apnee de somn obstructiva?!

12-03-2015
piccola
Nu este medic/terapeut
piccola
buna ziua

Sotul meu de 35 de ani, 181cm si 97 kg (nu e gras, ci solid-masiv), afroamerican, sforaie destul de puternic (dar are si nopti fara sforait).Am observat ca UNEORI (are perioade) sforaie puternic, ca apoi sa inceteze sforaitul dar si respiratia pt maxim 10-15 secunde, imediat urmand un fel de horcait, parca s-ar sufoca, cautand parca aer.Se linisteste somnul pt catvea secunde apoi incepe acelasi ciclu.Mai mult cand doarme pe spate.
Am fost la un ORL-ist si l=a consultat si a zis ca are amigdale hipertrofice plus ca structura narilor este cam ingusta.
Mai adaug si faptul ca ritmul cardiac este cam scazut trezit fiind 50-55 batai/min in repaus si mi se pare ca felul in care respira si cand e treaz pare usor ingreunat, zgomotos (lui nu i se pare, dar eu asa il aud) ;iar gatul lui este fizionomic un pic scurt si gros.
Dupa un episod...intim, am simtit ca inima lui bate prea repede si cand am masurat cu tensiometrul (la 1-2 min. dupa) m-am cam speriat pt ca avea 175 batai/min (dat fiind ca in repaus are 50-55).
Intr-adevar, are aceste episoade de intrerupere a respiratiei noaptea ocazional sau, mai degraba periodic, iar daca slabeste cateva kg e parca mai bine.
credeti ca sufera de APNEE OBstructiva de somn.Ma gandeam ca scoaterea amigdalelor (daca asta ar fi una din cauze sau singura chiar) ar fi o solutie...?!

va rog, ce ne indrumati exact sa facem in continuare? ce sfaturi aveti ?

multumesc frumos!
6 comentarii
0
13-03-2015, ora 00:03
hipoadin
Nu este medic/terapeut
hipoadin
Apnea de somn obstructiva este aceea/acele întrerupere de respiraţie care durează min. 10sec şi a carui indice AHI este mai mare de 5 intr-o ora.Asta inseamna ca sotul dvs v-a trebui sa apeleze la un laborator de somnologie cu o trimitere de la medicul pneumolog, iar în urma testului de polisomnografie daca se constata ca indicele apnee/hipopnee este mai mare de 5/h, în funcţie de gravitatea apneii va trebui sa recurgă la un tratament cu un aparat-CPAP(auto-cpap). Apneea netratata in timp poate duce la multe complicatii (cardiace, guta, hipertensiune, lipsa de concentrare, renale, avc...). Solutia chirurgicala s-a dovedit în timp ca nu da cele mai bune rezultate, mai degraba pierderea in greutate(adeseori luarea in greutate este o consecinta a afectiunii)
0
28-04-2015, ora 17:21
piccola
Nu este medic/terapeut
piccola
multumesc pt raspuns.
Totusi, apneea de somn nu ar trebui sa se manifeste zilnic...?! Adica, in cazul lui pot sa treaca si luni de zile fara sa aiba aceste intreruperi de respiratie...e mai degraba ocazionala situatia.
0
28-04-2015, ora 19:43
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
este obligatoriu un consult ORL
0
09-12-2015, ora 20:44
Bya1984
Nu este medic/terapeut
Bya1984
Buna seara.fetita mea are5ani si 11 luni.face pauze respiratorii atunci cand doarme pauzele sunt cuprinse intre 13-16 secunde si face destul de des.este operata de polipi si amigdale.sunt sau nu apnee in somn?avem un test somnockec si mi sa spus ca nu ar fi.si atunci intrebarea mea este..sunt normale aceste pauze respiratorii sau ce medic m-ar putea ajuta?multumesc.nu sforaie
0
09-12-2015, ora 21:07
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
vorbiti cu medicii de la pneumoftizio
0
03-01-2019, ora 01:22
Luca M
Nu este medic/terapeut
Luca M
Bună seara.
Este recunoscut că handicap sindromul de Apnee in somn?
Eu am 49 de opriri pe oră.
Mulțumesc frumos.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.