Alcoolism

20-03-2017
zxcvbnm,
Nu este medic/terapeut
zxcvbnm,
Salut. Am 18 ani și încă locuiesc în același apartament cu tatăl meu. Mama a decedat în urmă cu câțiva ani, iar eu cu ceilalți membri am rupt complet legătură din motive bine întemeiate. Tata mai vorbește uneori cu surorile lui, care îl încurajează să bea, una dintre ele fiind și ea alcoolică, iar cealaltă având un soț alcoolic - lucru care nu o deranjează, evident. Mama tatălui a fost și ea, bineînțeles, alcoolică. Tata bea în fiecare zi, iar de câteva ori a venit beat și de la muncă. Este frezor, deci îmi imaginez că ei beau acolo la muncă pentru că nu sunt altceva decât o adunătură de frustrați care n-au făcut nimic cu viața lor. Deci alcoolismul nu e atât de surprinzător. Însă pe mine mă deranjează foarte mult, pentru că, după ce că trebuie să-i suport damblalele acasă, mai vine și beat de la muncă. Acest lucru s-a întâmplat o dată pe când trăia mama, iar atunci mama s-a enervat destul de tare, a sunat un coleg de-al lui și i-a spus să nu-i mai dea să bea, pentru că el nu are simțul măsurii și... nici nu e normal să bei la muncă! După asta, cât a trăit mama nu cred că s-a mai întâmplat. Dar după ce a decedat, a început „distracția”. Mă enervez ENORM când îl văd așa și în special că vine în starea asta de la muncă. Au fost câteva dăți când mă simțeam foarte ciudat și credeam că o să îmi explodeze inima și poate mor, să scap de chinul ăsta. Colegii lui știu că am rămas doar noi doi. Faptul că îl lasă să se îmbete nu înseamnă decât că n-au pic de respect pentru mine. Ce aș putea să fac eu în privința asta?! Patronul lor bănuiesc că nu știe ce fac angajații în pauză... Măcar să nu mai bea la servici, pentru că atunci se comportă cel mai rău. Menționez că eu la rândul meu sunt la pământ cu totul, depresie, anxietate, anul ăsta nici n-am reușit să merg la școală. Am făcut 10 luni terapie cognitiv-comportamentală. M-a ajutat pe moment, dar nu și pe termen lung, se pare. Îmi place mult psihoterapeutul la care mergeam, dar se pare că de la un anumit punct nu mă mai poate ajuta nimeni decât eu. Mulțumesc anticipat...
1 comentarii
0
20-03-2017, ora 19:03
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună seara !
E dureros când părintele, care ar trebui să fie un exemplu pentru copil face asemenea lucruri. Ai putea să discuți cu el când este treaz și să-i spui cât de mult te deranjează faptul că bea, că ai mare nevoie de un părinte cu care să discuți ce te preocupă și în care să vezi un sprijin la nevoie. S-ar putea să-l fi afectat și pierderea mamei, el însuși să aibă nevoie de atenție și susținere. Află motivele care-l fac să bea și poate-l convingi să meargă la medic și să urmeze un tratament pentru dezalcoolizare concomitent cu psihoterapia pentru a obține rezultate mai rapide.
Important e să reușești să te echilibrezi tu emoțional gândind că părinții nu ni-i alegem ci-i acceptăm și-i iubim cu bune și cu rele. Nu suntem vinovați pentru faptele lor, nici nu putem face alegeri în locul lor. Tu faci tot ce depinde de tine, dar nu poți lua hotărâri în numele lui. E important să-ți termini școala ca să poți funcționa independent, ca să-ți poți construi propriul viitor. Sigur că te poți ajuta și singur, pentru că de modul cum gândești și verbalizezi îți poți determina și modul de funcționare. Important e să ai un obiectiv în viață și să te motivezi pentru a-l atinge. Ești din București? Dacă da, scrie-mi pe privat și îți acord o ședință gratuit și-ți pun pe un CD materiale de citit care te-ar ajuta.
Adaugă un comentariu / răspuns

15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomanda un Psihoterapeut sau cauta unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care va prezinta peste 2500 de terapeuti din Romania. Avantajul acestui site este ca pune mare pret pe recomandarile pacientilor. Gasiti prezentari detaliate ale serviciilor psihologice, cititi recomandari, va puteti programa online. In plus, exista o sectiune cu o multime de articole interesante si teste psihologice.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Relația copiilor cu părinții și impactul asupra sănătății copiilor la vârsta adultă
 • Părinții au tendința de a favoriza copilul cu care împărtășesc acelasi gen
 • Care este legătura dintre alcool și tensiunea arterială?
 • Consumul excesiv de alcool ar putea crește riscul de demențe precoce
 • Care sunt consecințele unei extra porții de băuturi alcoolice?
 • Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK