Ajutor! am ajuns la spital în urma unei „căderi de calciu”

14-04-2017
Ade.lina
Nu este medic/terapeut
Ade.lina
Bună ziua, numele meu este Adelina, am 23 de ani, sunt studentă. Acum 2 săptămâni am ajuns la spital în urma unei "căderi de calciu ". Eram în mașină cu prietenul meu, stăteam de vorba, nimic ieșit din comun când, au început sa mă cuprindă nise emoții pe care nu le puteam stăpâni, după care am amorțit aproape complet. Gura mi s-a încleștat, mâinile la fel, nu le mai puteam folosi, burta, fața deci aproape complet. Simțeam ca mă sufoc ca nu mai ajung la spital. Simțeam că mor. Îmi era și foarte frica pentru ca nu paținem așa ceva pana atunci. Am ajuns la spital, mi s-a administrat o perfuzie, mi s-a recoltat sânge pentru analize care au ieșit perfecte și intr-o ora m-am liniștit. După o săptămână eram la cumpărături cu prietenul meu și nu mă simțeam prea bine. Eram obosita, fără chef de viață și din nou m-au cuprins emoțiile puternice și a început sa-mi amorțescă mâinile. M-Am dus repede acasă. Am ajuns în pat și am început sa-mi spun ca nu am nimic, ca nu trebuie sa ajung la spital, ca eu sunt bine. Am început sa mă liniștesc și am reusit sa adorm un pic. Îmi revenisem. Astăzi, eram în masina pe drum, când, deodată am început sa am emotii și iar amorțeala în mâini. Prietenul meu a încercat sa-mi vorbească despre orice ca sa-mi ia gândul de la starea aia pentru ca eu îi spuneam ca am niște emoții și nu le pot controla, nu mă pot liniști. După aproximativ 2 ore, mi-am revenit. Țin sa precizez ca, în ultima perioana, mă enervez repede și când mă supăr sau mă cert cu cineva încep sa tremur, sa-mi bata inima foarte tare, sa plang și deabia mai pot vorbi. Va rog sa-mi spuneți dacă sunt atacuri de panica sau anxietate și sa mă îndrumați unde anume sa mă duc sa scap de așa ceva. Merg cu teama pe strada sa nu mai pățesc așa ceva și dacă pățesc, mă sperie mai ales faptul ca nu este cineva cunoscut cu mine în caz ca mi se face rau. Mulțumesc!
4 comentarii
0
15-04-2017, ora 11:18
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Mergeti sa va evalueze un psihiatru. Posibil sa fie anxietate cu atacuri de panica.
Sanatate multa!
0
15-04-2017, ora 15:35
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Adelina, înțeleg că te-ai speriat la primul atac de pancă apărut spontan. Atacul de panică este descris ca fiind o frică extrem de puternică sau o stare de disconfort intens, care a apărut dintr-o dată, fără niciun motiv.
Durata unui atac de panică poate varia de la câteva zeci de secunde la maxim 15-20 minute iar intensitatea sa creşte treptat şi de obicei atinge un nivel maxim în aproximativ 5-10 minute.
Simptomele specifice care pot apărea în timpul unui atac de panica sunt:
- Senzaţia de sufocare sau de nod în gât;
- Respirația îngreunată sau senzaţia de tăiere a respiraţiei
- Senzația de presiunea în cap, disconfort, durere în piept
- Palpitaţiile, bătăile puternice şi/sau accelerate ale inimii
- Greaţa, crampele sau alte probleme cu stomacul
- Valurile de căldură sau de frig
- Transpiraţiile
- Tremurăturile sau frisoanele
- Amorţeala, furnicăturile în corp
- Senzaţia de ameţeală, de rău, de pierdere a echilibrului sau de leşin
- Senzaţia de irealitate, ca și cum ai fi în afara corpului sau senzaţia că ceea ce se petrece este ciudat, neobişnuit
- Teama de a-ţi pierde controlul sau de a înnebuni
- Teama de a muri

Atacul de panică este descris şi explicat prin relaţiile care apar între sentimentul de frică, senzaţiile corporale (simptomatologia fizică), cogniţiile catastrofice (interepretările eronate pe care le faceţi senzaţiilor corporale) şi comportamentul de evitare.
Interpretările catastrofice pot fi legate de moarte (atac de inimă, atac cerebral), pierderea controlului (leşin, a înnebuni) şi/sau a te face de râs în public.
Interpretările intensifică anxietatea, iar aceasta, la rândul ei, intensifică senzaţiile corporale, intrându-se astfel, într-un cerc vicios.
Teama de a nu avea un nou atac de panică, îngrijorarea excesivă contribuie la evitarea activităţilor şi a situaţiilor asociate cu posibila apariţie a senzaţiilor fizice.
Aceste comportamente evitative, de siguranţă reduc anxietatea pe termen scurt dar, pe de altă parte, nu fac decât să menţină interpretările catastrofice şi senzaţia de pericol permanent.

Adelina, ca și direcții de tratament poți apela la ședințele de psihoterapie cognitiv-comportamentală sau si la medicul psihiatru, daca problema este intensă, cronică, dacă ai și insomnie, probleme de concentrare.
Deoarece evenimentul critic în atacul de panica este interpretarea eronată, catastrofică a senzaţiilor corporale intervenţia vizează în primul rând modificarea acestor interpretari.
Există diverse metode pentru a realiza acest lucru: psihoeducaţie (oferirea de informaţii corecte), exerciţii de expunere interoceptivă, disputare cognitivă.
Renunţarea la comportamentele de siguranţă, efectuarea comportamentelor şi expunerea la situaţiile evitate sunt alte elemente importante ale terapiei. Învăţarea unei tehnici de relaxare şi respiratie. Acestea ajută de asemenea la reducerea stării de activare generale şi eliberarea tensiunii din organism.
0
15-04-2017, ora 22:17
Ade.lina
Nu este medic/terapeut
Ade.lina
Vă mulțumesc mult pentru detaliile oferite. Ma voi duce la psiholog sa rezolv problema.Trebuie sa-mi revin și sa fiu ca înainte. Mulțumesc încă odată!
0
18-04-2017, ora 13:48
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Cu drag, Adelina!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: