Astm bronsic si donarea de sange

25-11-2014
dromiketes
Nu este medic/terapeut
dromiketes
Buna ziua. Sunt donator onorific de sange de mai multi ani. In chestionarul pe care trebuie sa-l completez, printre boli este specificat si astmul. Eu nu am si nu stiam sa fi avut vreodata astm de aceea nu mi-am pus mari probleme in legatura cu asta. Nu sunt sigur, dar cand am inceput sa donez, in primii ani nici nu cred ca era astmul pe lista. Revin. In urma cu cativa ani am aflat ca pe vremea cand eram foarte mic, pana la 6-7 ani cred, am avut o bronsita asmatiforma ( cred ca denumirea veche a astmului bronsic). Am urmat un tratament care si-a facut efectul, avand in vedere ca nici nu imi aminteam sa fi avut si nici nu au aparut probleme ulterioare. La fel, nu imi aduc aminte sa fi avut probleme de respiratie sau cand faceam efort. Ulterior, am facut chiar sport la nivel organizat si nu am avut niciodata probleme. Oricum, am specificat bronsita medicului care face trierea, in doua randuri chiar, si a spus ca nu e o problema care sa impiedice donarea. Mi-a spus ca sunt intr-adevar niste anticorpi sau ceva de genul (sper sa fi inteles corect) care se formeaza care nu dispar toata viata si ca asta ar fi problema in cazul astmului.

Ulterior, revenindu-mi in minte problema asta, am cautat pe net si am gasit destul de multe pareri, unii spunand ca o bronsita asmatiforma avuta in copilarie poate sa fie un motiv serios pentru ca o persoana sa nu poata dona sange. As dori sa aflu o parere pertinenta in legatura cu acest caz. Este nevoie sa solicit analize suplimentare?

Oricum voi intreba si medicul la urmatoarea donare, dar as dori sa stiu preventiv care e situatia.

Mentionez ca nu am avut nicio problema la donare si la analize, dincontra, la un moment dat mi s-a spus ca sangele are o compozitie foarte buna. Va multumesc anticipat.
1 comentarii
0
05-09-2019, ora 16:19
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Pneumologie, Iași
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Bună ziua! Dacă nu ați avut probleme cu respirația toată viața, și nu aveți tratament pentru asta, înseamnă că nu aveți astm bronșic. Persoana cu astm are o hipersensibilitate bronșică, care nu împiedică oricum donarea de sânge. Puteți dona sânge liniștit. O zi binecuvântată!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.