Aparitie frecventa a aftelor bucale.

08-06-2012
popescuioan
Nu este medic/terapeut
popescuioan
Buna ziua,

De vreo 10-20 ani fac frecvent afte bucale (puschele popular zis). Pe la orice medica am mers si orice mi s-a spus acestea au aparut cand au vrut ele. Ce ma supara este ca aftele pe care le fac sunt uneori foarte dureroase, aproape ca vorbesc stalcit din cauza lor. ele trec in general in 5-7 zile, depinzand de marime. O vreme am asociat aparitia lor cu mancatul citricelor. Nu am mancat cativa ani (nu mint), dar nu am remarcat o schimbare semnificativa in aparitia lor. Am incercat treptat sa vad factorul care le favorizeaza, scotand din alimentatie pentru perioade de timp diverse alimente, inclusiv apa de la robinet, dar nu am reusit. Uneori fac si cate 2-3 puschele concomtent. Partea proasta ca daca imi iese una la baza dintelui la gingie, dupa ce imi trece ramana un semn ca un crater si dintele ramane o zona descoperit si nu se mai reface gingia. Am incercat tratament cu produse apicole: tinctura de propolis, polen, nimic. Aha uitasem am mancat intr-o perioada citrice cat am putut sa vad ce se intampla cate afte vor iesi si nu pot sa spun ca cau iesit intr-un numar mare ca sa le asociez citricelor (nu va spun dupa ani de pauza ce gust bun mi se parea ca au). Am fost o peioada in Italia si am constat ca acolo nu mi-au mai aparut afte ca de obicei, ci in numar mult mai mic. Ma gandesc ca este totusi ceva legat de factori alimentari sau climatici.
Despre mine: nu fumez, alcool consum foarte foarte rar (mi deloc), ma spal pe dinti de 2 ori pe zi (rareori de 3). Am folosit o vreme si apa de gura, dar culmea apareau mai des. Dantura imi este ingrijita. Un medic de prin iasi mi-a spus ca ar fi o lipsa de vitamina B sau sistem imunitar scazut. Cert este ca la capitotul imunitar consider ca stau bine (racesc foarte rar, cam o data pe an si atunci bine si asta in general primavara, nu iarna). Nu mamnanc nesanatos (mezeluri, fast food-uri, chimicale). Am avut o afta pe limba si a ramas o gaura ca sa zic asa neprofesional, desi afta a fost acum cativa ani, tesutul nu si-a mai revenit la forma initiala. Uneori cred ca aftele astea mananca pur si simplu din tesut. Acum vreo 20 de ani, cand faceam afte un medic le trata cu o solutie pe baza de nitrat de argint si imi trecea afta in cateva ore, dar am inteles ca acum nu se mai foloseste deoarece s-a constatat ca este nociva.. Am incercat geluri pentru afte, nimic. M-am spalat o vreme cu o pasta scumpa recomandata de un medic stomatolog (vreo 15 lei pacrca era ca sa nu dau nume) si tot nu am remarcat schimbari. pur si simplu apar cand vor ele cu frecvente aleatorii cu mentiunea ca uneori apar in numar de 2-3 la interval de 1-2 zile. In ultimii ani medicii stomatologi la care am fost au spus legat de afte ca ei nu le trateaza ca indiferent cu ce m-ar trata ele tot in 5-7 zile trec. In perioada de varf a aftei durerea este mare la vorbire (la miscarea limbii) si simt un miros neplacut si un gust asemeni. Imi apar oriunde in cavitatea bucala, de la limba pana in vecinatatea amigdalelor. Sincer nu stiu ce se poate face, ma gandesc cand o sa am bani mai multi (probabil la batranete sau niciodata :).. ) sa merg undeva in afara tarii sa imi fac niste analize pe aceasta tema sa descopar factorul ce favorizeaza aparitia aftelor bucale ca sa ma pot proteja.

Va multumesc si va doresc o zi buna! (Ioan Popescu-Piatra Neamt)
1 comentarii
0
11-07-2012, ora 14:45
stomatologie.moderna
Identitate neconfirmată
stomatologie.moderna
Intr-adevar, aftele bucale pot aparea pe fondul unui sistem imunitar scazut sau o boala auto-imuna.
Mergeti si faceti niste analize.
De asemenea aceste afte apar datorita unui dezechilibru al mediului bucal.
De exemplu, folosirea apei de gura cu alcool, poate distruge din gura atat bacteriile rele cat si pe cele "bune" care tin sub control aparitia acestor afte.
Atentie daca va roadeti unghiile, bagati frecvent mainile in gura, mancati fructe nespalate si orice obicei care ar putea aduce in gura agenti patogeni.

Cereti parerea mai multor medici care sa va studieze modul de viata si regimul alimentar
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar aftele bucale?
  • Ce sunt aftele bucale și cum să le tratezi
  •