adolescent foarte rebel...cum sa procedam?

30-11-2012
vasilica25
Nu este medic/terapeut
vasilica25
Am si eu o mare mare rugaminte.am nevoie urgenta de ajutor... pe scurt cam cum e povestea.am un frate de 17 ani cu care nu prea ne mai putem intelege.parintii nostri sunt divortati de 10 ani iar tatal nu s-a ocupat deloc de noi. Mama a fost nevoita sa lucreze si prin Italia iar in urma cu 5 ani s-a recasatorit luandu-l cu ea pe fratele meu...iar eu sunt acum la casa mea. Problema este acum cu fratele meu cu care nu ne mai putem intelege. Vara aceasta s-a ocupat de un mic bar pe care I'll detine mama impreuna cu tatal vitreg. Toate bune pana knd a inceput sa ia bani si sa ii joace la jocuri...acum e in clasa a 11 si nu accepta nici un repros...el vrea sa fie liber si nu accepta sa I se impuna nimic.noaptea vrea sa vina acasa knd vrea el.si ne tot ameninta ca el pleaca, renunta la scoala si la tot numai sa nu ii impuna nimeni nimic. Si imi este foarte frica ca pleaca si se implica in droguri.sau mai rau spune ca decat sa fie tinut sub control mai bine trece pe cealalta lume...vaaaaaaaaa rog din suflet sa ma sfatuiti ce sa fac...
2 comentarii
0
09-12-2012, ora 21:26
Psiholog Cristiana Popescu
Identitate neconfirmată
Psiholog Cristiana Popescu
Dupa cum bine stiti adolescenta este o perioada destul de complexa. Ea reprezinta perioada de trecere de la copilarie la etapa de adult. Pentru a va da un raspuns cat mai util probabil mi-ar trebui mai multe date. Ati descris comportamentele nedorite ale fratelui dvs insa nu mi-ati spus cum abordeaza familia problema asta. Ce relatie exista intre ei? Care sunt expectantele lor? Cum gestioneaza problema? De asemenea ati descris intoleranta lui la "reprosuri" si "impuneri". Din pacate acest tip de abordare nu face decat sa acumuleze frustrari si sa il faca sa intre in asa-zisa lupta de putere cu parintii sai. Poate ca o exploatare a calitatilor si resurselor sale ar fi mai optima. De asemenea poate ca ar trebui analizate expectantele parintilor cat si ale lui, facuta o negocirere de pe o pozitie "prieteneasca", nici decum una autoritara.
0
10-12-2012, ora 13:59
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
vasilica25: datorita situatiei in care este acum fratele tau, ar fi indicat sa il ajutati sa apeleze la ajutorul unui psiholog. Mediul familial trebuie sa fie unul armonios, sa existe intelegere si sa ii respectati alegerile. Incurajati-l si laudati-l atunci cand stiti ca a avut un comprtament bun si renuntati la critici si la ingradirea autonomiei lui. Incercati sa il intelegeti, trece printr-o perioada dificila, este adolescent, are un tata nou, o casa nou intr-o tara noua si a capatat responsabilitati pe care pana acum nu le-a avut. Incercati sa mentineti relatia cu tatal natural, este posibil sa sufere pt "pierderea" lui si astfel sa incerce sa inlocuiasca lipsa lui cu dependenta de droguri etc.
Explicati-i ca intelegeti ca trece prin momente dificile si ca nu stiti cu ce sa il ajutati. Recomandati-i sa vorbeasca cu un psiholog, cu o persoana obiectiva.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Trăirile pozitive din adolescență pot influența sănătatea și starea de bine la maturitate
  •