratament. Evident ca o parte din membrii comisiei de concurs au avut ceva obiectii la depunerea dosarului in ceea ce priveste acea adeverinta medicala. Iar examenul, binenteles, l-a picat. Acea institutie este intr-un oras mic in care toti se stiu si este subordonata primariei locale. Dupa examenul pe care l-a picat, marea majoritate a fostilor colegi si cei de la Primarie au sfatuit-o sa se pensioneze si sa-si scoata un certificat de handicap. Insa pentru persoana respectiva, pensionarea ar fi o "moarte lenta". Are 2-3 prieteni, cateva cunostinte, o ruda care o mai ajuta, este retrasa, are dificultati in a lega prietenii, a socializa..etc. Mi-a spus ca, sa stea acasa intre patru pereti, sa nu ii calce nimeni pragul este cumplit pentru ea. Si si-ar dori un loc de munca mai usor, fara responsabilitati prea mari, gestiune sau stres. Iar in orasul respectiv, dupa cum am studiat piata muncii de acolo, posturi vacante sigure si decente sunt la primarie, dispensar, invatamant. Problema e cu acea adeverinta medicala, ca oriunde s-ar duce sa se angajeze, scrie tulburare schizoafectiva. Iar angajatorii din ziua de azi te vor destept, sa rezisti la stres, sa lucrezi si 10 ore pe zi si fara boli de genul acesta. Daca nu ducea biletul de iesire din spital la medicul de familie...poate era mai bine. Daca v-ati intalnit cu asemenea situatii, va rog sa imi povestiti si asa poate imi pot ajuta amica!
8 comentarii
0
21-11-2016, ora 20:01
eddye
Nu este medic/terapeut
eddye
M-am confruntat si eu cu aceeasi problema. Apt de munca cu tulburare afectiva bipolara sub tratament. Si am schimbat medicul de familie si am luat o adeverinta Clinic sanatos fara boli cronice. Sa isi schimbe medicul de familie si sa incerce sa isi ia adeverinta fara nici o boala.
0
22-11-2016, ora 08:11
epona
Nu este medic/terapeut
epona
Multumesc!!! Voi transmite!!
0
22-11-2016, ora 11:10
Utilizator_179524
Nu este medic/terapeut
Utilizator_179524
@ eddye

Cand ti-ai luat acea adeverinta?
Acum stiu ca sunt cardurile de sanatate in care sunt trecute istoricul pacientului,
boli, afectiuni, tulburari psihice etc.
La orice medic de familie mergi, pt a-ti da clinic sanatos iti trebuie cardul.
Asa banuiesc eu, ca si pt o trimitere de exemplu la spital este neceesar
acel card de sanatate, deci nu stiu daca mai merge acum cu schimbarea medicului de
familie.
0
22-11-2016, ora 12:12
epona
Nu este medic/terapeut
epona
Nu cred ca pe cardul de sanatate e trecut istoricul medical al pacientului. Acela cred ca e DES-ul si pentru acesta trebuie sa-ti dai acordul. Am vorbit ieri cu medicul de familie!!
0
25-04-2017, ora 21:22
drmihaela
Identitate neconfirmată
drmihaela
Medicul de familie nu are dreptul legal sa scrie "apt de munca", "apt pentru munca" pe adeverintele eliberate deoarece nu este de competenta sa. Aceasta sintagma poate fi folosita doar de catre medicul de medicina muncii, o alta specialitate medicala, care evalueaza capacitatea de munca a pacientului. Medicul de familie poate scrie doar "clinic sanatos", "nu se afla in evidenta cu boli cronice", "se afla in evidenta cu...", dupa caz. Daca medicul de familie este si medic de medicina muncii, atunci poate sa scrie "apt de munca", dupa ce v-a consultat si efectuat analizele necesare, contra-cost. Pe parafa pusa pe adeverinta trebuie sa scrie si "medicina muncii".

Angajatorul este obligat sa va achite cheltuielile legate de evaluarea capacitatii de munca la medicul de medicina muncii. Daca aceasta adeverinta va este solicitata de catre o institutie a statului (Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, de exemplu), va trebui sa suportati dvs. aceste cheltuieli.

Daca unii medici de familie, care nu sunt si medici de medicina muncii, incalca aceste prevederi legale si scriu pe adeverinte "apt de munca", este posibil sa nu cunoasca legea sau sa nu doreasca sa va refuze. In ambele situatii, medicul de familie se expune SANCȚIUNILOR LEGALE, deoarece isi depaseste competenta legala.
0
25-04-2017, ora 21:30
drmihaela
Identitate neconfirmată
drmihaela
medicul de familie ce vă are în evidență face fals în acte dacă scrie ”fără boli cronice” în contextul în care dvs sunteți în evidență cu asemenea afecțiuni.îl puneți în pericol și pe el, dar și pe dvs dacă pățiți ceva la locul de muncă.medicul de medicina muncii este mințit și dacă el e tras la răspundere va prezenta adeverința de la medicul de familie...fiți responsabili!
0
26-04-2017, ora 01:37
vioreli
Nu este medic/terapeut
vioreli
Medicul de familie a procedat corect cand a scris ca este sub tratament pentru tulburare schizoafectiva!

Trebuie sa i-si accepte boala! Probabil ii este frica de pensionare tocmai din cauza bolii, i-si inchipuie fel de fel de lucruri!

Presupun ca si din cauza bolii a ajuns indisponibilizata, nu a facut fata la servicu, etc! Nu e o rusine, pentru asta exista pensionare pe caz de boala!
0
26-04-2017, ora 08:51
epona
Nu este medic/terapeut
epona
Pensionarea pe caz de boala nu e cea mai buna solutie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul