anticonceptionale dupa operatie de chist ovarian?

07-11-2009
iarina3
Nu este medic/terapeut
iarina3
Buna ziua, as avea o intrebare pentru ca sunt foarte nelamurita tot citind tot felul de articole si pareri.
In mai am fost operata de un chist ovarian de 7 cm, in urma operatiei mi s-a elimintat si ovarul si de atunci a inceput grija mea ca nu voi mai putea ramane insarcinata.
Dupa operatie totul a decurs normal, spun eu, ciclul menstrual regulat, ca si inainte, nici o diferenta de nici un fel, nici o dereglare, atat doar ca am "racit" (anexita) si am urmat tratament pentru asta, ocazie cu care la ecograf s-a vazut ca ovarul ramas este in stare buna, fara nici un chist sau altceva (el nici nu avusese chist, era sanatos si asa a si ramas). Problema e ca am fost la alt doctor decat cel care m-a operat si acesta a ramas uimit ca dupa operatie nu mi-au fost prescrise anticonceptionale. Mi-a spus ca e absolut necesar sa fi luat 6 luni, pt ca ovarul ramas sa ia o pauza si sa nu aiba probleme pe urma, asa incat mi-a prescris numaidecat Yasmine, chiar daca au trecut 5 luni de la operatie deja.
Acum eu nu stiu ce sa fac, medicul care m-a operat nu mi-a prescris anticonceptionale(l-am intrebat anume si a spus ca nu e necesar atunci), iar acest de al doilea doctor a spus ca e numaidecat. Eu nu am folosit niciodata anticonceptionale (am incercat o perioada acum cativa ani, dar mi-a fost foarte rau). Stiu ca s-ar putea sa nu-mi fie rau si de la Yasmine, dar nu asta e problema, ci daca ovarul ramas e bine, are rost sa stric tot echilibrul hormonal cu pastile? Nu tocmai din cauza dezechilibrului hormonal se produc chisturi si lucruri din astea? As vrea sa fac cum e mai bine, avand in vedere ca am ramas cu un singur ovar. pe de alta parte eu imi doresc un copil cat mai repede, am inteles ca trebuie sa astept un an dupa operatie, deja a trecut jumatate de perioada. Eu stiam ca in timpul sarcinii ovarele oricum nu functioneaza(adica nu se produce ovulatia), deci ovarul meu "s-ar odihni" atunci, destul de curand, are rost acum sa iau anticonceptionale ? Chiar sunt ele atat de necesare dupa o astfel de operatie? Nu stiu ce sa cred, avand in vedere ca doi doctori au pareri total diferite.
Multumesc mult pentru rabdarea de a citi atat de mult si pentu un eventual raspuns.
3 comentarii
0
07-11-2009, ora 19:01
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Nu este necesar sa luati anticonceptionale, iar in conditiile in care veti dori un copil e chiar contraindicat.

Uneori, anumite anticonceptionale sunt indicate in boala ovarelor polichistice, care este cu totul altceva decat chistul unic.
0
08-11-2009, ora 00:01
iarina3
Nu este medic/terapeut
iarina3
Multumesc mult pentru raspuns(mai ales atat de prompt), deja am fost luat decizia sa respect recomandarile primului doctor(fara anticonceptionale), iar dvs tocmai ati intarit aceasta decizie.
0
01-12-2014, ora 23:29
simona silvia
Nu este medic/terapeut
simona silvia
Buna seara.am si eu o problema.akum 4luni m-am operat de un chist pe ovar de aprox 5cm.am luat anticoneptionale, dar luna aceasta mi-a aparut un alt chist hemoargic de 6cm.e normal sa reapara chiar daca iau anticonceptionale??akum mi-a schimbat dnu doctor si anticonceptionalele.este posibil sa se traga sau trebuie sa ajung iar la operatie?...iar este posibil sa se intample ceva daca am contact sexual??va rog astept raspun urgent deoarece sunt plecata din tara
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de contraceptive combinate disponibile in Romania
  • Dereglari hormonale cauzate de anticonceptionale
  • Contraceptivele orale - avantaje și riscuri
  • Cum procedezi dacă ai uitat o pilulă anticoncepțională?
  • MIT: Anticoncepționalele îngrașă
  • Anticoncepționalele ar putea afecta structura cerebrală
  • Contraceptivele orale nu cresc riscul de anomalii congenitale
  • Chist ovarian depistat întâmplător - ignorare, monitorizare sau tratament?
  • Chisturile ovariene - important de știut
  •