Am osteomielita de mai mult de un an

15-09-2009
Janosilaszlo
Nu este medic/terapeut
Janosilaszlo
Am fost recent la un Domn Doctor, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie si chiar m-a consultat si un Domn Profesor Ortoped foarte cumsecade.Am osteomielita de mai mult de un an care a inceput din data introducerii materialului de osteosinteza, adica Tija Kuntscher, care banuiesc ca a fost introdusa in focarul de fractura, despre care nu stiau nici Medicii, care m-au operat, ca era infectata cu o bacterie sau nu. Ulterior cand a demonstrat bacteria, ca era infectata, era tarziu fiindca m-am trezit cu infectia in tibie(curgea un ser galben din rana care era urmata de puroi), la care reactia a fost incercarea de a ma convinge ca nu este nici o infectie acolo.In Decembrie 2008, s-a extras materialul de osteosinteza, care a fost urmata de debridarea chirurgicala, sa indepartat partea suspecta de tesut osos infectat. In perioada postoperatorie evolutia vindecarii normal ca era favorabila pentru ca s-a calmat focarul dupa "curatare".Dar!! nici pana in ziua de azi nu mi s-a comunicat ce fel de bacterie a cauzat infectia, care banuiesc ca este o infectie nozocomiala, si toate simptomele aparute ma fac sa cred ca este vorba de "scumpul" S.Aureus.Acum am gasit un domn Doctor Ortoped de care am zis la inceput, si nu ma linistesc pana nu aflu ce bacterie e.Domnule Doctor, intrebarile mele sunt urmatoarele:
Daca momentan nu curge puroi din os, inseamna ca sangele mai ajunge in tesuturile osoase?
Daca mai ajunge, Tratamentul cu Vancomicina va fii eficienta?
Am inteles ca S. Aureus, poate fii foarte rezistent, sa schimbam antibioticele eficiente dupa un timp ca sa nu poata deveni rezistent la antibiotic?
Vancomicina, Nafcilina, Oxacilina, Penicilina G(dar cred ca sunt alergic la penicilina), sunt antibiotice mai eficiente ca Vancomicina in cazul in care aflu ca e vorba de S.Aureus?
Cu imobilizarea piciorului cu atela speciala si administrare corecta a antibioticelor eficiente, pot sa uit de boala asta?
pentru ca inteleg foarte bine ca nu prea e bine sa se intervina chirurgical pe un focar infectios al osului, in stare activa.
Ma gandesc la S.Aureus pentru ca am avut aprox 10 abcese furunculoase pe corp, care in general sunt provocate de S.Aureus.
Vreau sa invat foarte mult despre ortopedie, ma intereseaza foarte mult, ar fii bine sa ma vindec odata.
Va multumesc foarte mult daca imi raspundeti la aceste intrebari

O zii placuta D-l Doctor.
51 comentarii 12 Înainte ›
0
29-09-2009, ora 00:00
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Stimate Domn
Imi cer scuze pentru intarzierea cu care raspund, datorita faptului ca am lipsit din tara.
Sunt mai mule intrebari, insa pertinente si voi incerca sa va raspund cat mai clar. Pentru inceput, vreau insa sa va spunca pentru un raspuns util si pertinent, ar fi fost bine sa vad radiografii si un istoric mai detaliat al cazului. Insa, in ordinea in care ati intrebat, raspunsurile ar fi urmatoarele:
- este foarte probabil ca infectia sa fie provocata de S. Aureus (cel mai frecvent, de altfel); este posibil ca infectia sa se fi produs din cauza tijei cu sterilitate dubitabila (mai putin obisnuit, in conditiile standardizarii tehnicilor de sterilizare) sau in urma actului operator insusi (mai frecvent); desi nu cred ca este o consolare pt. Dvs. pot sa va spun ca infectiile produse in sala de operatie variaza ca procent de la 0, 5% la 4 %, in ciuda masurilor care se iau pentru a le preveni, in tarile cu dezvoltare medie si inalta.
- scurgerea de puroi din os nu are legatura directa cu gradul de perfuzie sanguina a osului, ci mai degraba cu stadiul evolutiv al infectiei osoase; oprirea nu inseamna neaparat remisiune, ci poate insemna o perioada de acumulare a secretiei, uneori insotita de fenomene clinice semnificative (febra, alterarea starii generale), dupa care poate urma o perioada in care scurgerea prin fistula este singurul simptom;
- vascularizatia corecta este esentiala pentru a transporta antibioticul (in acest caz Vancomicina) in zonele osoase afectate. Din nefericire, mecanismul infectiei osoase implica actiunea prioritara a microbilor de a distruge vasele de sange, lasand astfel tesutul osos fara aparare si hrana (ceva asemanator cu asediul unei cetati); De aceea, antibioticele date in infectiile ososase se administreaza mult timp, in doze mari, pentru a avea sansa de a ajunge in zona de infectie, insa cu rezultate inconstante;
- schimbarea antibioticului dupa 10-14 zile este un principiu utilizat in general pentru prevenirea aparitiei rezistentei la antibiotic, insa uneori paleta de sensibilitate este atat de limitata, incat avem la dispozitie doar 2 sau 3 medicamente, de regula scumpe si mai greu de procurat;
- S. Aureus este de regula foarte rezistent, in afara de Vancomicina existand doar 2-3 preparate cu adevarat eficiente si care sunt testate in antibiograme. Betalactaminele obisnuite (Penicilina) sau derivatii nu mai sunt de mult eficiente in tratarea stafilococului, iar Gentamicina, Ciprofloxacinele, etc. au eventual eficienta sporadica pe tulpini mai putin agresive; Tratamentul in infectia cronica osoasa trebuie facut numai tintit, pe baza de antibiograma;
- din experienta mea, numai tratamentul antibiotic si imobilizarea nu cred ca pot rezolva definitiv problema. De regula, pot exista etape chirurgicale care permit eliminarea osului necrozat sau a puroiului. In prezent, noi am obtinut rezultate foarte bune (vindecare definitiva) asociind tratamentului chirurgical si antibiotic, oxigenoterapia hiperbara (HBO). In plus fata de actiunea de aseptizare (omorare a microbilor) a oxigenului in general, HBO deschide vasele de sange din osul infectat si permite un aflux sporit de antibiotic menit sa atace bacteriile. In plus, oxigenul in contact cu celule numite macrofage faciliteaza un raspuns imunitar sporit al organismului. Pentru aceste motive, in Centrul nostru Pilot, noi asociem terapia HBO in toate infectiile osoase pe care le tratam (evident, cu acceptul pacientilor). Interventia chirurgicala se practica in acest caz dupa initierea tratamentului antibiotic si a HBO.
- este bine daca precizati cand au aparut furunculele; Este posibil ca ele sa para dupa circulatia prin sange a microbului din os. Daca au survenit inainte sau concomitent cu operatia, este posibil ca ele sa fie cauza infectiei, prin insamantare hematogena, chiar daca medicii au lucrat corect;
- este magulitor interesul Dvs. pentru ortopedie, de altfel legat si de intentia legitima de a va vindeca.
Ne puteti contacta pe mail (vezi autor) pentru alte detalii si indrumari ce v-ar putea fi utile.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
28-12-2009, ora 01:37
Kozma
Nu este medic/terapeut
Kozma
Buna Seara Dmnule Doctor Marian Enescu,


Am o nelamurire in legatura cu tratamentul ce mi s/a prescris dupa operatie la bratul stang...avand infectie osoasa...sub tija... osul mi/a fost curatat si tija extrasa...Am stat 2 saptamani internat in spital cu tratament de antibiotic intravenos.Tratamentul care mi l/au prescris la externare era 2x Levofloxacino Stada 5oomg pe zi si 1xRimactan 6oomg. Prima saptamana de tratament ma simteam foarte rau, foarte slabit, iritat si nu puteam sa mananc. Am mers la medicul de familie sa/mi compenseze medicamentele ca sunt foarte scumpe...Medicul s/a speriat si mia spus ca trebuie sa iau doar o pastila Levofloxacino..nu doua la zi..Credeti/ma nu mai stiu ce sa cred in ziua urmatoare plecam din Spania aveam biletul cumparat sa vin acasa de sarbatori...Sunt foarte ingrijorat am luat doar cate unul din fiecare...si am citit informatiile dvoastra si incep sa/mi fac griji trebuia sa iau doua chiar daca ma simteam rau...pt ca infectia la os se trateaza foarte greu...Nu stiu ce sa fac ma intorc in Spania de abia in 15 Ianuarie nu pot sa dau de medicul care mi/a dat tratamentul...Nu stiu ce sa fac sa iau cate doua pastile din nou.Taietura de la operatie s/a vindecat bine..nu ma doare bratul...dar sunt preocupat cu osul.

Va MULTUMESC ANTICIPAT.si astept cu nerabdare raspunsul Dumneavoastra.


Cu multa stima Cristian.

Sarbatori Fericite...Si La Multi Ani...
0
07-01-2010, ora 00:12
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimate Domn,

raspunsul la intrebarea d-voastra este unul simplu legat de greutatea tratarii unei infectii osoase: ce facem cu acesti pacienti unde dozele de antibiotic pentru a fi eficiente impotriva infectiei ii poate omori?

Din pacate osteomielita este o infectie care se trateaza numai cu aport sustinut de antibiotic, doze precum rifampicina (rimactan) 1, 2 grame/zi si levofloxacina 1, 5 g/zi mai multe saptamani fiind obisnuite.

Desigur ca medicul de familie care s-a speriat nu este de condamnat, sau poate intr-o oarecare masura ca si-a depasit competentele intervenind intr-un domeniu care nu tine deloc de competenta lui, dar d-voastra sinteti deoarece ati ignorat sfatul unui specialist, care, in acest caz, chiar stie ce spune!

Faptul ca va jucati asa cu anumite antibiotice, de exemplu cu rinfampicina, va poate costa enorma, ginditi-va ca acesta este unul din principalele si putinele care se administreaza in tuberculoza. Daca spaniolii au eradicat-o, d-voastra veniti in Romania unde nu este eradicata iar cu o pastila de rifampicina pe zi nu faceti decit doua lucruri:

1. cred ca ati reusit performanta deosebita de cultiva o tulpina de stafilococ rezistenta la rifampicina (ginditi-va ca exista foarte multe spitale in Romania unde sburda stafilococi care sint rezistenti la tot, dar absolut tot ce se gaseste prin farmacii, in afara de o singura exceptie: rifampicina) si daca aveti norocul sa fie unul din aceasta categorie s-ar putea sa va insoteasca acesti stafilococi tot restul vietii, mai mult chiar sa scapati de acesti stafilococi citeva luni bune dupa decesul d-voastra.

2. daca cumva prin pelegrinarile d-voasta dati si de mycobacterium tuberculosis la un 0, 6 g de rifampicina pe zi, chiar si la 1, 2 g fara o protectie deosebita s-ar putea sa nu mai scapati si de acestia decit cam tot asa ca mai sus, dar in acest caz mult mai repede!

Faptul ca nu mai supureaza si ca rana s-a vindecat bine arata eficienta tratamentului antibiotic asupra infectiei de tesuturi moi, chiar si subdozata, dar infectia osoasa este cu totul altceva. Si eu personal folosesc rifampicina in osteomielita si mai ales in osteodiscita, dar in Romania, datorita tuberculozei, acest lucru este un joc periculos si necesita enorm de multa atentie, personal nu asi recomanda nimanui sa foloseasca aceste medicamente daca nu stie exact despre ce este vorba, si mai ales ce poate face cu ele si daca nu mai are si alti asi prin maneca. Alfel poate iesi rau de tot!

Acum a marii doza s-ar putea sa nu mai aiba nici o valuare, necesar este o noua antibiograma. Deoarece osul este un compartiment inchis antibioticul ajunge in aceste segmente in cantitati mici cind este prezent in cantitati uriase in singe si deloc cind este in cantitati mici in singe. Deci este probabil ca aceste bacterii din interiorul osului sa fi avut contact cu antibioticul, subdozat, si acum sa fi dezvoltat rezistenta. Asta inseamna ca, POATE, deja antibioticul pe care il folositi sa nu mai fie eficient. Deci alta antibiograma si alta distractie de la capat. Numai dupa aceasta putem spune daca si ce mai este pe acolo.

DAR, daca nu mai supureaza, cind ne bagam asa in treburile specialistilor, il puteti ruga pe medicul de familie sa faca o biopsie osoasa pentru o antibiograma noua!

Oricum de osteomielita ati scapat cu adevarat cind RMN-ul de control nu mai arata nici o colectie lichidiana/edem la nivelul segmentului osos afectat.

cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
0
07-01-2010, ora 09:45
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Subscriu 100% la cele enuntate de distinsul meu coleg.
- Din pacate, in Romania, infectiile sunt tratate empiric, iar accesul facil al pacientului la antibiotice a creat o catastrofa epidemiologica, cu aparitia de germeni cu multirezistenta la antibiotice.
- Tratarea infectiilor osoase in Romania este extrem de dificila pornind tocmai de la aceste premise.
- Am sute de pacienti care recurg la antibiotic pentru aproape orice suferinta, atat din lipsa informarii cat si datorita usurintei cu care se procura din farmacii sau spitale...
- Tuberculoza este atat de agresiva in Romania din aceleasi motive, la care adaugam inconsecventa pacientilor in a urma tratamentul prescris.
- Va raog sa ma credeti, in Occident accesul la antibiotic este sever reglementat pe baza unor retete speciale, pentru adminsitrarea carora medicul raspunde.
Cu stima,
Marius Uscatu, Chirurg Glezna si Picior
0
07-01-2010, ora 10:26
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Pt. Dl. Kozma
Stimate Domn
Va multumesc pt. urari si va doresc numai bine in Noul An.
Doza de antibiotic era prescrisa corect; din cate stiu, medicamentele din categoria norfloxacin/ ciprofloxacin sunt prescrise, in general, in doze de 800mg - 1 g / zi, divizate in doua doze. Din nefericire, nu pot garanta ca acea combinatie terapeutica va eradica infectia (dovedita, din cate am inteles). Daca infectia a patruns in canalul medular, ea se poate extinde si in alte parti ale osului, la distanta relativ mare. Cred ca este util sa va lamuriti daca mai exista infectie sau nu. In lipsa unei fistule cu eventuala secretie (fapt care nu exclude infectia cronica), puteti efectua un RMN de regiune. Edemul osos relevat de RMN ar putea fi un martor indirect al zonelor infectate. Pe de alta parte, cu cat va trece mai mult timp fara o recidiva a fistulei/ secretiei, cu atat devine ami probabila eradicarea infectiei, dar acest lucru poate fi luat in considerare numai dupa ani de zile. O solutie pe care noi o aplicam cu succes este asocierea HBO (oxigenoterapie hiperbara) care este un adjuvant de neinlocuit in prevenirea infectiilor in fracturile recente (operate sau mai ales cele deschise) dar care ne-a ajutat ca terapie in sine in tratarea unor infectii vechi de peste 20 de ani.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
0
07-01-2010, ora 21:49
Cameliacami
Nu este medic/terapeut
Cameliacami
In atentia Domnului Doctor Marian Enescu
Buna Seara,

Am o probleme la piciorul drept din luna August 2009, am fost diagnosticata cu ciocuri, mi s-a prescris fizioterapie, in urma tratametului s-a umflat piciorul si a devenit mai dureros, dupa care am mers la Baile Felix a aparut o imbunatatire a mersului dar dupa 2 saptamanii au inceput durerile si s-a umflat genunchiul. Am mers la ortoped si am facut un examen RMN cu diagnosticul fisura corn posterior menisc intern intindere ligament incrutisat anterior si modificari artrozice cu hidrartroza. Am mers si la reumatolog, mi sa p[rescris tratament cu celebrex si midocalm ( am luate multe antiflamatorii : flamexin etc) fara nici un efect de imbunatatire.Mai nou de o zi ma doare si celalalt genunchi, ma sperie faptul ca se umfla si al doilea si imi creaza disconfort si nu imi permite sa ma deplasez normal.

Va rog daca aveti posibilitatea sa imi dati o solutie ptr problemele mele si sa ma indrumati spre o clinica specializata, deasemenea mentionez ca am facut testul de osteoporoza si este bun ( am varsta de 40 ani si sunt la menopauza).Am facut si Rmn si am fotografiile de la Rmn dar nu stiu cum sa vi le trimit atasate poate imi spuneti daca aveti o adresa de mail la care sa va trimit v-as fi recunoscatoare.

Cu stima

Popov Camelia
Galati
-*

-*

(*modificat de administrator)
0
08-01-2010, ora 10:18
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Stimata Dna Camelia Popov
Sigur ca pentru a ne formula o parere trebuie sa avem macar cateva date precise. De exemplu, este absolut necesar sa aflam unde sunt diagnosticate ciocurile care va supara. Evident ca ele apar mai frecvent la calcaneu, dar ar trebui sa le si vedem, deoarece tratamentul este variabil, de la cel medicamentos la cel chirurgical, functie de situatie. Apoi ar fi intr-adevar bine sa avem acces la RMN pentru a ne formula o opinie clara despre situatia genunchiului (lor). Daca veti da click pe O-HBO, veti obtine date de contact utile si ne puteti trimite si imaginile stocate. Astfel, va vom putea oferi indrumari - sper - utile. Pana cand gasiti o solutie, incercati un tratament temporar cu Arcoxia 90mg 1tbx2 / zi primele 2 zile, apoi 1 tb/ zi 5-7 zile sau Aflamil 1 tb x 2 / zi, ambele preferabil cu protectie gastrica (ex. Omeran 1 cps. / zi seara). Local puteti folosi un unguent anti-inflamator obisnuit de 2 ori / zi (Fastum Gel, Diclofenac Gel, etc.). Retineti insa ca acest tratament este temporar (5-7 zile) si nu rezolva problemele de baza, care ar putea necesita abord chirurgical.
Inchei avertizandu-va ca de Paste imi datorati un miel, deoarece ma cheama Marius si nu Marian.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
08-01-2010, ora 23:12
Kozma
Nu este medic/terapeut
Kozma
Domnul Doctor Bogdan Cristian Ion
Domnul Doctor Marius Enescu,
Domnul Doctor Marius Uscatu



Va multumesc mult pt. raspunsul dumneavoastra.si pt timpul acordat...Credeti/ma m/am lamurit, si stiu ce am de facut datorita d/voastra...

Cu multa stima,...va doresc toate cele bune,...si mult succes in cea ce faceti...

Kozma.
0
27-02-2010, ora 14:43
leusor2007
Nu este medic/terapeut
leusor2007
Dl Enescu ar trebui sa o lasati mai usor cu sfaturile. Tinand cont de sectia care o conduceti in orasul Constanta. Am fost pacient in cadrul acestei sectii patru luni de zile. Cunosc foarte bine lipsa performantelor profesionale pe care le aveti.
In timp ce femeia da cu mopul in sala de operatie dvs operati oameni. Sala de operatie este sterila 0%.Dovada stau zecile de pacienti care se intorc dupa ce i-ati operat.
Eu sunt convins ca scoala ati facut-o la apelul bocancilor.
0
03-03-2010, ora 16:18
christiana25
Nu este medic/terapeut
christiana25
buna ziua.am si eu o problema cu genunchiul drept. mai exact am o durere in interiorul genunchiului cand tin piciorul indoit.tin sa precizez ca nu ma doare tot timpul.am fost la un medic am facut o radiografie iar dansul mi a zis ca am ruptura de menisc si ca trebuie sa mi faca o artroscopie.sincera sa fiu nu cred ca ar fi ruptura de menisc dar totusi as dori sa va intreb daca in afara de anestezie mai mi se face vreo injectie(imi este foarte frica de ac). si daca nu ma operez ce se poate intampla? multumesc
0
03-03-2010, ora 16:35
leusor2007
Nu este medic/terapeut
leusor2007
Christiana cere te rog sfatul unui specialist. Asta de pe aici are 90% cazuri ratate el si doctorii lui. Du-te intr-un spital serios.Nu-ti bate joc de tine.
0
04-03-2010, ora 11:01
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Pt. cristiana25
Simptomele pe care le descrieti sunt intr-adevar sugestive pt. leziune de menisc intern. Cred ca trebuie ca pe langa un consult competent din p.d.v. ortopedic sa efectuati un RMN de genunchi, capabil sa dezvaluie / confirme toate leziunile din interior, inclusiv cele menisco-ligamentare, cu destula precizie. In orice serviciu de profil din tarile civilizate interventia - chiar si cea artroscopica, nu se face fara o investigare RMN prealabila. De regula anestezia este rahidiana si reprezinta singura intepatura pe care o veti suferi. Cu imagistica RMN putem desigur aprofunda subiectul, cu precizarea ca in clinica noastra inca nu se realizeaza interventii artroscopice (nu avem pusa la punct toata logistica necesara - ne mai trebuie inca o sala de operatie). Va putem insa indruma intr-un serviciu cu experienta din capitala, de exemplu. Puteti insa avea acces la tratamentul oxigenoterapic post-operator prin Centrul nostru pilot.
Pt. leusor 2007
Stimate Domn
Am fost si raman, in masura in care am de-a face cu persoane civilizate (si ma indoiesc ca acum este cazul), partizanul unei discutii bazate pe fapte reale. Din cate stiu eu, de cand conduc sectia de ortopedie (adica din 5 feb. 2009) nu am avut niciun pacient care sa fie internat la noi 4 luni, pentru simplul motiv ca suntem un spital de urganta. Singurii pacienti care au stat internati mai mult - 2-5 saptamani, din motive sociale, au fost cei din categoria celor fara adapost, intre care sper ca nu va numarati. Din acest motiv consider ca incorecta informatia Dvs, ca si cea referitoare la procentul meu de nereusite - pe care nu imi imaginez cum l-ati calculat, deoarece nu ati fost alaturi de mine in ultimii 20 ani (din fericire). Pacat ca nu v-am operat eu, acum ati fi fost intr-o stare mai buna si mult mai bine dispus. Sa stiti ca am ajuns la o intelegere cu ingrijitorea cu mop-ul - am hotarat sa ne facem treaba pe rand, pentru ca mi-a reprosat ca o incurcam cand operam.
Aveti dreptate in ceea ce priveste conditiile din spital, insa nu aveti idee (si nici nu ati avea cum intelege acest lucru, nici daca v-ati stradui) cat de greu este sa faci sa functioneze o sectie dintr-un spital, in care, ca in atatea altele, lipseste aproape tot, de la detergent la antibiotice. Eu consider ca am incercat sa-mi fac mai mult decat datoria si va informez ca in circa 20 de ani de activitate ortopedica nu imi aduc aminte sa fi produs cuiva vreo infectie post-operatorie notabila, in ciuda conditiilor existente si pe care incercam sa le imbunatatim in masura in care depinde de noi. Dimpotriva, am reparat probleme destule pe urma altora. Colegii cu care lucrez nu sunt selectati de mine si nu ii pot blama daca nu-mi impartasesc convingerile profesionale si stilul de lucru, fiecare raspunzand personal pentru interventiile pe care le face. Despre restul puteti vorbi cu Dl. Boc.
Intrucat este ultima ocazie in care imi propun sa pierd vremea intervenind la textele Dvs. - oricine ati fi, va sfatuiesc sa va ingrijiti de propria sanatate. Astenia de primavara poate face ravagii la cei sensibili.
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
04-03-2010, ora 12:13
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimate Leusor!

Sectia de ortopedia pe care o conduce Dl Dr. Enescu, lasind de o parte dificultatile sistemului sanitar romanesc si numarul nelimitat de carcalaci si sobolani specific cam fiecarui spital de stat romanesc, este SINGURA sectie de ortopedie din Romania, si una din putinele in EUROPA (unde numai citeva spitale mari isi pot permite asa ceva) care beneficiaza de oxigenare hiperbara in tratamentul ortopedic. Colaborarea interdisciplinara intre Centrul nostru si aceasta sectie de ortopedie pe care o criticati atit de vehement a avut in tratament comun in ultimul an peste 100 de pacienti, majoritatea cu o rezolvare deosebita, IMPOSIBILA la ora actuala in Romania IN ORICARE ALTA sectie de ortopedie!

Dar se pare ca acest lucru deranjeaza!

cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
0
05-03-2010, ora 01:10
leusor2007
Nu este medic/terapeut
leusor2007
Dl. Dr. Bogdan.

Nu am scris nici un cuvant sau idee la adresa centrului dumneavoastra. Legat de centrul dvs. am numai cuvinte de lauda. Eu scriu aici de profesionalismul dl. dr. Enescu Marius. Despre managementul care nu il are in sectia de ortopedia. Ma refer la echipa de medici foarte slabi pregatiti pe care ii are. Cunosc aceste amanunte pentru ca am fost acolo intre ei.Ii cunosc pe fiecare in parte si pacientii pe care i-au tratat si cu ce rezultate.
Cunosc proasta organizare si asa cum scrieti si dumneavoastra existenta : numarul nelimitat de carcalaci si sobolani.
Zi de zi intra in acea sectie oameni cu speranta ca se vor vindeca, dar pleaca mult m-ai bolnavi decat au venit.
0
05-03-2010, ora 01:14
leusor2007
Nu este medic/terapeut
leusor2007
Dl. Enescu va dau eu 100 de ron ciubuc pentru fiecare sfat care vreti sa-l. Pentru a nu-l mai da. Va rog eu opriti-va. Numai fiti un macelar.Inchideti macelaria aia din sectia de ortopedie si duceti-va intr-un abator de animale. Acolo e locul dumneavoastra impreuna cu echipa care o conduceti.

De fapt cred ca deja v-ati primit dreptul meu. Asa ca stiti despre ce este vorba.
0
05-03-2010, ora 01:34
leusor2007
Nu este medic/terapeut
leusor2007
Dl. Dr. Enescu in primul rand in sectia pe care o conduceti nu exista reguli. Pentru reguli nu este nevoie de fonduri. REGULI domnule doctor nu aveti.

Operatii cu geamul deschis.
1) Asupra mea s-a intervenit de doua ori cu geamul deschis.

Doctori care ies din sala de operatie si se duc la toaleta in echipamentul steril apoi reintra in sala de operatie.
2)Doctorul Ureche Silviu.

Angajatii care intra si ies din sala de operatie fara costum de protectie.
3)Gipsierul Ion.

Scrieti ca sunteti in colaborare cu centrul de hiperbar.
4)Nici unul dintre ceilalti doctori in afara de dvs. nu stiu despre ce este vorba cu acest centru hiperbar.
Exemplu :Obada Junior, Senior, Ureche, Badarau, etc.. Eu personal am vorbit cu fiecare in parte si au dat din umeri.

5) Aveti conditii si fonduri pentru sectia de ortopedie.
Dovada stau sutele de perfuzii, miile de injectii, sutele de fese si pansamente care mi s-au pus fara nici un rezultat.Asta numai mie un singur bolnav.

Locul unde se primesc urgentele.
6)Urgentele care sunt in anticamera salilor de operatie.

Eu am votat Crin. Alti au votat Basescu.


DOMNULE DOCTOR VA SCRIU INCA ODATA : NU AVETI REGULI.
Faptul ca nu aveti reguli anuleaza toata pregatirea dvs. si a colectivului.
0
05-03-2010, ora 18:23
christiana25
Nu este medic/terapeut
christiana25
va multumesc pentru raspuns.
0
05-03-2010, ora 20:40
christiana25
Nu este medic/terapeut
christiana25
daca nu va suparati puteti sa-mi recomandati si mie un medic ortoped bun in targu mures sau la bucuresti care imi poate face operatia- artroscopia.?va multumesc
0
06-03-2010, ora 00:34
Janosilaszlo
Nu este medic/terapeut
Janosilaszlo
Stimate Domn Leusor, daca pot sa va numesc astfel, in primul si in primul rand ganditi-va la faptul ca oricine din societatea noastra din tara asta cand vorbeste despre un medic pronunta si domnu doctor in fata, nu ca dumneavoastra!! nu inteleg cum va permiteti sa vorbiti astfel de un medic ortoped-chirurg -traumatolog, ca dr Enescu, care si-a dedicat viata personala pentru a ajuta si a vindeca persoane bolnave, care sufera de diferite afectiuni ale oaselor, ligamentelor sau articulatiilor. imi pare foarte rau daca aveti o boala complicata si va doresc din suflet sa fiti sanatos tun si sa uitati de boala care va supara. Eu mam vindecat datorita unui domn doctor, pe care o sal respect toata viatza mea, care opereaza in spitalul judetean din Targu Mures, inca odata ii multumesc ca mia salvat si mia vindecat piciorul, am avut o fractura cominutiva deschisa, cu fragmente osoase, un om nemaipomenit un om bun. Facultatea de medicina viata si cariera in medicina nu este un lucru usor, si eu personal vreau sa devin medic chirurg-ortoped, asa ca stiu cam ce ma asteapta, tot respectul pentru Doctorul Enescu si dumneavoastra ar trebui sa vedeti de treaba dumneavoastra si sa nu va mai permiteti sa criticati medicii de pe acest site, mai bine sa va ocupati de meseria dumneavoastra si sa dati sfaturi de competenta dumneavoastra pana ce nu sunteti medic. Va recomand cu buna intentie sa nu mai criticati nici un medic pentru ca acest site este vizitat de sute de medici din tara zilnic, parerea mea este ca e mai bine sa va intelegeti si sa colaborati cu medicul dumneavoastra !!
0
06-03-2010, ora 12:18
leusor2007
Nu este medic/terapeut
leusor2007
Dl. Janosilaszlo aveti dreptate in tot ceea ce scrieti, dar vreau sa va dau cateva cazuri concrete.

Cazul meu.
In intervalul 1.oct 2009 - 20 feb 2010(140 de zile) am facut peste 4 operatii plus alte tratamente zilnice pentru a-mi scoate infectia din organism.Acest lucru s-a intamplat in Sectia de Oortopedie Constanta.

In intervalul 21feb2010 - 01 mar2010(9 zile) s-a reusit asanarea infectiei, eu internandu-ma in alt spital pentru rezolvarea situatiei.

Ceea ce corpul de medici din Sectia de Ortopedie Constanta(S.O.Cta) nu a reusit in 140 de zile, alt corp de medici a reusit in 9 zile.

Alt caz
Unul din vecinii mei a fost anul trecut operat in S.O.Cta de catre Obada senior si in momentul de fata : bratul e stramb rau.

Ieri
Un tanar de 19 ani infectat in SO.Cta s-a internat in spitalul in care sunt si eu pentru rezolvarea situatiei.Acest tanar a fost operat ieri, 05.03.2010.

26.02.2009
In data la care m-am operat eu in acest spital, la fel o persoana era operata aici dupa ce S.O.Cta gresise.

In intervalul August 2009- Februarie 2010 cunosc cazuri concrete de peste 20 de oameni infectati in S.O.Cta .Aceste cazuri le stiu eu personal ca pacient., dar ele sunt mult mai multe. Toate aceste persoane erau colegi cu mine de camera.
0
06-03-2010, ora 18:49
christiana25
Nu este medic/terapeut
christiana25
buna seara!revin la dumneavoastra cu inca o intrebare: ce fel de analize se fac inainte de artroscopie?si daca putteti sa imi recomandati un medic bun din bucuresti.multumesc
0
07-03-2010, ora 23:53
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Pt. Cristiana 25
Regret intarzierea in raspuns. Privind comentariile precedente observ cu satisfactie ca spatiul virtual poate fi ocupat practic de oricine, ceea ce este democratic, insa pana acum niciodata nu am avut senzatia ca un computer poate fi mai dotat decat stapanul sau.
Revenind la problema Dvs. va pot oferi indicatia de a lua legatura cu dl. Dr. Cristescu de la Sp. de Urgenta Floreasca.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
08-03-2010, ora 18:06
christiana25
Nu este medic/terapeut
christiana25
va multumesc din suflet pt raspunsuri dar daca nu va suparati as mai avea o intrebare.ce fel de analize se fac inainte de artroscopie?daca mi se ia sange sau se mai foloseste seringa :) in afara de anestezie pt ca gandul acesta ma sperie.multumesc inca odata
0
09-03-2010, ora 10:59
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Analizele sunt cele uzuale; de regula hemoleucograma, uree, creatinina, glicemie, probe coagulare, examen sumar urina, EKG (eventual examen cardiologic unde este cazul). Deci exista necesitatea unei minime prelevari de sange, insa daca aveti analize deja luate in ultimele trtei luni, cred ca se pot lua in considerare, pentru a evita repetarea.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
09-03-2010, ora 17:08
christiana25
Nu este medic/terapeut
christiana25
multumesc mi ati fost de mare ajutor
0
16-03-2010, ora 20:13
redondo
Nu este medic/terapeut
redondo
buna seara
acum 3 ani am fost operat la spitalul eforie sud de dl dr cucu toma la genunchiul drept
mi-a efectuat o artroscopie, refacandu-mi ligamentul incrucisat anterior si rezolvandu-mi ruptura meniscului intern in acelasi timp. de obicei nu se fac concomitent. sunt foarte multumit de rezultatul operatiei, fac sport si schiez in fiecare iarna
vreau sa ii multumesc si pe aceasta cale
cat am stat internat in spital au mai fost operati peste 10 pacienti din constanta, tulcea, galati...si unul din bucuresti. stiu toate acestea fiindca multi au fost colegi cu mine de salon
toti au fost f multumiti si au plecat a doua zi pe propriile picioare
am aflat ca dl doctor face artroscopii de aproape 15 ani, si ca are cateva mii de cazuri
intotdeauna il voi recomanda cu mare caldura (eu la randul meu am venit la dansul fiindu-mi recomandat de alt pacient)
de aceea imi este greu sa inteleg cum de dl dr enescu nu stie ca se fac artoscopii de un inalt nivel la spitalul din eforie.dar asta oricum este problema dumnealui
0
26-03-2010, ora 17:07
christiana25
Nu este medic/terapeut
christiana25
buna ziua d-le doctor.am si eu o probl si as dori sa mi dati un sfat. acum o sapt m am operat artroscopic ptr ruptura de menisc si la artroscopie mi a descoperit si o ruptura de ligamente mai exact leziune partialaLIA..doctorul m a programat peste o luna la un control daca mai este nevoie de a doua operatie.intrebarea mea este in ce consta aceasta ligamentoplastie, daca este mai grea ca operatia de ruptura de menisc si in cat timp de recuperezi.multumesc.
0
27-03-2010, ora 16:49
iandy85
Nu este medic/terapeut
iandy85
Stimate Domn Doctor Marius Enescu,
Am fost depistat cu Stafilococ Auriu. Ce tratament pot urma? Pentru a intelege mai bine cu ce tip de Stafilococ Auriu ma "bat" o sa va detaliez mai jos cum se manifesta.
In copilarie raceam foarte des, faceam temperatura mare, mi se inflama gatul, in general primavara si toamna. Mergeam la medic si primeam tratament cu penicilina injectabila (30 bucati) la 6 ore. Si asa m-au tratat ai mei o perioada buna de timp nestiind ca am Stafilococ Auriu. Am observat ca acesta bacterie se "trezea" de obicei cand mancam inghetata. Problema e ca am fost dus si la medici "specialisti" si acelasi tratament mi-l administrau. Pana cand acum vreo 10 ani un medic mi-a recomandat Cefalexin. A dat roade bune o perioada de timp... nu am mai racit pana acum 1 an (2009). In toamna anului 2009 mi-am facut si antibiograma. Rezultatele au fost: ASLO 200;
Exudat nazo-faringian (identif. prin cultura bacter): Stafilococ Auriu hemolitic - Sensibil la: Cloramfenicol, Ofloxacin, Ciprofloxacin, Biseptol, Oxacilina, Gentamicina;; -Intermediar: Tetraciclina;; - Rezistent la: Eritromicina.
Inainte sa merg la medic cu antibiograma am administrat OSPEN (de la farmacie).
Apoi am fost la un medic cu antibiograma si mi-a recomandat Ofloxacina, probabil avea in componenta si Ciprofloxacina.
Am urmat tratamentul si s-a stabilizat raceala. La cateva saptamani am inceput un tratament cu Moldamin, pe care l-am intrerupt dupa aproximativ 11 - 12 doze. In tot acest timp (de cand am racit in toamna anului 2009) ganglionii de la gat au stat umflati...nu exagerat, dar erau umflati... se simteau la pipait.
Dar ieri dupa ce am mancat o inghetata s-a "trezit" iar acesta bacterie. Fac tratament cu Cefalexin. M-am stabilizat cat de cat dupa 2-3 pastile, mi-a scazut si temperatura, dar observ ca odata cu lasarea serii temperatura incepe sa creasca iar, si am senzatia ca mi se infunda si urechile.
Ce ma sfatuiti sa fac? Vreau sa scap de aceasta bacterie. Am sanse?
Am citit mai sus despre Tratamentul cu Vancomicina si HBO este valabil si in cazul meu?
Din cate imi dau seama am de-a face cu un Stafilococ Auriu foarte rezistent.
Astept sfatul dumneavoastra cat mai precis.
Numai bine!
0
28-03-2010, ora 00:20
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Pt. redondo
Imi pare rau ca nu sunt la curent cu realizarile remarcabile ale colegilor din Ef, Sud, poate si datorita faptului ca ne intalmnim f. rar sau deloc la manifestari stiintifice profesionale. Mai degraba cunosc serviciul prin prisma cazurilor mai dificile trimise spre rezolvare clinicii noastre, insa aprecierile Dvs, fata de medicii din jud. Constanta nu pot decat sa ma bucure.
Pt. cristiana 25
Operatia de plastie ligamentara este mai grea si mai complexa decat cea pt, menisc insa nu pt. Dvs. ci pentru medic. Daca ruptura a fost partiala, mi se pare fireasca re-evaluarea propusa; poate nu va fi nevoie de plastie, la urma urmei. Daca insa se face, ea consta din inlocuirea LIA cu un fragment de tendon rotulian marginit de 2 pastile osoase (una din polul inferior rotulian, una din tuberozitatea anterioara a tibiei. Acest fragment este "pozat " pe directia fostului ligament si fixat prin intermediul extremitatilor osoase cu suruburi " de interferenta" care pot fi rezorbabile. Recuperarea poate fi de 3-4 luni (ma refer la performante medii), poate chiar mai rapida cu 5-7 sedinte HBO. Interventia se face in mod curent partial artroscopic.
Pt. iandy 25
Mai rar se intampla ca un microb sa fie atat de tenace incat sa reziste ani in sir intr-o zona. Cel putin in gat, din cate stiu, situatia germenilor prezenti este destul de fluctuanta, iar mai obisnuit este streptococul si nu stafilococul. Daca prezenta acestui microb se obiectiveaza ( adica il putem evidentia in 2-3 antibiograme consecutive) atunci trebuie studiate atat mijloacele de a-l elimina, cat si motivele prezentei sale, motive care pot tine de o alta suferinta invecinata in sfera ORL (sinuzita cronica, oto-mastoidite, etc.). Oricum, daca acesta este diagnosticul corect, oxigenoterapia hiperbara (proceduri tip TS 240/90) eventual cu antibioterapie asociata, poate rezolva problema in 10-15 zile.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
28-03-2010, ora 14:26
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimate Domn,
oxigenarea hiperbara are direct o serie de efecte antibiotice, in plus, prin reducerea edemului tisular potenteaza actiunea antibioticelor clasice. HBOT desigur se poate aplica si in cazul infectiilor "banale", daca pacientul nu doreste sa ia antibiotice (clasice) sau nu poate: in cazul femeilor gravide sau prezentei alergiilor la antibioticele specifice.

DAR desigur ca este iluzoriu a gindi ca HBOT ar putea fi aplicat pe scara larga la toate infectiile, deoarece este un tratament scump, limitat si rezervat pentru acest diagnostic numai unei categorii restrinse de pacienti!

ORI de cite ori insa avem de-a faca cu infectii cu polirezistenti, localizari care pot da sechele (neurologice, osoase) sau evolutii fulminante (septicemii) HBOT ramane una din putinele variante care poate fi aplicata.

Noi asociem in Romania HBOT cu antibiotice deoarece efectul fiind mai rapid in anumite situatii se reduc costurile terapiei, dar HBOT poate fi aplicat in infectii de tesuturi moi si fara antibiotice.

cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Adaugă un comentariu / răspuns
51 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: