anxietate, frica de moarte, frica de a mi se face rau

30-03-2015
Gugul3tz
Nu este medic/terapeut
Gugul3tz
Buna seara !pur si simplu simt si eu nevoia sa spun povestea mea! in urma cu aproximativ un an mi sa facut rau in timp ce eram la sala de fitness :mia venit sa vomit, apoi vedeam negru in fata ochilor, ameteam simteam o dirwre in ceafa transpiram Si simteam ca ma sufoc.in fine am ajuns la spital mi sa spus ca e din cauza efortului in conditiile in care nu apucasem nici sa imi termin incalzirea!Mi-am dat seama ca este vorba de un atac de panica.Chestiile au continuat ametelile si starea de sufocare..am mers la doctor miam facut analize si nimic, totul bine!Dar de atunci o continua stare de anxietate ganduri ca mi se face rau si nu are cine sa ma ajute, numai ganduri negative. Am apelat la psihoterapie si am inceut sa ma simt din ce in ce mai bine, pana in urma cu vreo 2 sapt cand starea a degenerat, imi e foarte frixa sa nu mor, simt ca o sa mi se faca rau si ca nu are cine sa ma ajute si daca ma ajuta va fi prea tarziu.Stau mereu in garda ca sa nu ma ia nici o senzatie prin surprindere..stiu ca sunt doar niste ganduri irationale dar cand persista chiar imi vine sa cred ca alta e problema, daca tot ce simt este adevarat? Simt nevoia sa vorbesc cu persoane care trec prin asta si care stiu ce inseamna, vreau sa imi revin ai sa fiu iar peroana aia plina de viata care traia voata fara nici o grija!Va multumesc si scuze pentru scris!
7 comentarii
0
30-03-2015, ora 12:22
Psiholog Aldescu Delia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Aldescu Delia
Continuati psihoterapia! Veti invata cum sa traiti intr-o stare de vigilenta si nu de panica.
Chiar daca din timp in timp veti mai face un pas in spate asta tine de evolutia fireasca a schimbarii. Treptat, frecventa atacurilor de panica si starile de anxietate vor fi tot mai rare. Iar daca vor mai aparea veti invata cum sa le opriti sau sa nu le mai traiti la aceasi intensitate.
0
30-03-2015, ora 13:35
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Psihoterapia cognitiv-comportamentală este destul de eficientă în atacuri de panică. Învăţarea unei metode de relaxare, restructurările gândurilor plus expunerea la senzaţiile de care îţi este frică pot face "minuni".
0
31-03-2015, ora 19:30
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
De ce nu mergeti la psihiatru sa va dea un antidepresiv (merge si pe anxietate si atacuri de panica) ?

Eu am avut ce aveti dv (si multa lume de pe Forum). Am luat 2 ani tratament. Sunt in remisie de 8 ani.
0
02-04-2015, ora 11:49
katy_p
Nu este medic/terapeut
katy_p
De acord cu Clara.
Nu este suficienta psihoterapia, ai nevoie si de ajutor medicamentos.
0
03-04-2015, ora 19:14
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
Eu nu sunt de acord :)

Din experienta mea, ca terapeut, dar si din studii, pot sa va spun ca exista forme de psihoterapie la fel de eficiente ca medicamentele pentru anxietate, panica, depresie (de ex., terapia cognitiv-comportamentala). Chiar mai eficiente, in cazul depresiei moderate.
Nici medicamentele, nici terapia nu sunt eficiente in toate cazurile, asta nimeni nu poate pretinde.
De ce? Pentru ca tehnicile de terapie in sine sunt "vinovate" cam de 15% din rezultat. 30% tine de relatia/alianta terapeutica, 40 % sunt factori care tin de pacient (de la inteligenta la suport social, conditii socio-economice, predispozitii etc.), iar restul este efect placebo (la medicamente poate fi mult mai mare).
0
03-04-2015, ora 19:19
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
Desigur, ca sa influentam ce depinde de noi sa influentam depunem eforturi pentru a lucra bine cu terapeutul (si el trebuie sa depuna, la randul lui), ii impartasim orice fel de nelinisti, dubii, temeri avem, discutam deschis si onest si... facem ce ne spune, ca nu degeaba ne spune.
Daca nu lucram intre sedinte nu ne miram ca nu sunt eficiente pentru ca nici chiar psihologii nu detin bagheta magica :) Nu pot face singuri toata treaba. Ei ne arata calea, noi mergem pe ea. Unde nu functioneaza, discutam si incercam altceva.

Succes!

psih. Ana Badita
0
06-04-2015, ora 13:20
katy_p
Nu este medic/terapeut
katy_p
De acord, ati spus in cazul depresiei moderate, eu as exagera putin si as spune in cazul depresiei usoare.
De la nivelul moderat in sus se complica lucrurile, daca nu te simti bine, nu esti oarecum stabilizat, nici un psiholog nu te poate echilibra.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul