artroza-operatie?

03-10-2010
ahf
Nu este medic/terapeut
ahf
Salutari tuturor!
Tata este un fost sportiv de performanta.Regim alimentar gen- friptura cat capacul de la w.c., slabire pentru a face categoria, etc. urmate de alcool mult la sfarsitul vietii sportive.

Spre 40 de ani au inceput durerile la degetul mare de la un picior(articulatie); problemele au continuat in aprox. 15 ani ajungand in prezent la ambele glezne(si labe ale picioarelor) deformate(umflaturi ce par calcifiate), aproape fixe si dureroase. In tot acest timp s-au alternat perioade de tratament si regim alimentar cu perioade "normale"(udate cu mult alcool). Nu vreau sa gresesc, dar diagnosticul e legat si de alimentatie(prea bogata in proteine)

E posibila o operatie(sau o serie de operatii) care sa inlature deformatiile, sa redea mobilitatea si sa inlature durerile?
Daca da, exista riscul reformarii deformatiilor?
Daca da, unde se poate face; cat ar costa? Statul(sau alte asociatii) ajuta d.p.d.v. economic, recuperarea dupa operatie, etc.?
Va multumesc anticipat,
Adrian
3 comentarii
0
03-10-2010, ora 01:08
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cu mare probabilitate este vorba despre artropatia microcristalina ("guta"), caracterizata prin depuneri cristaline de urati la nivel articular, cu deformarea concomitenta a acestora.
Nu se pune problema tratamentului chirurgical, dintr-un singur motiv: nu este o boala a articulatiilor, ci a sistemului metabolic (secretia si excretia acidului uric). Prin urmare, tratamentul este unul cauzal si nu simptomatic si se indreapta asupra scaderii producerii acidului uric (medicatie urico-inhibitoare) si asupra excretiei (medicatie uricozurica).
Nu incercati tratament chirurgical: cristalele se vor depune din nou si deformatia va recidiva, atata timp cat problema metabolica nu este rezolvata.
Pentru aceasta consultati un specialist in boli interne si in nici un caz un chirurg ortoped.
Tineti-ne la curent cu evolutia!
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
15-01-2013, ora 12:21
marianprisca
Nu este medic/terapeut
marianprisca
Buna ziua. ma numesc marian am 27 de ani si am o problema. Nu e prima oara cand patesc dar acum e tot mai rau. am o problema la piciorul stang la glezna se unfla si ma doare de pot nici sa-l asez jos nici macar nu pot sa stau in pat. cred ca sunt cele mai groaznice dureri am mers la medic si defiecare data primesc pastile (Omeran20, Aflamil100 mg, Clorzoxazon 250 mg, paracetamol si o crema ) sunt bune doar atunci pe moment iar durerea apare imediat. nu mai stiu ce sa fac nu pot sa stau in picioare nici macar 5 minute fara sa mor de durere. abia daca pot sa merg pina la baiesi mam saturat de atatea pastile. vreau sa stiu daca se poate face ceva chirurgical si ce medic ar trebui sa vad care sa ma poata ajuta. fara pastile nu mi se pare ceva normal ca la 27 de ani sa nu ma pot tine pe picioare si sa ma simt mai rau ca tata care are 60. multumesc
0
15-01-2013, ora 13:19
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Din pacate, nu am inteles tocmai detaliile esentiale: greutate/inaltime, status profesional si sporturi practicate, antecedente traumatice, reumatologic-inflamatorii, vasculare, metabolice, cardiace, hepatice, renale etc. (exista mii de explicatii posibile ale suferintei D-voastre)
Asteptam detalii relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cultură medicală - artrită vs artroză (explicații termeni)
  •