Aditivii alimentari sporesc hiperactivitatea copiilor

14-08-2011
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Colorantii si aditivii alimentari sporesc nivelul de hiperactivitate al copiilor, potrivit unui studiu britanic publicat in editia electronica a revistei medicale The Lancet, relateaza AFP.
    Aditivii alimentari sunt substante adaugate la produse alimentare pentru a le ameliora conservarea, gustul, aspectul sau pentru a le modifica culoarea.
    Cercetatori de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie) au efectuat teste de evaluare a comportamentului unor copii care au primit un cocteil de aditivi alimentari prezenti in mod obisnuit in alimentatie sau un simplu suc de fructe.
    Acest studiu efectuat pentru Food Standards Agency (Agentia pentru securitate alimentara britanica) confirma, potrivit cercetatorilor, rezultatele unor studii precedente efectuate pe copii care sufera de probleme de hiperactivitate, numite ADHD in engleza.
    "Am demonstrat un efect nefavorabil al aditivilor alimentari asupra comportamentului hiperactiv al copiilor de trei si opt-noua ani", au afirmat Jim Stevenson si colegii sai. "Aceste rezultate arata ca efectele nefavorabile nu sunt constatate numai la copii care sufera de ADHD, ci si la populatia generala", au adaugat ei.
    "In general, copiii care au luat aditivi s-au apropiat cu circa 10% de definitia de copil hiperactiv", a precizat Stevenson.
    Studiul a fost efectuat pe 153 de copii de trei ani si 144 de copii de 8-9 ani. Cocteilurile de aditivi contineau un conservant - benzoatul de sodiu (E211 in Uniunea Europeana) - si diferiti coloranti alimentari: galben auriu (E110), azorubina (E122), tartrazina (E102), rosu alimentar 4R (E124), galben de quinoleina (E104) si rosu alura AC (E129).
    Hiperactivitatea este asociata cu probleme de concentrare si de atentie si cu dificultati de invatare.
    Numarul copiilor care sufera de ADHD s-a triplat in 25 de ani in SUA, ajungand la 2, 84 milioane in 2001-2002, ultimele cifre cunoscute.
_
Sursa: Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul Romedicului pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul