Am oare schizofrenie?

04-02-2009
eusebiu
Nu este medic/terapeut
eusebiu
Buna ziua.
Este pt. prima oara cand intru pe acest forum si am observat ca se gasesc raspunsuri pt toate intrebarile postate de useri.
Problema mea este urmatoarea:
provin dintr-o familie in care avem 2 rude bolnave de schizofrenie (2 unchi:unul are schizofrenie depistata in copilarie, iar celalalt este diagnosticat cu tulburare schizofreno-afectiva), aceste rude sunt fratii tatalui, parintii si fratele meu neavand vre-o boala mintala.
Am citit pe forum cateva simtome care se manifesta la pacientii bolnavi de schizofrenie si mi se pare ca unele dintre acestea sunt prezente si la mine., de aceia imi pun intrebarea daca nu sufar si eu de vre-o boala mintala.
De cand eram mic am fost o fire mai timida si retrasa, nu prea vorbareata, am crescut la bunici pana la varsta de 7 ani dupa care am revenit in familie.Inca de atunci aveam unele manifestari comportamentale mai diferite, atunci cand parintii mei ma luau acasa plangeam foarte mult cateva zile si eram foarte deprimat, eu si acum fiind foarte atasat de bunici.Pana la urma m-am reintegrat in familie dar parca si acum mi se pare straina, am terminat un liceu fiind un elev mediu.Prin clasa a 11 de liceu am observat ca se accentueaza timiditatea.Acum am 24 de ani, am facut 5 ani de facultate dar nu mi-am terminat studiile la timp acum repet ultimul an(ramasesem cu restante).Pana acum nu am lucrat nicaieri totdeauna fiind speriat de gandul ca trebuie sa fac parte dintr-un grup, sa socializez, si imi este frica sa-mi asum responsabilitati.
Cel mai mult ma necajeste faptul ca de 4-5 ani am urmatorul "simptom" :atunci cand vorbesc cu o persoana nu pot sa o privesc in ochi...daca o privesc timp de 1-2 minute obligat trebuie sa schimb privirea..parca o frica ma cuprinde, ma simt in fata persoanei cu care vorbesc mult inferior..oare sa fie tot din cauza timiditatii?
Acest fapt l-am observat prin clasa a 12 dar parca nu era asa pronuntat, el a luat amploare pe perioada facultatii mai ales dupa ce mi-am cumparat si un pc si de vre-o 3 ani si ceva m-am izolat foarte mult.Acum cel mai important lucru este sa pot sa scap de aceasta stanjenitoare problema pt. ca nu pot sa-mi gasesc un job, sa fac fata unui interviu etc.
Deasemenea m-am izolat fata de prietenii pe care-i avea(si aceia foarte putini), pana la varsta asta nu am avut nici o prietena, sunt tot timpul deprimat ma gandesc ca sunt un ratat(nu am ganduri suicidare), tot timpul ma gandesc ca ma-si face de ras daca a-si fi intr-un grup de persoane, cand sunt pe strada mi se pare ca lumea se uita cam insistent la mine, am uneori actiuni repetitive adica verific usa de mai multe ori, aragazul etc etc, nu pot sa-mi asum o raspundere ma gandesc ca tot timpul daca a-si incerca sa fac ceva a-si da-o in bara...nu-mi face placere sa stau in preajma oamenilor..si incerc sa evit acest lucru..
Sa fie un inceput de boala? cum a-si putea sa scap macar de problema privitului in ochi pt ca in felul acesta nu pot purta o conversatie normala cu nimeni, acea persoana evitandu-ma pe viitor dandu-si seama ca am o problema..
Acele rude despre care spuneam ca sunt bolnavi de schizofrenie sunt foarte credincioase, unul dintre ei povestindu-mi ca pe perioada cand nu era sub tratament(a fost internat fortat in spital tot in adolescenta) avea vedenii cum ca era atacat de "diavoli", cum ca toata lumea ii vrea raul, are o atitudine negativa fata de tatal sau(si eu am aceasta atitudine uneori ma gandesc ca daca s-ar fi implicat mai mult in viata mea mi-asi fi facut un rost in viata) pe care-l considera intrucatva vinovat pt. ca acum il eticheteaza oamenii ca nebun.
Eu nu sunt o fire religioasa, de multe ori il luam in ras pe acest unchi si o punea pe seama bolii pe care-o a are.
Cum pot oare sa urmez un tratament(in secret) daca sunt depistat cu aceasta boala...fara ca nimeni sa nu afle pt. ca mi-ar compromite POATE o viitoare cariera sau posibilitatea de a avea o sotie, este posibil sa ma prezint la medic sa-mi prescrie medicamente fara sa imi fie instiintata familia ?
Un bolnav cu tulburare schizofreno-afectiva are dreptul de a urma cursurile unei scoli de soferi si de a obtine permisul auto?
12 comentarii
0
04-02-2009, ora 21:19
coca1955
Nu este medic/terapeut
coca1955
cel mai bine este sa mergi la un psiholog sa ii spui exact tot ceea ce simti
eu creda ca este vorba de o teama mai repede nu schizofrenie schizofrenia nu se manifesta asa cum spui tu pe linga psiholog mai bine recet cit poti de repede mergi la psihiatru
nu este o rusine sa mergi la psihiatru
f multi tineri merg acolo pt diverse probleme
iti doresc sanatate si sa intri pe site sa spui ce ai facut
0
05-02-2009, ora 02:29
rada 69
Nu este medic/terapeut
rada 69
Nu sunt de specialitate, dar nu ai schizofrenie. Oricum, ar fi bine sa vorbesti cu un psiholog, ca ceva probleme totusi ai. Nu inteleg un lucru, cum crezi tu ca se ia un tratament, in piata din mijlocul orasului? Daca vrei sa il iei in secret, il iei in secret. Un sfat prietenesc. pune-te la punct cu gramatica.
