Anxietate si tulburari de ritm

23-07-2014
btenn94
Nu este medic/terapeut
btenn94
Buna ziua,

Ma numesc Bogdan, am 20 de ani, si de vreo 3-4 luni sufar de niste tulburari somatopsihice. In luna martie am trecut prin foarte mult stres din cauza la multe examene si proiecte la scoala (si alte ghinioane acasa si diferite peripetii), si atunci am inceput sa am niste extrasistole atriale la inima (au fost inregistrate de monitor holter). Nu am avut extrasistole deloc pana atunci, poate nu le simteam, dar dupa luna martie si pana in ziua de azi le-am simtit in fie care zi, ca o singura bataie de inima foarte puternica. Am facut tot felul de teste la inima (ekg, ecografie, test de efort, etc) si analize de sange, si toate au iesit normale. Medicul de familie a tras concluzia ca toate simptomele sunt din cauza la anxietate, si sa nu-mi fac griji ca extrasistolele nu sunt periculoase.

Acceptasem diagnosticul de anxietate, dar de atunci nu m-au lasat palpitatiile, si am descoperit niste alte simptome care poate nu sunt cauzate de anxietate. Am observat ca extrasistolele astea apar de multe ori cand ma ridic dupa ce stau mult culcat sau pe scaun, si deobicei nu sunt anxios cand apar. Altceva important, am observat ca pulsul meu este cam rapid cand stau in picioare. Deobicei cand ma trezesc dimineata, am tensiuna vreo 105/60 si pulsul 65-75, dar cand ma ridic tensiunea este vreo 135/85 si pulsul cam 110-120 si sunt cam ingrijorat ca poate tensiunea/pulsul creste prea mult cand ma ridic. Cand sunt la scoala si stau pe banca si ma concentrez tare la subiect, pulsul este peste 100, poate 120. Cateodata cand stau pe pat linistit si ma misc de pe o parte pe alta, simt ca pulsul creste cam mult pentru cateva secunde, parca pulsul se schimba prea mult pentru activitate asa de usoara, poate tahicardie reflexa??

Na gandesc ca poate problemele care le am nu sunt chiar de la anxietate, poate am vreo disfunctie de sistemul autonom care regleaza pulsul/tensiunea, si asta ma face anxios. Vreau sa mentionez ca nu consum deloc cafea, nici alcool, droguri, sau alte energizante. Duc o viata cam sedentara, nu fac sport sau alte exercitii (din afara de mers pe jos), altfel nu sunt exact sigur de ce imi oscileaza asa de usor pulsul. Poate din cauza ca am fost stresat pentru mult timp indelungat, s-a dereglat sistemul adrenergic? Alte simptome psihice care am: probleme de memorie/concentrare, tulburari de somn (adorm destul de usor, dar ma trezesc si nu pot sa readorm), iritabilitate, si cateodata ma simt agitat in panica fara niciun motiv. Simt ca o tensiune interioara, si nu ma pot relaxa complet, as vrea dar nu pot. Nu stiu daca este in legatura, dar mereu am mainile si picioarele foarte reci.

Apreciez orice sfat sau parere, si as fi foarte recunoscator daca cineva ar avea timp sa-mi raspunda si mi-e. Oare simptomele cardiace si astea psihice sunt cauzate de anxietate, sau vreo problema neurologica? Poate exces/imbalanta de cortisol sau adrenalina?
4 comentarii
0
24-07-2014, ora 00:01
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Din ce ai mai scris si pana acum Bogdan, probabil ca vorba totusi de o tulburare de anxietate. Ai incercat sa apelezi la psihoterapie online sau la cabinet?
0
24-07-2014, ora 20:36
btenn94
Nu este medic/terapeut
btenn94
Totusi sunt ingrijorat de tahicardia asta reflexiva/posturala; este comun la cei cu anxietate sa aiba puls asa mare (100-120bpm) cand se ridic in picioare? Dimineata cand ma trezesc si ma intorc de pe o parte pe alta, pulsul se ridica cam la 100bpm. Eu recunosc faptul ca am si niste anxietate, doar nu simt o frica intensa, mai mult o stare de neliniste, parca nu pot sa-mi linistesc gandurile, parca simt o tensiune interioara care nu ma lasa sa ma relaxez, nu stiu daca asta este anxietate sau nu? Am uitat sa mentionez, deobicei ma simt asa dimineata; nu stiu de ce, dar deobicei ma simt mai linistit si mai bine dispus dupa amiaza. De asta m-am gandit ca poate este o problema cu cortisolul sau adrenalina, sau o disfunctie autonoma care ar trebuii sa regleaza acesti hormoni. Oare la ce doctor sa ma duc cu simptomele astea, endocrinolog sau neurolog?
0
24-07-2014, ora 23:10
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Poti eventual sa soliciti opinia si de la un al doilea cardiolog, insa daca are aceeasi parere ar fi folositor sa incepi sesiunile de psihoterapie pentru anxietate
0
28-07-2014, ora 19:37
potra maria
Nu este medic/terapeut
potra maria
Buna Bogdan. Parerea mea ca fosta si actuala posesoare de ancietate si atacuri de panica este sa te duci la un psihiatru, pentru ca exista medicamente care te vor ajuta sa te simti mai bine
Iti spun asta din propria experinta. Medicamentele ce i drept nu vindeca, din pacate dar sa stii ca imbunatatesc calitatea vietii. Iti doresc multa sanatate si mai votbim.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stresul are un rol activ în afecțiunile dermatologice inflamatorii
  • Stresul și sistemul imunitar
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • O aplicație pe telefon detectează anxietatea și tulburările dispoziționale la adolescenți
  • Stresul la locul de muncă
  • Cum se reactivează virusul herpetic în condiții de stres
  • Anxietatea și stresul cronic pot crește riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • Cum gestionăm stresul?
  •