AHCC, un tratament adjuvant (complementar) pentru cancer, hepatita virala (B, C) si...

18-02-2012
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
AHCC (Active Hexose Correlated Compound sau "compus activ corelat de hexoza") este un produs obtinut din miceliul mai multor specii de ciuperci basidiomicete folosite in medicina traditionala japoneza (Ciupercile provin din culturi ecologice japoneze, iar procesul de fabricatie a AHCC a fost dezvoltat si brevetat de Amino-Up Chemical Company din Sapporo, Japonia; procesul, extrem de complex, se desfasoara in conditii de laborator si include cultura amestecului de ciuperci intr-un mediu lichid, modificarea enzimatica obtinuta prin fermentare, apoi purificarea si uscarea prin refrigerare, ciclu ce transforma oligozaharidele din AHCC in substante cu masa moleculara sub 5.000 Daltoni, ceea ce le asigura bioabsorbtia intestinala optima in cazul administrarii orale).
AHCC a fost supus la numeroase teste clinice pe animale, oameni, si in vitro de catre peste 30 de universitati si institute de cercetare medicala si de peste 700 de spitale atat din Japonia cat si din restul lumii, fiind astfel un produs atestat clinic.
_

AHCC imbunatateste sistemul imunitar printr-o serie de mecanisme (promoveaza proliferarea macrofagelor si a celulelor NK (ucigase), marind activitatea acestora cu peste 300%; induce si mareste productia de citokine (cytokines) benefice inclusiv a factorului de necroza tumorala (TNF-alfa), mareste productia proprie de gama-interferon si interleukine 1, 2 si 12; inhiba unele citokyne imuno-supresante si imbunatateste balanta celulelor Th1 si Th2).
AHCC reduce efectele secundare (stare de voma, caderea parului, fatigue, pierderea apetitului, hepato-toxicitatea si modificari ale formulei sanguine) asociate cu terapiile anti cancer traditionale (chimioterapie si radioterapie) carora le mareste totodata eficienta.
AHCC are si actiune anti-tumorala directa care poate conduce la incetinirea sau stoparea cresterii tumorilor sau chiar resorbtia acestora.
AHCC poate inhiba metastazarea celulelor cancerigene existente si poate reduce frecventa reaparitiei cancerului, in felul acesta marind considerabil speranta de viata.
AHCC amelioreaza simptomele unor boli hepatice serioase cum ar fi: Hepatita C (reducere cu 85% a numarului virusilor in 3 luni) si Hepatita fulminanta. In cazul Hepatitei C, exista o evidenta clinica sugerand ca AHCC poate fi in multe cazuri mai eficienta decat tratamentul cu Interferon. AHCC previne evolutia Hepatitei in Ciroza. AHCC este totodata un detoxifiant hepatic excelent.
AHCC este utila in toate afectiunile legate de un sistem imunitar slabit sau ineficient.
AHCC nu are efecte secundare daunatoare.

AHCC este recomandat ca adjuvant in urmatoarele afectiuni:
- cancer hepatic, gastric, colo-rectal, pancreatic, pulmonar, oro-faringian, mamar, tiroidian, ovarian, testicular, prostatic, renal, mielom, rabdomiosarcom;
- hepatite cronice virale B, C sau etanolice: imbunatateste structura si functiile hepatice, reduce incarcarea virala, progresia cirozei si recurenta post-chirurgicala a carcinomului hepatocelular;
- infectii cu HIV, virusul herpetic, gripal;
_

AHCC - antioxidant
Oxidantii sunt substante din componenta hranei, mediului, a unor medicamente - mai ales cele folosite in chimioterapie - care potenteaza actiunea oxigenului in organism generand procesul de oxidare. Oxidarea determina deteriorarea, "imbatranirea" celulelor. Stresul fiziologic si emotional pot genera acelasi proces oxidativ. Oxidantii genereaza radicali liberi, molecule care pot leza celule, tesuturi si organe. Antioxidantii contracareaza oxidantii si radicalii liberi, precum si efectele lor negative.
AHCC a manifestat proprietati antioxidane in cazul mai multor oxidanti printre care diverse medicamente chimoterapeutice, si nitrilotriacetatul feric (un puternic oxidant).
S-a relevat, de asemenea, ca AHCC modereaza reactia organismului la stres. In stresul emotional, echilibrul dintre sistemul de autoaparare si cel endocrin se deregleaza, conducand la manifestari de boala.
In cadrul unui experiment efectuat de prof. Shigeru MATSUZAKI (Scoala de Medicina din cadrul Universitatii din Dokkyo), s-a observat ca administrarea produsului AHCC unor sobolani supusi unui stres claustrofobic, a controlat
valorile glicemiei si adrenalinei - parametri care uneori cresc in conditii de stres.
Asadar, AHCC are capacitatea de a reduce starile de stres, si de a mentine echilibrul minte-corp.
_

AHCC - imunomodulator
Un imunomodulator este o substanta care modifica, inhiba sau intareste sistemul imunitar, ca, de exemplu, metotrexatul si azatioprina - medicamente folosite adesea pentru sistemul imunitar la pacienti cu diverse forme de cancer, psoriazis, sau artrita reumatismala. Numai ca imunomodulatorii chimici sintetici sunt "o sabie cu doua taisuri". Desi metotrexatul poate incetini evolutia celulelor canceroase si a celor ale pielii, sau poate inhiba sistemul imunitar la pacientii cu artrita reumatismala, poate insa si deteriora maduva spinarii, reduce numarul globulelor rosii, si afecta ficatul.
AHCC manifesta un efect amplu de functie normalizatoare. Mai precis, are capacitatea de a stimula un sistem imunitar slabit, dar poate si calma reactii imunitare excesive. Un exemplu al acestei capabilitati duale se poate observa in modul cum AHCC interactioneaza cu celulele canceroase.
AHCC poate stimula generarea unei substante numite factorul de necroza tumorala TNF-alfa (TNF-a). Aceasta substanta promoveaza descompunerea tumorii ceea ce confera suplimentului alimentar AHCC statutul de candidat in tratarea cancerului.
Factorul TNF-a manifesta si un efect pro-inflamator, creand astfel complicatii pentru persoanele cu artrita. S-a dovedit insa ca AHCC poate stimula reducerea efectului TNF-a la persoanele cu artrita reumatismala.

AHCC - tonifiant al sistemului imunitar
Numeroase studii demonstreaza ca AHCC manifesta capacitatea de a promova si stimula modificari semnificative ale sistemului imunitar.
MACROFAGE (una dintre cele trei celule fagocitare ale sistemului imunitar): AHCC poate stimula inmultirea semnificativa a macrofagelor - fapt care sporeste capacitatea sistemului imunitar de functionare optima. Intrucat imunitatea celulara este initiata cand macrofagele si neutrofilele sunt activate, AHCC poate juca un rol major in
declansarea activitatii de aparare, mai ales la persoanele cu un sistem imunitar compromis.
Activitatea macrofagelor a fost demonstrata in cadrul unui model-cobai de cancer mamar. Astfel, cancerul mamar a fost transplantat pe doua loturi de soareci. Unul dintre loturi a fost injectat cu AHCC. Dupa o luna, tumora s-a restrans cu 60% in lotul unde soarecii au fost tratati cu AHCC, fata de lotul soarecilor netratati.
In lotul soarecilor suplimentati cu AHCC, s-a confirmat prezenta factorului de necroza alfa (TNF-a). Acest factor este in principal produs de macrofage, si astfel s-a distins actiunea combinata a doi factori : celulele canceroase au fost atacate de macrofage iar apoi distruse de factorul TNF-a.
CITOCHINE: (elemente pro-inflamatorii sintetizate de celule activate ale sistemului imunitar). Atat studiile pe animale cat si pe subiecti umani releva capacitatea AHCC de a mari valorile citochinelor inclusiv ale factorului de necroza tumorala, interferon-gama, si interleuchine 1 si 12 (IL-1;IL-12). In plus, AHCC poate inhiba activitatea citochinelor care franeaza sistemul imunitar, cum este TGF-b.
Intr-un studiu condus de dr. Katsuaki UNO (Spitalul din Comfort), s-au administrat 6 grame zilnic de AHCC unui grup de 38 pacienti cu cancer in stadiul IV. Dupa patru luni de tratament, valorile IL-12 s-au apropiat de cele
normale (ale unei persoane sanatoase) la 90% dintre pacienti. Cresteri similare s-au inregistrat si pentru valorile de interferon-gama cu o intensificare corespunzatoare a activitatii celulelor ucigase T.
CELULE NATURALE UCIGAŞE (NK): Studiile pe pacienti bolnavi de cancer arata capacitatea AHCC de a intensifica activitatea celulelor ucigase cu 200-300%. Acest aspect este deosebit de important, intrucat acest tip de celule detecteaza si ataca celule degenerate/anormale inclusiv celule canceroase. Pacientii tratati suplimentar cu AHCC au raspuns mai favorabil tratmentului chimoterapeutic.
CELULE DENDRITICE: Intr-un studiu prezentat in publicatia "Nutritia si cancerul" ("Nutrition and Cancer"), persoanele sanatoase carora li s-a administrat AHCC zilnic timp de o luna au manifestat valori mult sporite ale celulelor dendritice comparativ cu lotul martor/placebo.
CELULE LIMFOCITARE T: Numerose studii, printre care cel efectuat la Scoala de Medicina din Yale, au demonstrat ca AHCC mareste numarul si eficacitatea acestor celule chiar de pana la 200%.
CELULE T-AJUTĂTOARE (Th): AHCC are capacitatea de a influenta favorabil echilibrul Th1-Th2 care sunt implicate in activarea si directionarea altor functii imunitare, cum sunt activarea si cresterea limfocitelor citotoxice si intensificarea activitatii macrofagelor.
In cadrul unui studiu, s-a relevat capacitatea AHCC de stimulare a functiei celulelor tip T la adulti peste 50 de ani.
La Scoala de Medicina din Yale, dr. Zhinan YIN, specialist reumatolog, si colegii sai au evaluat efectul AHCC in cadrul unui grup de 30 adulti sanatosi. La fiecare pacient, s-a masurat productia de citochine conform valorilor celulelor CD4+ si CD8+ inainte de administrarea AHCC, dupa 30 de zile de tratament cu AHCC, dupa 60 de zile, si din nou, dupa 30 de zile de la intreruperea tratamentului (raportul CD4/CD8 arata specialistilor forta sistemului imunitar).
Cercetatorii au observant cresteri majore si neintrerupte ale valorilor de producere a interferonului-gama si a factorului de necroza alfa - doua tipuri de celule citochine esentiale din arsenalul de aparare a organismului impotriva
celulelor generatoare de cancer, chiar si numai dupa patru saptamani de suplimentare cu AHCC. Aceasta crestere s-a manifestat sustinut pe intreg parcursul tratamentului. Dupa 30 de zile de la oprirea tratamentului, producerea de
citochine prin CD4+ a scazut.
AHCC a avut un efect diferit asupra celulelor CD8+. Desi AHCC nu a initiat simtitor productia de citochine dupa 30 si 60 de zile de tratament, cercetatorii au inregistrat o crestere marcanta a ambelor tipuri de citochine in perioade celor 30 zile ulterioare tratamentului. Acest fapt dovedeste ca AHCC actioneaza atat in timpul cat si dupa incetarea tratamentului. Studiul medicului specialist dr. Zhinan YIN a fost de asemenea primul studiu care a demonstrat ca AHCC poate fi benefic in cazul unui sistem imunitar "uzat", si ar putea astfel ajuta in prevenirea aparitiei unor afectiuni specifice celei de-a doua varste.
Cel de-al doilea studiu de mentionat a inclus 21 de adulti sanatosi cu o vasta medie de 60 de ani, selectionati nespecific si organzati in doua loturi. Fiecarui subiect i s-a administrat un "medicament" placebo / inert sau 3 grame de AHCC zilnic, timp de patru saptamani. S-au relevat probe de sange atat la inceputul cat si la sfarsitul tratamentului.
Conform rezultatelor probelor de sange, subiectii care au luat AHCC au prezentat valori semnificativ mai mari de celule dendritice (DC), si o functie majorata a celulelor DC1, comparativ cu valorile inainte de tratament si cele ale grupului de control/martor. Aceste rezultate sunt importante intru-cat, conform opiniei coordonatorului studiului, medicul Naoyoshi Terakawa (Universitatea de Medicina din Kansa, Japonia), celulele DC sunt "esentiale
in mentinerea unui sistem imunitar echilibrat".
_

AHCC si cancerul
Studiile cele mai pertinente si de profunzime privind utilizarea AHCC s-au concentrat asupra cancerului. Incepand din anii "™90, AHCC a fost folosit ca terapie complementara la pacientii cu cancer (supusi unui tratament conventiona) pentru stimularea sistemului imunitar, si deci imbunatatirea calitatii vietii. Intru-cat AHCC a fost realizat si inregistrat in Japonia, marea majoritate a studiilor s-au desfasurat tot in Japonia.
La sfarsitul anilor "™90, AHCC se folosea in aproximativ 700 institutii medicale, majoritatea in Japonia, iar AHCC era deja acceptat si utilizat ca aliment-supliment nutritiv in boala canceroasa, intrucat cazurile individuale studiate si rezultatele studiilor au demonstrat efecte foarte benefice.
AHCC a devenit chiar cunoscut ca «hrana sanatoasa pentru cazurile de cancer». Efectele AHCC au fost explorate nu numai in Japonia, ci si in cadrul unor studii americane desfasurate printre altele, la Universitatile din Drexel si Colorado. Desi numeroase alte studii se impun cu privire la potentialul AHCC in prevenirea si tratamentul cancerului, exista deja concluzii si semne promitatoare publicate in literatura de specialitate - din care o parte le vom prezenta in continuare. Dar pentru inceput este de bun augur faptul ca beneficiile anti-cancer ale AHCC sunt remarcate.
Iata doua exemple de studii care exploreaza impactul AHCC asupra sistemului imunitar al pacientilor de cancer.
Exemplul 1: Studiul s-a desfasurat la Centrul pentru Diagnosticarea Cancerului, Clinica de Medicina Interna din Seul, si a fost condus de dr. Jang Seok WON, incluzind 12 pacienti bolnavi de cancer: 4 - cancer de stomac, 3 - cancer colorectal, 2 - cancer la plamani, si 1 - cancer mamar, cancer ovarian, sau melanoma. Dr. Won a evaluat efectele AHCC asupra diferitilor parametri printre care limfocite si celule naturale ucigase, cat si asupra formulei sanguine. Tuturor celor 12 pacienti li s-au administrat 3-6 gr. de AHCC zilnic timp de trei luni, pe langa tratamentul conventional aplicat cu radioterapie si chemoterapie, dupa care starea organismului a fost reevaluata dupa trei, sase si noua luni. In ansamblu, iata observatiile dr. WON: nu s-a inregistrat o modificare majora a valorilor celulelor albe, hemoglobinei si a altor component ale sangelui care sa indice o deteriorare a sistemului imunitar, desi pacientii urmau terapia cu radiatii si chimoterapia. S-a observant o crestere minora sau nici o variatie a valorilor limfocitelor din structura sanguina periferica. Acest fapt a reprezentat un aspect pozitiv, intrucat valorile limfocitelor au tendinta de a descreste pe masura ce boala avanseaza. Numarul celulelor naturale ucigase (care distrug celule tumorale) a sporit cu 21% dupa trei luni, iar dupa sase luni de la tratament prezenta aceeasi valoare sporita cu 20%. In concluzie, AHCC s-a manifestat ca fiind sigur si eficace in cazul acestor pacienti bolnavi de cancer, si deci poate ajuta in prevenirea reducerii capacitatii de functionare a maduvei spinarii (ca rezultat potential al chemoterapiei).
Exemplul 2: Efectele AHCC au fost examinate in cazul a 11 pacienti cu forme avansate de cancer: 3 - cu cancer de prostata, 3 - cancer mamar, 3 - cancer ovarian si 2 - cu mielome multiple. Toti pacientii au fost tratati cu terapii conventionale. Suplimentar, tuturor li s-au administrat 3 gr. zilnic de AHCC. Dupa doua saptamani, cercetatorii au observat o crestere de 2, 5 ori a activitatii celulelor naturale ucigase la un numar de 9 pacienti din 11, iar ulterior activitatea acestor celule s-a mentinut la valori inalte. S-a constatat de asemenea o scadere a nivelului PSA (antigen specific prostatic) in cazul celor trei pacienti cu cancer de prostata (factorul PSA indica evolutie maligna in cancerul de prostata). In cazul a doi din trei pacienti cu cancer mamar, s-a constatat o scadere marcanta a nivelului CA125 (antigen si marker pentru acest tip de cancer). Descresterea rapida a acestui parametru s-a observant dupa o luna de la administrarea AHCC, si a continuat pana a atins valori normale la un interval de 3-4 luni
dupa tratamentul cu AHCC. Autorii studiului, care a fost publicat in Revista Internationala de Imunoterapie («International Journal of Immunotherapy»), au examinat de asemenea efectul AHCC asupra cresterii celulelor tumorale in contextul a doua linii de celule tumorale: K562 (leucemie) si Raji (limfom Burkett). S-a constatat ca AHCC a inhibat evolutia ambelor linii celulare de crestere, doza mai mare de AHCC avand un efect sporit. In ansamblu, o concentratie de AHCC de 1mg/mL a determinat o reducere cu 21% in linia celulelor de leucemie, si o scadere cu 43% pe linia celulelor de limfom.

AHCC si studii asupra cancerului
Pe langa rezultatele studiilor deja analizate, exista si alte cateva studii concentrate pe un anumit tip de cancer, unde se prezinta efectul AHCC in tratamentul acestor pacienti. Asadar, urmatoarele studii mentionate sunt exemple de cercetare asupra cazurilor de cancer care au inclus AHCC in tratament pentru cancer la ficat, gastrointestinal si mamar.
CANCERUL LA FICAT
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul de ficat este a patra cauza de deces prin cancer, in lume (dupa cancerul de plamani, stomac si colorectal).
Societatea Americana pentru Cancer a anuntat ca un numar estimat de 24.120 de adulti din SUA vor fi diagnosticati cu cancer primar de ficat in 2010, si alti 19.000 vor deceda prin aceasta boala.
Cancerul de ficat este a cincea dintre cauzele cele mai obisnuite de deces prin cancer in randul barbatilor americani, si a noua - in cazul femeilor americane. Date fiind aceste statistici, ne putem astepta la o rata relativ mica (cinci ani) de supravietuire in cancerul de ficat, si intr-adevar este calculata la aproximativ 10%, luand in considerare toate stadiile de cancer (localizate, regionale si metastazice). Unul dintre motivele acestei rate mici de supravietuire este acela ca majoritatea pacientilor cu cancer de ficat manifesta si alte probleme de ficat (ciroza), care pot fi fatale. Dar in cazul pacientilor cu tumori restranse, operabile, si care nu manifesta alte complicatii de ficat, rata de supravietuire poate fi de peste 50%. In general, rata de supravietuire este insa redusa, si de aceea orice imbunatatire a situatiei asociata cu folosirea AHCC la pacientii cu cancer de ficat este cu totul demna de remarcat.
Desi operatia este cea mai eficienta optiune pentru cazuri de cancer la ficat, multi pacienti sunt diagnosticati in stadii tardive, cand chirurgia nu ar mai fi eficienta. In aceste situatii, tratamentul cel mai frecvent aplicat este chimoterapia. Totusi unii clinicieni recurg la agenti modificatori de reactie biologica, si aici se integreaza AHCC. Se
ilustreaza in continuare doua exemple de folosire a AHCC (efectul sau/si rata de supravietuire) la pacienti cu cancer de ficat:
Exemplul 1: Toti pacientii au fost supusi operatiei de rezectie a tumorii la ficat (interventie chirurgicala care elimina portiunea afectata a ficatului). Dupa operatie, AHCC a fost suplimentat in tratamentul a 133 dintre pacienti.
Specialistii au remarcat o rata de supravietuire semnificativ mai ridicata (14%) in randul pacientilor care au luat AHCC, comparativ cu grupul de control. In plus, remisia cancerului a fost vadit redusa (49%) la pacientii suplimentati cu AHCC comparativ cu grupul de control (67%). Studiul nu a explorat mai adanc beneficiile manifestate de pacientii suplimentati cu AHCC. Asadar, autorii au concluzionat ca administrarea AHCC a condus la imbunatatirea functionarii ficatului, a redus cazurile de remisie a cancerului de ficat dupa rezectie, si a prelungit rata de supravietuire de cinci ani.
Exemplul 2: Cercetatorii au examinat doar parametri clinici la fiecare 30 zile in determinarea calitatii vietii pacientilor si diversi alti parametri de sange, biochimici si imunologici (valorile de gama interferon si interleuchin-12).
Pacientii care au supravietuit unei durate de peste un an, au fost supusi si unei analize de rezonanta magnetica. Dupa sase saptamani de la efectuarea studiului, cinci (50%) pacienti din grupul de control au decedat, fara nici un caz de deces in grupul AHCC. Evolutia subiectilor a fost continuata de la 6 la 24 de luni pentru grupul AHCC, si de la 2 la 3, 5 luni in cazul grupului de control. In ansamblu, durata medie de supravietuire a fost de 3, 5 luni la pacientii
tratati cu AHCC, si de 1, 5 luni la pacientii grupului de control. S-a remarcat de asemenea ca valorile limfocitelor nu au scazut la fel de rapid in grupul AHCC comparativ cu grupul de control. Aceasta sugereaza ca AHCC a indus
unele beneficii sistemului imunitar in ultimele luni de viata ale acestor pacienti. Valorile interleukin-12 din plasma au prezentat o usoara crestere la pacientii tratati cu AHCC, dar nu marcanta.
Conform autorilor studiului, rezultatele demonstreaza aportul AHCC in prelungirea duratei de viata a pacientilor cu cancer de ficat in stadiu avansat.
CANCERUL GASTROINTESTINAL
Formele de cancer gastrointestinal cuprind cancer de esofag, de stomac/gastric, colorectal si anal.
Potrivit datelor Institutului National pentru Cancer, aproximativ 142.570 de persoane au fost diagnosticate cu cancer colorectal in 2010 in SUA. Alte estimari arata 21.000 persoane au fost diagnosticate cu cancer de stomac, 5.260 cu cancer anal, si 16.640 cu cancer de esofag.
Dr. Yusai KAWAGUCHI, Departamentul de Chirurgie al Universitatii de Medicina din Kansai, a tratat doua grupuri de pacienti bolnavi de cancer cu AHCC dupa interventia chirurgicala. Primul grup a cuprins 132 pacienti cu cancer de stomac carora li s-a administrat AHCC dupa operatie. Pacientii aflati in stadiile I-III au luat 3 gr. zilnic de AHCC, iar cei in stadiul IV - 6 gr. pe zi. Pacientii in stadiile II-IV, au fost de asemenea supusi unui tratament de chimoterapie cu doze scazute. Al doilea grup a fost alcatuit din 113 pacienti cu cancer de colon. Cei aflati in stadiile I-II au primit 3 gr. de AHCC zilnic, iar cei in stadiile III-IV - 6 gr. pe zi. Pacientii in stadiile II-IV au fost supusi chimoterapiei de doza joasa. Dupa ce autorii au comparat ratele cumulative de supravietuire (de cinci ani) ale celor doua grupuri cu cele ale altor institutii unde nu s-a administrat AHCC, au constatat ca la pacientii cu cancer de stomac, ratele de supravietuire au fost superioare in cazul pacientilor in stadiile I-IIIA (stadiul IIIA are o prognoza superioara
stadiului IIIB).
In ce priveste pacientii in stadiile II si IIIA de cancer la colon ale studiului, ratele cumulative de supravietuire de cinci ani au fost superioare celor semnalate de alte institutii unde nu s-a administrat AHCC.
Dr. KAWAGUCHI si echipa sa au concluzionat ca, in ansamblu, folosirea AHCC la pacientii cu cancer de stomac si colon a condus la o crestere a ratelor cumulative de supravietuire in anumite stadii de evolutie a cancerului. Aceste rezultate sugereaza ca AHCC poate fi benefic ca tratament complementar in cazul pacientilor cu formele de cancer mentionate.
ALTE FORME DE CANCER
Pe langa toate studiile mentionate, exista si multe alte rapoarte individuale de cazuri tratate de diferiti medici, cuprinzand datele acumulate despre cancer pancreatic, cerebral, ovarian, de plamani, de stomac, mamar si alte tipuri, cazuri suplimentate cu AHCC pe langa tratamentul conventional. Practic fara exceptie, pacientii tratati de acesti specialisti au parut sa beneficieze intr-un fel sau altul de pe urma tratamentului cu AHCC, constatandu-se o ameliorare a calitatii vietii si/sau incetarea durerilor - acestea fiind avantajele cel mai des metionate asociate cu AHCC. In unele cazuri, se consemneaza ca pacientii au sfidat pur si simplu boala si au supravietuit ani in sir, dupa ce medicii si stiinta medicala isi pierdusera orice speranta in salvarea lor.

AHCC si chimoterapia
Peste jumatate din randul celor diagnosticati cu cancer urmeaza mai devreme sau mai tarziu chimoterapie.
Dintre efectele secundare frecvente asociate cu chimoterapia se evidentiaza: stare de rau si voma, pierderea parului, stare de oboseala, deteriorarea functiei ficatului, pierderea apetitului, precum si valori scazute ale celulelor albe si rosii din sange si ale plachetelor - se distinge efectul grav al neutropeniei joase (neutrofile :celule albe din
sange).
Dr. G.H.AHN (Spitalul din Ok-Cherm, Coreea de Sud) a administrat 6 grame de AHCC zilnic unui lot de 12 pacienti aflati in stadiile III si IV de cancer urmand tratamentul chimoterapeutic (doi pacienti cu cancer mamar, iar restul : cancer ovarian, de stomac, de plamani, uterin, and pulmonar). In decursul unei perioade de sapte luni, valorile celulelor albe sanguine au crescut de la sub 6.000 la aproape 8.000. In studiile de laborator pe animale, specialistii au observat o reducere a deteriorarii maduvei spinarii prin administrarea de AHCC. In unul din aceste studii, publicat in "Cancer Epidemiology", s-au administrat doua tipuri de medicatie chimoterapeutica (ciclofosfamida si fluororacil-5) celor patru loturi de soareci: primele doua grupe au primit fiecare unul din cele doua medicamente, celui de-al treilea lot s-au administrat AHCC plus ciclofofamida, iar celui de-al patrulea - AHCC plus Fluororacil-5. Nivelul celulelor rosii din sange a ramas aproape de valorile normale la cele doua loturi de soareci tratati cu AHCC, si a scazut - la cele doua grupuri tratati doar chimoterapeutic.
Un alt studiu de laborator pe sobolani a demonstrat acelasi efect al AHCC: administrarea orala de AHCC a protejat animalele impotriva pierderii de celule albe sanguine.
Rezultate similare au fost observate si intr-un alt studiu pe soareci prezentat in publicatia "AHCC - Cercetari si Comentarii". Studiul a fost efectuat pe patru loturi de soareci astfel: doua grupuri au fost injectate cu medicamente chimoterapeutice (fluorouracil-5 plus ciclofosfamida ; si metotrexat plus mercaptopurina-6), iar celelalte doua loturi au primit aceleasi medicamente plus AHCC. Soarecii carora li s-a suplimentat si AHCC au demonstrat aceeasi greutate si valori normale ale celulelor sanguine rosii, fata de soarecii netratati cu AHCC - cu ambele valori mentionate mai reduse. Cu toate ca soarecii suplimentati cu AHCC au prezentat o oarecare descrestere a valorilor celulelor albe sanguine, scaderea nu a fost atat de pronuntata ca si in cazul grupului netratat cu AHCC.
In studiul publicat in Revista de Oncologie si Terapeutica Experimentala ("The Journal of Experimental Therapeutics Oncology"), cercetatorii au evaluat efectul AHCC pe loturi de soareci tratati cu diverse protocoale chimoterapeutice incluzand paclitaxel sau combinatii de paclitaxel, fluorouracil, cisplatin, irinotecam, doxorubicin, si/sau ciclofosfamid. S-a constatat o ameliorare generala a efectelor mielosupresive ale chimoterapiei la soarecii suplimentati cu AHCC, iar toxicitatea atat a ficatului cat si a rinichilor indusa de tratamentul chimoterapeutic a fost semnificativ ameliorata de catre AHCC.
Capacitatea AHCC de a tempera/micsora mielosupresia si de a intensifica activitatea si functia imunitara sunt aspecte deosebit de benefice pentru persoanele carora valorile celulelor albe sanguine descresc ca rezultat al chomoterapiei, si reprezinta potentialul de a reduce riscurile asociate cu aceste complicatii cu consecinte fatale.
Nu exista contraindicatii pentru AHCC in chemoterapie, cu o singura specificatie. De altfel, s-a relevat ca AHCC amplifica si mareste efectele terapeutice ale agentului anti-cancerigen Cisplatin, si probabil si ale altora. Singura specificatie s-a formulat intr-un studiu desfasurat la Centrul Anderson pentru Cancer din cadrul Universitatii din Texas ("University of Texas MD Anderson Cancer Center"), care a fost publicat in Revista Societatii pentru Oncologie Integrativa ("Journal of the Society for Integratve Oncology") (Ref. 1).
Cercetatori au observat ca AHCC ar putea fi obiectul unei interactii cand este folosit impreuna cu agenti chimoterapeutici care se metabolizeaza prin procesul definit ca CYP450 2D6. Acest proces include medicamentele doxorubicin si ondansetron. Cu alte cuvinte, folosirea AHCC impreuna cu aceste medicamente, reduce eficacitatea
acestora. In concluziile studiului, autorii au notat: "datele generale sugereaza ca AHCC prezinta siguranta de folosire in asociatie cu majoritatea agentilor chimoterapeutici care nu sunt metabolizati prin procesul CYP450 2D6".
Studiile clinice si rapoartele individuale ale unor cazuri arata ca AHCC poate ameliora calitatea vietii pacientilor care se confrunta cu efectele secundare ale chimoterapiei.
Este important de mentionat faptul ca AHCC este folosit in cuprinsul tratamentelor conventionale, deci nu in locul chimoterapiei, terapiei cu radiatii si/sau interventiilor chirurgicale, sau chiar a altor imunoterapii. Medicii japonezi folosesc de regula AHCC impreuna cu tratamentele clasice pentru cancer.
_

BOLI DE FICAT
Unele studii privitoare la efectul AHCC asupra bolilor de ficat demonstreaza rezultate promitatoare. Unul dintre aceste studii s-a axat pe identificarea impactului AHCC asupra starilor de deteriorare a functiei ficatului.
Un grup de soareci a fost tratat preventiv cu AHCC, dupa care li s-a administrat tetraclorura de carbon - substanta despre care se stie ca provoaca deteriorarea ficatului, iar in studii pe animale s-a demonstrat ca mareste riscul cancerului de ficat.
Cercetatorii au descoperit ca AHCC previne reducerea nivelului de enzime GST (transferaza-S glutationa), inplicate in procesul de detoxificare.
Asadar, AHCC a manifestat capacitatea de a reduce deteriorarea ficatului provocata de tetraclorura de carbon. Studiul a relevat de asemenea ca AHCC a preintampinat avarierea celulelor hepatice. In concluzie, se afirma ca AHCC a preintampinat lezarea ficatului asociata cu fenomenul de oxidare provocat de substante toxice cum este tetraclorura de carbon.
IINSUFICIENTA HEPATICA ACUTA (atat forma fulminanta cat si cea ne-fulminanta) se manifesta mai rar, si presupune o deteriorare rapida a ficatului la o persoana anterior considerata in stare buna de sanatate. Aceasta forma apare de regula la persoane tinere si prezinta o rata inalta a mortalitatii de 60-80%. Specialistii au studiat efectul AHCC pe un model animal de insuficienta hepatica.
In cadrul experimentului, condus de prof. Masatoshi YAMAZAKI, din cadru Departamentului Farmaceutic al Universitatii din Teikyo, Japonia, s-au administrat doua substante toxice (lipopolizaharide-LPS- si galactozamina) despre care se stie ca provoaca insuficienta hepatica acuta. Primul grup de soareci a fost preventiv tratat cu AHCC. Un procent de 30% (3 din 10) dintre soarecii ne-tratati cu AHCC au sucombat in 24 de ore dupa administrarea de LPS si galactosamina, iar cei tratati cu AHCC au supravietuit in totalitate. In concluzie, AHCC a asigurat protectia ficatului la cobai expusi unor substante toxice pentru ficat.
Expertii si-au concentrat eforturile si asupra beneficiilor posibile ale AHCC la pacientii bolnavi de hepatita. Unele cazuri de hepatita si cancer la ficat tratate cu AHCC demonstreaza ameliorarea unor parametri importanti: micsorarea sau chiar eliminarea viremiei (concentratia virusului in sange), stoparea fenomenului de deteriorare a functiei ficatului, si o pierdere atenuata a plachetelor.
Un exemplu al modului in care AHCC poate sa ajute in cazuri de hepatita se releva in raportul unui caz individual - barbat de 32 ani cu hepatita B cronica. Urmand un tratament cu o doza zilnica de AHCC de 3 gr., s-a constatat o descrestere a valorii antigenului HBe (indicator al volumului virotic) si o crestere a valorilor anticorpilor HBe (anticorpi care contribuie la eliminarea virusului hepatic B). Desi analizele pacientului au aratat o descrestere a proportiei plachetelor chiar dupa inceputul tratamentului cu AHCC, descresterea acestui parametru nu a mai
continuat. In final, a fost confirmata eliminarea VIRUSULUI HEPATIC B.
Se releva de asemenea, ca persoanele cu hepatita C raspund pozitiv la tratamentul cu AHCC.
HEPATITA C este o infectie virala cronica, caracterizata prin valori ridicate ale unor enzime hepatice (viremie inalta), inflamatie si necrozarea ficatului. Netratata, hepatita C poate degenera in ciroza si cancer la ficat.
Comunitatea medicala, in special din Asia, a adus la cunostinta publicului studii a unor cazuri individuale, in care o doza zilnica de 3-6 gr. AHCC a condus cu succes la diminuarea valorilor de pierderi enzimatice, si la reducerea viremiei la pacienti cu hepatita C.
Se releva de asemenea ca numerosi pacienti au inregistrat o scadere a viremiei de peste 80% dupa un tratament cu AHCC de sase luni, iar in unele cazuri s-a ajuns la valori normale ale viremiei dupa administrarea AHCC pe o durata intre 7 si 12 luni.
_

AHCC - mod de administrare
Dupa aceasta prezentare a cercetarilor privind folosirea alimentului functional AHCC si diversele sale efecte benefice asupra sistemului imunitar, sa vedem cum se administreaza AHCC - doze de tratament si situatiile in care se recomanda - daca exista contraindicatii, cat de sigura este folosirea sa, si daca poate fi administrat
impreuna cu alte substante.
AHCC se administreaza strict numai sub forma orala.
Intretinere, refacere sistem imunitar : 1-2 capsule pe zi (1-0) sau (1-1) pe stomacul gol, intre mese;
Preventie recurenta cancer: 1-2 capsule pe zi (1-0) sau (1-1) pe stomacul gol, intre mese;
Adjuvant in tratamentul cancerului: 2-4 capsule pe zi (1-1) sau (2-2) pe stomacul gol, intre mese;
Hepatita C sau B: 2-4 capsule pe zi (1-1) sau (2-2)
In cazuri grave se pot administra timp de 1-2 luni pana la maximum 6 capsule/zi (3-3) pe stomacul gol, intre mese.

AHCC si alte medicamente
Cercetarile, inclusiv evaluarile efectuate la Centrul pentru Cancer Anderson-Huston, de pe langa Universitatea de Medicina din Texas (University of Texas MD Anderson Cancer Center in Houston), au demonstrat ca AHCC poate fi administrat impreuna cu majoritatea medicamentelor conventionale, fara pericolul unei interactii medicament-supliment.
Aceasta prevedere include medicatia chimoterapeutica si terapiile auxiliare cum sunt substantele anti-depresive si pentru stari de rau si voma, precum si insulina, sau medicamente fara reteta. Cu o singura exceptie minora: AHCC poate activa o enzima denumita CYP4502 D6, implicata in anumite procese metabolice. Daca AHCC este luat impreuna cu substante ca doxorubicin sau ondansetron (care sunt substrate ale acestei enzime), poate determina atenuarea eficacitatii acesta. Asadar, se recomanda consultarea medicului de specialitate inainte de a lua AHCC,
daca se folosesc orice fel de medicamente (cu sau fara reteta), sau suplimente.
_

Unul dintre cele mai eficiente suplimente alimentare care conţin AHCC este suplimentul KONIG AHCC - Plus, care este disponibil si in Romania (cautati-l pe google).
KONIG AHCC - Plus contine: AHCC (ingredient original de la Amino-Up Company, Sapporo, Japonia) + Beta 1, 3/1, 6 Glucan + Arabinogalactan.
KONIG AHCC - Plus contine pe langa o doza forte de AHCC inca doua ingrediente sinergice si complementare, cunoscute pentru actiunea lor imunostimulatoare: Beta 1, 3/1, 6 Glucan si Arabinogalactan din Larix dahurica.
Arabinogalactan, o polizaharida, stimuleaza sistemul imunitar, mareste activitatea macrofagelor, mareste raspunsul anticorpilor la infectiile virale, stimuleaza citotoxicitatea celulelor ucigase NK cu efect citostatic si, deosebit de important, arabinogalactanul inhiba metastazarea celulelor tumorale catre
ficat.
Beta 1, 3/1, 6 Glucan actioneaza pe multe cai similare cu AHCC ca de exemplu, stimuland citokine inflamatorii precum TNFα, IL-6 si IL-12 cu efecte antitumorale. In plus fata de AHCC insa, Beta-Glucan reduce angiogeneza prin
reducerea vascularizarii carcinomei (angiogeneza este unul din mecanismele de crestere a tumorilor si a metastazarii).

OBSERVAŢIE! În ceea ce priveşte tratarea cancerului de orice tip, AHCC este recomandat in calitate de tratament complementar pentru cine se pregateste sa urmeze un tratament medical clasic anticancerigen, sau pentru pacienti aflati in curs de tratament, cat si pentru cei care au incheiat tratamentul.
_

Ar fi indicat ca acest produs naturist sa fie administrat cu acordul medicului curant!
_


Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va ajute, dragi useri Romedic, sa utilizati/sa uzati informatiile publicate in cadrul acestui posting cu precautie, intelepciune, discernamant si maxim folos terapeutic.
Toate cele bune, cu iubire crestina si respect,
Mr. Nick
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.