Afte bucale

04-08-2016
Me, myself & I
Nu este medic/terapeut
Me, myself & I
Buna ziua,


De mai bine de 1 an, ma confrunt cu afte bucale de care nu mai reusesc sa scap. In plus, am perioade in care simt in zona gatului un disconfort pe care nu-l pot defini exact, dar imita f bine senzatia de mancarime interna, exact in zona amigdalelor..pe care nu le mai am de vreo 6 ani. Aceste simptome alterneaza cu nas infundat, mancarimi in zona urechilor si cu zile in care am foarte multa ceara in ureche (stiu ca nu e recomandat, dar imi curat zilnic urechile cu betisoare).
De unde cred ca a pornit totul? Concret, in decembrie 2014 am ajuns de urgenta la dentist dupa ce am avut o zi cu dureri groaznice de dinti, care radiau spre cap, asadar, durerea era si de dinti, si de ureche si de cap. Ajunsa la dentist, am aflat ca este vorba despre pericoronarita, mi s-a aplicat un tratament local si mi s-a recomandat sa continui sa iau antiinflamatoare, urmand ca a doua zi sa merg din nou la stomatolog. Pt ca situatia era la fel de rea si-a doua zi, iar acest lucru era confirmat si de radiografie, n-am avut alta solutie decat sa urmez un tratament bazat pe antibiotice, recomandat de stomatologul meu. In paralel, am avut grija de igiena orala si dupa fiecare periaj la care adaugam cateodata si bicarbonat, ma clateam cu apa oxigenata in concentratie de 3% diluata cu apa sau cu uleiuri esentiale (de cuisoare sau salvie, diluate tot cu apa). Cum am inceput tratamentul cu antibiotic, efectele pozitive, dar si negative au inceput sa se vada. Inca din prima zi reusisem sa scap de dureri, iar in a treia zi de tratament, am inceput sa am crampe abdominale, diaree, iar limba era acoperita de o pata neagra pe partea stanga, moment in care am renuntat la antibiotic. Intre timp, au aparut inclusiv pruritul anal si vaginal si m-am gandit ca era vorba despre o candida. Cum s-a terminat perioada sarbatorilor, am luat legatura cu homeopatul meu si mi-a recomandat un tratament bazat pe ulei esential de arbore de ceai, granule Borax CH7, ceai de scumpie si gargara cu Malus. Dupa cateva zile de tratament, au disparut simptomele, dar stiam ca trebuie sa fac ceva in plus pt a scapa de Candida, motiv pt care timp de 3 luni, am renuntat la absolut tot ce inseamna mancare sau dulciuri din comert, cereale (mai putin la paine pe care o consumam f rar), am limitat inclusiv consumul de fructe, iar dulciuri mancam f rar si doar raw vegane, facute tot in casa. Precizez ca sunt vegana, asadar, nu putea fi vorba despre carne, lactate/branzeturi sau orice alte produse de origine animala in alimentatia mea. Apoi, pe langa tratamentul homeopat, timp de cateva luni bune, am baut diverse ceaiuri ( am avut grija sa nu le combin intre ele, ci sa am anumite zile in care sa consum doar acele ceaiuri) de la cel de pelin, pana la cel de coada calului si am luat inclusiv argint coloidal si aloe vera.
In perioada respectiva, mai exact din ianuarie si pana in martie 2015 am facut si cele 4 extractii (molarii de minte) si sunt convinsa ca substantele folosite la anestezie au contribuit si mai mult la scaderea imunitatii, desi, pe de alta parte, am incercat multe remedii naturiste si am avut o alimentatie destul de sanatoasa. Imi amintesc ca in acele 3 luni, am avut doar vreo 3 episoade de afte, insa problema s-a accentuat in toamna. De atunci, situatia s-a inrautatit si nu exista luna in care sa nu am aceste afte bucale. Ce am observat este ca ies cu aproximativ o saptamana inainte de menstruatie si mai nou, din cand in cand, imi iese si herpes, tot inainte de menstruatie. In plus, tot cu cateva zile inainte de menstruatie, am niste dureri groaznice de dinti, exact in care in care apar si aftele. Sa fie de la lipsa de calciu sau este doar un rezultat al aftelor care-mi provoaca si durerea de dinti exact in zona in care apar aftele? Acum cativa ani, am avut o perioada in care imi iesea herpes inainte de menstruatie, dar se intampla f rar, la cateva luni. Tin sa mentionez ca am dureri menstruale de ani buni, iar in urma cu vreo 2 ani, am avut si o inflamatie pelvina si o criza de rinichi (se pare ca aveam si E.coli). La momentul respectiv, aveam 25 de ani si era pt prima data cand ma confruntam cu o criza de rinichi, cu acea inflamatie pelvina, totul pt ca la mai putin de 1 an sa apara aceste afte cronice…Tot de atunci, resimt o senzatie de frig, accentuata in zona pelvina si a picioarelor, de care nu reusesc sa scap, indiferent de anotimp.
Din luna mai, urmez din nou un tratament bazat pe granule Borax CH7, ceai de scumpie si capsule de salvie, iar de mai bine de o luna am renuntat din nou la tot ce inseamna produse din comert, preparandu-mi totul in casa. Tin sa mentionez ca nu mai consum carne de 14 ani, produse de origine animale de 3 ani, iar la sucurile din comert am renuntat de vreo 4 ani si in general sunt destul de atenta la ce mananc si am grija sa fac alegeri alimentare sanatoase (prajeli nu stiu daca mananc de 2-3 ori pe an, am renuntat definitiv si la zaharul alb si evit inclusiv produsele din soia).
Asadar, ce este in neregula? Sa fie de vina imunitatea scazuta, candida nevindecata, rinita cronica, problemele hormonale sau toate aceste cauze la un loc? Tin sa mentionez ca primul episod grav de afte l-am avut pe la 6 ani, dupa ce parintii mei mi-au administrat Biseptol intr-o doza mult prea mare, iar apoi am ajuns in spital si vreo 3 zile am stat numai cu perfuzii pt ca aftele erau atat de multe si de dureroase incat nu puteam sa beau nici macar apa.
PS: Nu stiu daca are legatura sau nu cu aftele, dar mi se pare relevant sa precizez faptul ca de vreo 2-3 ani, am in crestetul capului o umflatura…care a inceput sa dea dureri (de acum 1 an) destul de intense, dar f scurte, de cateva secunde si bineinteles, se accentueaza inainte de menstruatie.
4 comentarii
0
04-08-2016, ora 22:44
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
1 trebuie facute investigatiipe ntru paraziti intestinali
2 investiagtiila gastrologie.. endoscopie gastrica si colonoscopie, ecografie abdominala
3 poate e cazul sa te documentezi in privinta grupei sangvine..si alimentelor necesare
renuntul in totalitate la carne..nu mi se pare corect
4 poate e cazul sa consulti un alt medic Homeopat
din cate cunosc un tratament constuttional homeopatic ar trebuei sa dea rezultat rapid la multe din simptome
odata ce simptomele se repeta/ /e logic ca remediul este ales gresit
0
09-09-2016, ora 07:40
Adepoju
Nu este medic/terapeut
Adepoju
Buna ziua, daca ma puteti ajuta cu un sfat? Cam de 3 luni am o umflatura pe gingia de jos in interior cam sub limba, o biluta mobila. Am fost la un doctor orl si mi-a spus ca sunt infundate glandele salivare si de acea mi-a aparut.Mai am una pe mijloc sub limba dar acea biluta cand se face masaj se retrage. Am fost de mai multe ori la acel doctor si imi facea masaj sub limba si cu ceva laser. Nu mi-a trecut inca, e posibil sa fie asa cum a zis domnul doctor? A spus ca umflatura poate ramane asa mult si bine sau poate sa se retraga, cat timp nu se umfla e bine.
0
09-09-2016, ora 22:10
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
mergeti la medicii de la maxilo-facial
nu tine de orl aceasta problema
0
10-09-2016, ora 05:36
Adepoju
Nu este medic/terapeut
Adepoju
Multumesc de sfat, am fost prima data la medicul de familie si dansul mia dat cred ca boraxicilina sauceva de genul si mi-a zis ca daca nu imi trece in cateva zile imi face trimitere la orl de aceea am fost la domnul doctor
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar aftele bucale?
  • Ce sunt aftele bucale și cum să le tratezi
  •