0
05-02-2009, ora 10:38
eusebiu
Nu este medic/terapeut
eusebiu
Multumesc mult pentru raspunsuri.Mi-ati intarit convingerea ca nu am nimic pe fond psihic ci totul e la nivel emotional..oricum, cat mai curand o sa ma adresez unui psiholog sa vad cum ma poate ajuta in problema mea.
Ps:pt. rada 69
nu cred ca o sa-ti urmez prea curand sfatul cu privire la imbunatatirea gramaticii pt ca nu consider ca am facut greseli de "neiertat" in redactarea postului meu.Poate ca am mancat o litera pe ici pe colo si nu consider ca ar fi trebuit sa fiu atentionat doar pt faptul ca in graba am pus cratima unde nu trebuie cand am scris "ma-si" in loc de m-asi, si asta o singura data.
Totusi postul meu e destul de lung si consider ca se admit unele greseli.atunci in cazul celor care posteaza 2 propozitii si fac n-spe greseli ce le mai zicem?
0
05-02-2009, ora 19:26
rada 69
Nu este medic/terapeut
rada 69
imi cer scuze, ai dreptate, mi-am dat seama imediat dupa ce am apasat tasta ca n-am facut bine, eram intr-o dispozitie mai sumbra si m-am descarcat pe tine, sorry...
0
10-02-2009, ora 20:57
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Nu-s de specialitate, dar din ce descrii tu nu pare nici pe departe schizofrenie, insa doar o timiditate exagerata care n-ar fi rau s-o tratezi cu ceva sedinte la un terapeut bun.
Repet, nu te trimit la terapie pentru vreo boala, ci pentru ca timiditatea se depaseste cu ceva tehnici invatate la terapie.
In plus, zici ca vrei sa faci cariera si sa-ti intemeiezi o familie, nu as zice ca nu ai sanse, ci doar ca tupeul un ziua de azi daca e folosit cu bun simt, poate fi considerat un as in maneca.
Cu fetele, alta belea, unele prefera genul "macho", altele (cum am fost si io in facultate) preferam baietii mai timizi, dar cu atoritate si frumosi foc, nah c-o zisai:))
Mamaaaa ce vremuri...
Susces!
0
12-02-2009, ora 09:18
eusebiu
Nu este medic/terapeut
eusebiu
In legatura cu fetele, pot spune ca in perioada in care eram muult mai activ si mai sociabil am observat ca unele chiar se aratau interesate intr-o oarecare masura de persoane mea, dar cand era vorba sa fac eu vre-un pas.dadeam bir cu fugitii cum se spune:)
PS:Nimeni nu stie daca un bolnav cu TSA(tulburare schizofreno-afectiva) are dreptul de a face scoala de soferi?
0
14-02-2009, ora 17:50
ronaldino
Nu este medic/terapeut
ronaldino
eusebiu, tu nu ai schizofrenie, tu asa gindesti dar nu ai!!!esti un pic emotiv, anxios, dar asta se rezolva cu psihologii.pa
0
15-02-2009, ora 11:39
eusebiu
Nu este medic/terapeut
eusebiu
in legatura cu scoala de soferi intreb pentru o ruda de-a mea care e bolnava de TSA..si cica vrea sa faca scoala de soferi..are voie ?
0
31-05-2012, ora 10:44
cesarion
Nu este medic/terapeut
cesarion
Buna ziua, am si eu o intrebare, am schizo si as vre a sa stiu la cat timp apar cize. Nu mai imi amintesc bine de cele prin care am trecut
0
31-05-2012, ora 11:08
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
@Iulian27

Ce intelegi tu prin "crize" - delir, halucinatii? Daca iei tratament (antipsihotic) e putin probabil sa mai faci alt episod psihotic. Simptomele negative sunt mai greu de tratat.
0
05-06-2012, ora 02:22
OvidiuUngureanu
Nu este medic/terapeut
OvidiuUngureanu
the_eye nu sunt "crize" ci sunt "cize" care sunt mult mai dificil de depistat si de tratat. Iti spun din proprie experienta am avut o ciza mai alaltaieri si abia daca i-am facut fata. Daca te intrebi cum am reusit pana la urma, iti voi spune. un pahar de Feteasca Neagra de Beciul Domnesc si un sandvish cu ton si castraveti. Am anihilat mirosul pestilential de ton cu niste calupuri de maioneza. Daca mai doresti si alte informatii. iti stau la dispozitie.
0
05-06-2012, ora 22:09
broalex
Nu este medic/terapeut
broalex
Este vorba de anxietate in cazul tau, probabil si cu nuante de tulburare de personalitate. (trebuie sa vezi un medic).
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie
  • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
  • Schizofrenia
  • Mutațiile genetice care cresc riscul de schizofrenie
  • Tehnica neurologică ce îmbunătățește performanțele cognitive
  • Vitaminele din complexul B luate împreună cu tratamentul reduc simptomele schizofreniei
  • Primul test fiziologic pentru depresie și schizofrenie
  •