am facut in urma cu o luna si jumate un pneumotorax

20-11-2009
nyctophobia
Nu este medic/terapeut
nyctophobia
Salut, am facut in urma cu o luna si jumate un pneumotorax.Am avut dren instalat, si dupa o saptamana in spital am fost externat.Mai ma niste dureri pe partea dreapta dar nimic grav, intrebarea mea este Pneumotoraxul recidiveaza 100% ?A, m;am si lasat de fumat de cand am avut pneumotoraxul.Multumesc anticipat.
3 comentarii
0
20-11-2009, ora 06:20
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Pneumotoraxul a fost spontan sau secundar, ca urmare a unei boli de plaman, a unui traumatism? A fost bilateral? Pneumotoraxul are, in majoritate cazurilor, un prognostic favorabil si nu mai recidiveaza ; sub terapie adecvata plamanul se reexpansioneaza si cavitatea creeata dispare.Pneumotoraxul spontan reapare daca nu respecti anumite reguli de viata [ igienice, alimentare etc.] pe un organism imunodeprimat, slabit, sensibil.Pneumotoraxul recidivant, complicat, va necesita o interventie chirurgicala mai activa, cu o operatie mai de amploare [ rezectii partiale de plaman, drenaje etc.]. Daca problema s-a solutionat complet, nu exista complicatii si nici nu s-a cronicizat, stai linistit caci va fi bine. e foarte bine ca ai lasat fumatul, nici sa nu mai fumezi vreodata ; imbraca-te cum trebuie, ai grija sa nu racesti si alimenteaza-te suficient.
0
20-11-2009, ora 17:49
nyctophobia
Nu este medic/terapeut
nyctophobia
Pneumotoraxul a fost spontan, am facut o spirometrie, si totul a fost ok, am avut rezultatele excelente, deci care ar fi sansele de recidiva?Ma imbrac gros. sa nu racesc.
0
20-11-2009, ora 19:24
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
In literatura medicala se precizeaza ca sansele ca un pneumotorax spontan sa se complice sau sa se cronicizeze este de cam 30%. Daca a fost bilateral, la ambii plamani, sansele de recidiva sunt mai mari.Cum am mai scris, daca ai grija de tine, lasi fumatul, consumul de alcool este moderat, te alimentezi bine, ai o igiena adecvata, respecti odihna, eviti infectiile respiratorii etc. acest accident pleural care este pneumotoraxul spontan nu va mai recidiva.Numai bine!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pneumotoraxul spontan - experiența pacientului
  •