Atac de panica la donarea de sange in scop terapeutic

29-08-2016
danflorin
Nu este medic/terapeut
danflorin
Buna ziua,

Dotorita unui hematocrit ridicat, ar trebui sa donez sange in scop terapeutic de cateva ori pe an, problema e ca intampin dificultati majore odata ce este conectat aparatul; la ultima incercare de recoltare mi s-au extras aproximativ 30ml, dupa care sangele s-a facut ca o spuma. Asistenta de acolo a semnalat problema cu cateva secunde inainte observand probabil starea mea generala.
In familie, si mamei mele i se intampla similar.
Probleme de sanatate majore nu am(urmez terapie de substitutie de testosteron), hematocritul l-am avut foarte ridicat toata viata(f ridicat insemnand limita superioara cu variatii 1-2% peste), am consultat 2 hematologi anul acesta, nu sunt motive de ingrijorare.
Pana acum medicii care i-am consultat nu au putut sa imi ofere o solutie la problema respectiva. Exista medicatie pentru problema mea?

Va multumesc
7 comentarii
0
29-08-2016, ora 15:02
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Si care este starea Dumneavoastra generala in momentul donarii de sange?
0
29-08-2016, ora 16:02
danflorin
Nu este medic/terapeut
danflorin
Foarte slabit, inca putin si lesinam probabil, asistenta mi-a dat sa beau calciu daca nu ma insel. In momentul in care m-am ridicat de acolo nu aveam nici o problema, de aceea suspectez ca este un atac de panica pe baza de stres/frica.
0
29-08-2016, ora 23:00
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Este prima data cand donati sange? Va temeti de intepatura/donare/medici etc?
Este prima data cand donati sange si vi se intampla asta (sa lesinati)?
Daca asistenta, observand "starea Dumneavoastra generala" a observat un atac de panica(?!) restul devine explicabil.
In plan fiziologic un atac de panica produce niste efecte, printre care: cresterea pulsului, accelerarea respiratiei, incordarea musculara, toate cu efect asupra circulatiei sangvine.
Este foarte probabil ca dificultatea de a recolta sangele sa aiba legatura cu simptomele avute.
Solutiile la problema depind de identificarea clara a situatiei, respectiv, in cazul de fata, daca este vorba de un atac de panica.
0
02-09-2016, ora 08:00
Valeria12
Nu este medic/terapeut
Valeria12
Eu am 28 de ani, nu mi-am facut analize la sange decat o singura data la varsta de 13 ani pentru ca ma apuca o stare de lesin numai cand ma gandesc la asta. Lesin in orice spital m-as duce, indiferent pentru ce, pur si simplu imi bate inima foarte tare, nu mai vad nimic si lesin.Mi s-a intamplat sa ma trezesc dupa lesin cu perfuzie (calciu probabil ) am crezut ca o sa -mi cedeze inima cand am vazut acul in vena mea (nu glumesc, pur si simplu am simtit ca nu-mi mai rezista inima, pret de cateva secunde pana au scos perfuzia, am spus rugaciunea ca inainte de moarte :) ) Am incercat sa -mi fac analize la sange la un cabinet privat, pentru ca nu semana a spital, au fost toate bune si frumoase pana in momentul in care am inceput sa simt miros de spirt si am lesinat. Cred ca as putea rezista totusi daca mi-ar lua sange din alta parte (picior sau deget de ex. ) dar nu din vena, lucru care am inteles ca nu e posibil. Nu stiu cum as putea rezolva situatia asta, nu vad cum un psihoterapeut m-ar putea ajuta :). In rest, nu am atacuri de panica si nicio alta problema, mai fac depresie din cand in cand dar nu severa.
0
02-09-2016, ora 08:37
Valeria12
Nu este medic/terapeut
Valeria12
Totul a inceput de cand eram mica si parintii au vrut sa ma opereze de polipi, m-au internat in spital dimineata, urma sa fiu operata in aceeasi zi, nu mai tin minte exact ce analize/teste mi-au facut (cu greu, plansete etc. ), imi era din ce in ce mai rau, am ajuns pana la anestezie (anestezie locala pe care mi-au facut-o in salon, nu in sala de operatie, parca eram beata, nici nu puteam vorbi ), mi-au spus sa lasam anestezia sa-si faca efectul si vine sa ma ia la operatie. Am stat aproximativ o ora, poate mai bine, incepusem sa-mi revin din anestezie (puteam vorbi, )si au venit sa ma ia la operatie, mi se facuse din ce in ce mai frica pentru ca simteam ca mi-am revenit din anestezie si ei ma operau asa, am intrat in sala de operatie si au vrut sa ma lege, am inceput sa tip, nu obisnuiesc sa injur, nu injuram nici copil fiind dar atunci pe moment, de frica i-am adresat doctoritei cele mai spurcate injuraturi pe care le auzisem, i-am zis ca o omor :)), m-am zbatut rau acolo (puteam tipa, ma puteam misca deci clar nu mai eram sub efectul anesteziei ) si a refuzat sa ma mai opereze, in schimb m-am ales cu o bataie grozava de la parinti :). Nici in ziua de azi nu m-am operat de polipi : )
0
02-09-2016, ora 09:58
danflorin
Nu este medic/terapeut
danflorin
"Este prima data cand donati sange? Va temeti de intepatura/donare/medici etc? "
- Este singura data cand am incercat sa donez, analize de sange fac de 2 ori pe an nu am nici cea mai mica problema.

"Este prima data cand donati sange si vi se intampla asta (sa lesinati)?"
- Este prima data, nu am lesinat, dar am fost foarte aproape de pragul respectiv

"Daca asistenta, observand "starea Dumneavoastra generala" a observat un atac de panica(?!) restul devine explicabil."
- Nu stiu daca a sesizat un atac de panica ca nu eram stresat de idee in sine, nu au fost episoade de tahicardie sau de incapacitate de a respira corespunzator, pur si simplu m-a luat o anumita stare(foarte slabit) in momentul in care am intors capul si am vizualizat acul in vena.

"In plan fiziologic un atac de panica produce niste efecte, printre care: cresterea pulsului, accelerarea respiratiei, incordarea musculara, toate cu efect asupra circulatiei sangvine."
- Acum cred ca am dezvoltat o fobie in ceea ce priveste locul respectiv si gandul in sine, doar daca sunt in vecinatatea cladirii respective incep sa transpir, creste pulsul etc

"Este prima data cand donati sange? Va temeti de intepatura/donare/medici etc?"
- Este prima data, nu ma tem de intepaturi/ace in general - imi administrez singur injectii; am tatuaje pe o suprafata de peste 5% din corp deci este exclus sa am o problema cu acele in sine.
- Cred ca am dezvoltat o fobie pentru actul de donare in sine.

"Este prima data cand donati sange si vi se intampla asta (sa lesinati)? "
- Da, nu am mai avut starea asta niciodata, episoade de panica am mai avut, mai rar in diferite circumstante.

Va multumesc pentru timpul acordat; am sa fac o programare la un doctor psihiatru, initial am refuzat sa cred ca am nevoie de unul.
0
07-09-2016, ora 12:16
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Va recomand mai degraba un psihoterapeut decat un psihiatru. Acesta va va da medicatie care va scadea intensitatea simptomelor dar nu va indeparta cauza...
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: