Alimentatie acnee

08-09-2017
b.a.mona
Nu este medic/terapeut
b.a.mona
Buna seara,

Am acnee de la varsta de 13 ani. As vrea sa stiu ce alimente cauzeaza acneea si ce alimente ar trebui consumate pt. a avea o alimentatie sanatoasa cand vine vorba de un ten acneic.Eu evit mereu tot ce tine de fast-food, prajeli, foietaje, grasimi, mananc mereu legume, fructe, incerc sa mananc mai sanatos, insa acneea tot persista.

Alimentatia joaca si ea un rol in aparitia acneei?
Lactatele, in special laptele, favorizeaza acneea?Am tot auzit ca ar agrava-o, insa nu stiu ce sa mai cred.
3 comentarii
0
10-09-2017, ora 13:50
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Sunt multe alimente care trebuie excluse pt ameliorarea acneei, principale ar fi urmatoarele :
- carne : porc, oaie si miel in totalitate
- branzeturi : cascaval, smantana, untul si lapte dulce in totalitate
- oua : 2 maxim 3 galbenusuri pe saptamana
- condimente : piper, ardei iute, ketchup, maioneza, sosuri din comert in totalitate
- alte alimente : fasole boabe, zacusca, paine alba, cacao (ciocolata!) reduse la minim sau total evitate.

In masura in care respecti astea plus prajeala in general poti sa-ti ameliorezi vizibil acneea !
Mult succes !
1
11-09-2017, ora 13:27
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua, Alexandra,

Pe ROmedic exista chiar si un articol dedicat acestui subiect: Influenta alimentatiei asupra dezvoltarii acneei, link: http://www.romedic.ro/influenta-alimentatiei-asupra-dezvoltarii-acneei-0P32301

O alimentatie echilibrata este esentiala pentru starea de sanatate, indiferent daca este sau nu prezenta o afectiune anume. Este impropriu spus „alimente care cauzeaza acneea si care trebuie evitate”. Majoritatea afectiunilor fie ele dermatologice, metabolice, cardiovasculare, au multiple cauze, factori de risc și majoritatea dintre ei nu sunt cunoscuti sau depind aproape exclusiv de mostenirea genetica. De aceea, e foarte posibil ca acneea sa persiste in ciuda alimentatie corecte. Insa acest lucru nu trebuie privit drept un motiv de frustrare. Cum am spus, nu te alimentezi corect doar pentru a „scapa” de acnee, ci pentru sanatatea generala a organismului.

Nu este demonstrat la ora actuala daca un anumit aliment sau alimente cauzeza acneea, ci doar asocieri cu anumite obiceiuri alimentare (exces de carbohidrati, consum crescut de zaharuri rafinate, consum prea mic de legume, fructe, leguminoase, proteine de calitate si grasimi sanatoase, consumul alimentelor prajite sau preparate cu grasimi in exces, consumul de carne grasa frecvent, bauturile carbogazoase) sau de stil de viata (fumat, consum de alcool, lipsa activitatii fizice regulate, somn insuficient sau o calitate a somnului mult diminuata, alterarea statusului psihologic fara a se fi luat masuri in acest sens etc.).

In schimb intrebarea „alimentatia joaca si ea un rol in aparitia acneei” este una foarte pertinenta. La fel cum genele noastre ne influenteaza predispozitia la anumite boli sau conditii medicale, mediul inconjurator si obiceiurile pe care le practicam pot avea un impact considerabil asupra bagajului genetic individual.

Un stil de viata activ, somnul suficient, igiena mentala si reducerea+gestionarea corecta a stresului, sunt factori la fel de importanti precum alimentatia corecta.

In ceea ce priveste regimul igieno-dietetic se vorbeste de limitare, nu excludere totala. De exemplu:
- ocazional, de maximum 4 ori pe luna, se poate consuma cate 1 portie de carne rosie slaba (1 portie= 60-90 g), din surse cunoscute, respectand regulile de igiena, gatita dietetic (prin fierbere sau sa la cuptor)
- cascavalul si in special cel din comert e posibil sa aiba o calitate indoielnica, smantana constituie de semenea o sursa de grasimi si ar trebui consumata ocazional sau inlocuita cu iaurt gras in caz contrar, laptele dulce trebuie de asemenea sa fie de calitate (pretul foarte mic poate trada procedee de sterilizare indoielnice sau reconstituirea fluidului din lapte praf si apa). Dar branzeturile slabe, de preferat pasteurizate, si care nu sunt procesate atentie prin adaosuri de zaharuri, arome, conservanti, urda, branza de vaci, iaurturile si in special lactatele fermentate pot fi incluse in functie de toleranata individuala. Procesarea in sensul de fermentare si altele, ca parte din proces tehnologic natural, dar realizat la scala industriala, este diferita de procesarea prin aditivare, si nu prezinta riscuri pentru sanatate cum se confunda deseori.
- oul ramane si in alimentatia pentru ameliorarea acneei un aliment esential, fiind bogat in grasimi sanatoase (lasand la o parte recomandarile mult prea vechi cu privire la reducerea colesterolului), minerale, vitamine, proteine de calitate, toate care contribuie la sanatatea si integritatea tegumentelor. Sigur, nu se va exagera, dar 1 ou pe zi nu e o tragedie, din contra. Dar si aici, grija mare la preparare. Prajirea sau prepararea insuficienta/excesiva pot reduce mult din beneficiile consumului de oua.
- ciocolata - mai ales cea bogata in zahar, produsele din ciocolata, multe dintre cele din comert au cantitati foarte mari de zahar, inclusiv pe cele pe care scrie ciocolata amaruie - ar putea favoriza agravarea acneei din pricina excesului de zaharuri, a adaosului de grasimi nesanatoase industriale, a consumului frecvent si in cantitati mari. Dar consumata corespunzator, ocazional, portia de 20 g, varianate cu peste 70-80% cacao, poate fi inclusa in dieta unei persoane cu acnee.
- painea alba este un produs fainos rafinat, cu un indice glicemic foarte mare si fara valoare nutritionala, comparativ cu painea integrala (atentie la eticheta, poti fi usor pacalita de expresii: paine cu secara, paine neagra, paine cu graham), care contine si vitamine, minerale si fibre, fapt care o face ideala pentru alimentatia omului, din nou - consumul ajustat in functie de nevoiel nutritionale si activitatea fizica desfasurata pentru a nu induce un exces caloric. Nici aceasta nu trebuie interzisa, ci consumata in cantitati mai mici, ocazional, iar cel putin jumatate din aportul de cereale sa fie reprezentat de cereale integrale. Niciun aliment nu e bau-bau!

Te poti conulta cu un nutritionist/dietetician pentru a stabili impreuna care sunt alimentele ce iti „saboteaza” eforturile. Dar nu alimentatia este ssingura cauza, este doar un factor adjuvant sau perturbator. De aceea ajutorul unui dermatolog experimentat si administrarea tratamentului recomandat, specific afectiunii, sunt principala linie de terapie.

Multa santate iti doresc!
0
12-09-2017, ora 19:21
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Am uitat sa amintesc la interdictii absolute carnea procesata adica MEZELURILE ! Poate le-a mentionat si doamna doctor mai sus dar n-am avut nervi sa citesc tot mini-cursul universitar ! :))
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Alimentatia si acneea

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: