Atac de panica cu cauza ORL

01-11-2017
serban_bogdan
Nu este medic/terapeut
serban_bogdan
Buna ziua

Sufar de mult timp de atacuri de panica si m-am tratat de depresie. In ultima perioada aceste atacuri de panica au revenit. Din ceea ce simt eu aceste atacuri apar atunci cand ma doare foarte tare gatul. Vreau sa mentionez ca de mic copil sufar cu gatul iar in vara m-am operat pentru micsorarea amigdalelor dar operatia a fost din pacate nereusita. Ceea ce vreu eu sa intreb este daca e posibil ca aceste atacuri de panica sa aiba legatura cu sfera ORL. Multumesc
5 comentarii
1
01-11-2017, ora 15:05
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Daca va referiti ca o legatura de tip chimic (ca intre iritatia gatului din cauza refluxului gastric), raspunsul este NU. Daca creserea in volum a amigdalelor va da senzatii de sufocare, va speriati si se declanseaza atacuri de panica, raspunsul este DA.
0
01-11-2017, ora 15:57
serban_bogdan
Nu este medic/terapeut
serban_bogdan
Multumesc frumos pentru raspuns. Ce analize as putea face pentru a determina cauza acestor atacuri de panica care nu imi dau pace sa imi desfasor activitatea zilnica. Momentan urmez un tratament cu Seroxat 1 / zi dar as vrea sa aflu cauza acestor atacuri de panica.
0
01-11-2017, ora 16:08
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Ca sa elimini potentiale cauze somatice medicul de familie iti da trimitere pentru endocrine (tiroida si paratiroide pt TSH, TPO, T3, T4) si pentru cardiologie (eco, EKG, cel mult holter)
Daca somatic nu iti iese nicio problema, un psiholog clinician iti va face o evaluare pentru a vedea care sunt stresorii/traumele/vulnerabilitatile care te predispun la aparitia lor.
Un psihoterapeut (daca ai tulburare de panica) sau un consilier (daca ai numai atacuri de panica razlete, fara schimbarea comportamentului) te va ajuta sa iti treaca.
Succes!
0
01-11-2017, ora 18:02
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu exista analize pentru atacurile de panica. Puteti decat sa stati de vorba cu un psiholog sau psihiatru.
0
02-11-2017, ora 11:53
Psiholog Gabriel Pîrvan
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Gabriel Pîrvan
Bună ziua,

Atacul de panică este descris şi explicat prin relaţiile care apar între sentimentul de frică, senzaţiile corporale (simptomatologia fizică), cogniţiile catastrofice (interepretările eronate pe care le faceţi senzaţiilor corporale) şi comportamentul de evitare.
Interpretările catastrofice pot fi legate de moarte (atac de inimă, atac cerebral), pierderea controlului (leşin, a înnebuni) şi/sau a te face de râs în public.
Interpretările intensifică anxietatea, iar aceasta, la rândul ei, intensifică senzaţiile corporale, intrându-se astfel, într-un cerc vicios.
Teama de un nou atac de panică, îngrijorarea excesivă contribuie la evitarea activităţilor şi a situaţiilor asociate cu posibila apariţie a senzaţiilor fizice.
Aceste comportamente evitative, de siguranţă (RENUNT LA ACTIVITATILE SPORTIVE) reduc anxietatea pe termen scurt dar, pe de altă parte, nu fac decât să menţină interpretările catastrofice şi senzaţia de pericol permanent.

Direcţii de tratament in psihoterapie

- Deoarece evenimentul critic în atacul de panica este interpretarea eronată, catastrofică a senzaţiilor corporale intervenţia vizează în primul rând modificarea acestor interpretari.
- Există diverse metode pentru a realiza acest lucru: psihoeducaţie (oferirea de informaţii corecte), exerciţii de expunere interoceptivă, disputare cognitivă.
- Renunţarea la comportamentele de siguranţă, efectuarea comportamentelor şi expunerea la situaţiile evitate sunt alte elemente importante ale terapiei.
-Învăţarea unei tehnici de relaxare şi respiratie. Acestea ajută de asemenea la reducerea stării de activare generale şi eliberarea tensiunii din organism.

Sănătate și o zi bună!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: