ATACURI DE PANICA ZILNICE

28-10-2013
Violeta27
Nu este medic/terapeut
Violeta27
Buna ziua,
De la 14 ani sufar de atacuri de panica, acum am 28.
Am facut tot felul de tratamente :zoloft, cipralex, asentra, seroxat, xanax, rivotril...dar degeaba
In fiecare dimineata cand ma trezesc am o stare proasta..apoi urmeaza palpitatii si atacul de panica...Imi este frica sa ies din casa sa nu mi se faca rau...si pana la urma mi se face
Problema cea mai mare este ca am senzatia CA PIERD CONTROLUL ASUPRA CORPULUI SI CA NU MAI SUNT IN STARE DE NIMIC. Ma simt ca si cum nu mai pot face nimic si ca mai bine mor decat sa simt ce simt in acele momente.
Va rog din suflet sa ma ajutati...
23 comentarii
0
28-10-2013, ora 16:36
Psiholog Ioana Frecan
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Ioana Frecan
Buna ziua,

Psihoterapie faceti?
0
28-10-2013, ora 16:36
Violeta27
Nu este medic/terapeut
Violeta27
Da, o data pe saptamana.
Cu greu ajung pana la psiholog, mi-e frica sa ies din casa sa nu fac atac de panica
0
28-10-2013, ora 16:53
ionela83
Nu este medic/terapeut
ionela83
poate ai gresit si cu tratamentele astea, acum nici nu isi mai fac efectul...nu stiu ce sa spun, si eu am avut stari foarte urate cam un an jumate, am crezut ca numai am capat dar am scapat, am avut noroc ca am gasit aici cateva persoane minunate care ne-au impartasit si noua metodele lor spre calea vindecarii si eu ca si altii am reusit, dar nu toti suntem norocosi poate nici eu ink, desi numai am de 3 luni cine stie mai tarziu...eu am citit diferite carti, am inceput sa mananc sanatos, am renuntat la vici care imi dade au o stare de anxietate si mai mare ma refer la fumat, beam si beau in continuare mult ceai de sunatoare, la nevoie luam calmogen plant, dar pe langa ce ai luat tu asta ptr tine nu cred ca mai are vreun efect, am lasat atacurile sa isi faca de cap pana m-am invatat cu ele, am lasat documentarea pe net despre cel mai mic simtom, tot ce cautam tot la inima ajungeam ca de infarct imi era frik...sper sa reusesti si tu, ai o frumoasa varsta ca si mine si stiu ce inseamna sa nu te bucuri de tot ce-i in jurul nostru ca ne apuk ameteala, palpitatiile
0
28-10-2013, ora 16:55
Violeta27
Nu este medic/terapeut
Violeta27
ms frumos Ionela...
0
28-10-2013, ora 17:09
Psiholog Ioana Frecan
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Ioana Frecan
Da. Anxietatea si simptomele ei fac parte din spectrul cel mai greu de suportat al dificultatilor psihologice. V-am intrebat daca faceti psihoterapie pentru ca cea mai mare rata de reusita in vindecare este atribuita asocierii dintre medicatie si psihoterapie. Este foarte bine ca mergeti la psihoterapeut si ca invingeti tema de atacul de panica. Este nevoie de timp pentru a vedea ameliorari mai ales ca anxietatea dvs. dureaza de multi ani. In paradigma pe care o impartasesc simptomele incep sa scada in intensitate in momentul care diferite continuturi psihice incep sa iasa la iveala, sa devina constiente, in felul asta se diminueaza din forta cu care lovesc persoana.
0
28-10-2013, ora 17:12
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Schimba psihologul daca faci de ceva vreme terapie si inca faci atacuri de panica. Schimba si psihiatru. Cere alte pareri. Nu se poate sa stai tintuita la domiciliu fiind sub tratament si sa nu cedeze.

Suna dur, insa trebuie sa stii ca ceva nu merge.

Ionela ti-a dat niste sfaturi foarte competente.
0
28-10-2013, ora 17:24
ionela83
Nu este medic/terapeut
ionela83
intra si tu in grupul deschis de dualtrax, ai sa citesti mii de mesaje frumoase si ai sa citesti mesajele celor care au reusit sa treaca peste sau ink cum sunt unii care la fel ca tine, ink se mai chinuie...intra la mesajele scrise de mine si cauta-l pe al 2lea, acolo a inceput si povestea mea, dar vei fi trimisa automat pe pagina de care spun...nu stiu daca merge link-ul si orice sfat mai ai nevoie, imi poti scrie pe privat, ajut cum pot pe cine pot ptr ca la randul meu am fost foarte mult ajutata si in special de persoane care in timp au devenit dependente de tratament, si m-au incurajat ca eu sa nu fac greseala lor..
0
28-10-2013, ora 18:00
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
Buna Violeta,
ceva- ceva trebuie sa te supere, sa te deranjeze sa te obsedeze si care 'tii in tine'.
mai bine ai scrie aici CE a determinat aceste stari: iubit, facultate, probleme financiare, -ACUM ma refer.
zici ca de la 14 ani.hmmmm.
-parinti violenti?tatal betiv?iarta-ma, intreb doar
-te-a agresat cineva-atunci?
-ai crescut frati si n-ai avut timp pt tine?
-divortul parintilor?
-decesul cuiva drag, f.drag tie?

DOAR daca zici CE a declansat asta inca de la 14 ani,
cei de forum iti vor putea da sfaturi

sanatate
0
28-10-2013, ora 20:09
Violeta27
Nu este medic/terapeut
Violeta27
La 14 ani am fost internata pt o operatie. Mi s a scos fierea...
0
28-10-2013, ora 20:21
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
siiii, parerea ta ca acest fapt ti-a declansat starea -asta?!
nu as crede.si oricum iti trecea.de atunci.
cum vrei
poti sa NU detaliezi si sfaturi=0..
starile de anxietate AU O CAUZA.si
sigur o stii
numai bine
0
28-10-2013, ora 20:24
Violeta27
Nu este medic/terapeut
Violeta27
doar operatia a fost in pricipiu.
alte lucruri grave chiar nu s au intamplat...
la 14 ani am umblat din spital in spital timp de 1 an de zile pt ca nimeni nu stia ce am...
0
29-10-2013, ora 22:28
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Poate ar trebui sa incercati si un antidepresiv triciclic, sunt de generatie mai veche dar sunt foarte eficiente ! De asemenea o cantitate mica de neuroleptic sau acid valproic !
0
30-10-2013, ora 09:58
blajan_andrei
Nu este medic/terapeut
blajan_andrei
Psihoterapia este foarte impotanta! Nici eu nu am crezut ca voi reusi sa ajung la un psiholog, daramite sa mai si rezist mai mult de 2-3 minute pe scaun, sa am rabdare sa astept sa intru si toate cele. Nu ai de ales, trebuie sa iti demonstrezi ca nu patesti nimic, sa repeti procesele astea pana iti vei da seama de asta! In cazul meu psihoterapia combinata cu medicamentatia si cu exercitii de respiratie/relaxare au facut minuni incet-incet! Exercitii de relaxare faci ?
0
30-10-2013, ora 10:52
Violeta27
Nu este medic/terapeut
Violeta27
Buna, in momentul atacului de panica nu am puterea sa fac nimic... exercitii de respiratie nici atat...
0
12-01-2014, ora 22:00
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
Buna seara!

Am postat in alta parte, insa revin aici cu explicatiile privind atacul de panica (in perspectiva cognitiv-comportamentala).

ATACUL DE PANICA

- se caracterizeaza prin frica si disconfort intens si o serie de simptome fiziologice (transpiratie, palpitatii, tremor, senzatia de scurtare a respiratiei, de strangulare, greata, derealizare sau depersonalizare, frica de a nu-si pierde controlul sau de a nu innebuni, frisoane, valuri de caldura..). Apare brusc, pe neasteptate, si dureaza de la 5 la 30 minute, de obicei cam 10 minute.
Se pune diagnosticul de tulburare de atac de panica doar daca au fost cel putin doua atacuri (intrunind macar jumatate din aceste criterii), iar persoana se teme de noi atacuri si isi schimba comportamentul (de ex., evita sa calatoreasca la distante mari pt ca atunci a experientiat primul atac). Uneori se asociaza cu agorafobie (fobia de locuri deschise, poduri, tunele, calatoria cu autobuzul, trebul, masina sau situatii de unde iesirea poate fi dificila sau este greu sa se obtina ajutor).

Pacientul trebuie sa fie examinat medical inainte de a merge la psiholog pt a se exclude tulburarile fiziologice care sunt insotite de simptome similare atacului de panica (de exemplu: tahicardie, boala cardio-vasculara, stenoza mitrala, hipertensiune, atac de cord, atac cerebral, embolie pulmonara, edem pulmonar, astm, bronsita, hipoglicemie, sindrom premenstrual, sarcina, tumori carcinoide, epilepsie temporala, otita medie, anemie, intreruperea administrarii antidepresivelor, sedativelor, alcoolului, substantelor stimulante, cafeinism...).

Ar fi indicat sa-si faca analizele recomandate de medicul de familie.
Atacul de panica este mai putin dependent de context ca alte tulburari de anxietate - poate aparea si in somn, cele mai frecvente fiind la 1 noaptea- si de aceea pacientului ii este foarte dificil sa-si explice simptomele. Incearca initial sa si rezolve cum poate: daca a asociat atacul cu activitatea fizica, renunta la sport; daca l-a asociat cu anumite mijloace de tranport, evita sa le mai foloseasca. Uneori ajunge sa nu mai iasa din casa si recurge la alcool: se intampla des ca primul diagnostic pus sa fie cel de abuz de alcool, urmand ca apoi sa se descopere ca panica a fost cauza.

Panica are diverse explicatii, in functie de teoriile care stau la baza psihoterapiilor.

Terapia cognitiv-comportamentala este foarte eficienta in reducerea sau chiar eliminarea atacurilor de panica.

EXPLICATIA atacului este considerata urmatoarea:

Se incepe cu o activare fiziologica normala (ameteli, respiratie precipitata, palpitatii, datorate functionarii normale a organismului, care are propriile lui "oscilatii", datorate stresului cotidian sau unor boli - cum ar fi cele mentionate mai sus -), iar persoana incepe sa-si interpreteze exagerat simptomele si sa faca - in mod constient sau inconstient - anumite evaluari de genul "Ceva nu e in regula cu mine", "Voi innebuni", "Imi pierd controlul". Aceste interpretari duc la hipervigilenta (concentrare excesiva pe senzatiile interne), iar hipervigilenta duce la senzatii fizice si ingrijorare sporita. Se ajunge la "alarma falsa": "Voi avea un atac de panica! Voi muri!" si abia apoi se traieste atacul, resimtit ca fiind ceva oribil, de nesuportat, groaza in fata unei morti iminente...
Apare anxietatea anticipatorie, care duce la evitarea situatiilor care incomodeaza/ in care a fost experientiat sau se anticipeaza ca va creste riscul de a avea atacul. Evitarea duce la linistire, pe moment si, astfel, ea devine o recompensa care faciliteaza mentinerea tulburarii. Prin evitare se rateaza ocaziile de a invata din experienta ca atacul poate sa apara sau poate sa nu apara, iar cand apare il putem tolera(desi cu greu): dureaza cateva minute, are un varf si apoi scade in intensitate.


In terapia cognitiv-comportamentala atacul de panica este abordat astfel: se face o ierarhie a fricii si se incepe expunerea la fiecare situatie, mai intai in imaginar, plecand de la cele mai usor de suportat. Se va asocia fiecare situatie cu relaxarea sau un discurs interior de linistire. Sunt multe metode, iar terapeutul va sti ce, cum si cand sa aplice.

ANXIETATEA

- presupune o ingrijorare excesiva privind mai multe domenii ale vietii, insotita de unele simptome fizice, cum ar fi neliniste, dificultati de concentrare, fatigabilitate, iritabilitate, tensiune musculara, perturbarea somnului.

Pentru tulburarile anxioase (anxietate generalizata, fobia sociala, fobia specifica, panica, tulburare obsesiv-compulsiva, stresul post-traumatic) recomand sa se apeleze, in primul rand, la un psihoterapeut. Unele forme de terapie, cum este cea cognitiv-comportamentala, pot fi la fel de eficiente ca si medicatia. In plus, nu au efecte secundare, iar efectele se mentin si dupa intreruperea terapiei (daca terapeutul stie cum sa gestioneze ultimele sedinte si sa ofere pacientului uneltele cele mai utile pt a se "lupta" singur cu starile anxioase care mai pot aparea).

Este nerealist sa ne asteptam sa dispara complet orice forma de anxietate.
Ingrijorarea si frica sunt reactii normale ale organismului in anumite situatii, fara ele nu am fi supravietuit ca specie: ce ar face un Homo habilis fara frica de tigri!? S-ar arunca in mijlcul lor si ar fi ucis. Sau fara teama de inaltime, de spatii deschise, de serpi etc...? Acestea sunt cele mai frecvente fobii si sunt explicate prin evolutie: suntem mai predispusi sa dobandim fobie de serpi decat de accidente, desi, in socieatea moderna, sansele de a fi ucis de veninul unei vipere sunt insignifiante fata de sansele de a muri calcati pe trecerea de pietoni...

Putem elimina anxietatea debilitanta, care ne impiedica sa ducem o viata echilibrata, sa ne atingem obiectivele in plan personal si profesional.
Grupurile de suport au si ele o oarecare eficienta, pt ca ne ajuta sa vedem ca nu suntem singurii in acea situatie. Mi-a fost impartasit acest lucru de mai multi pacienti si inteleg utilitatea. Daca exista pe acele forumuri si sfaturi ale unor experti, o anxietatea scazuta, neasociata cu o personalitate nevrotica, poate disparea de la sine urmandu-le. In celelelalte cazuri, un psihoterapeut sau un psihiatru cu formare in psihoterapie va ajuta sa va intelegti simptomele si sa le rezolvati impreuna. Va rog sa nu uitati: contributia dvs. si a factorilor care depind de dvs (de la suport social la motivatie, incredere in terapie si terapeut, complianta si perseverenta) ajung sa conteze 50% din eficienta terapiei!

Inca ceva: nu toata tipurile de terapie sunt la fel de eficiente pt. anumite simptome. Daca nu ati incercat terapie cognitiv-comportamentala sugerez sa o faceti! Daca psihoterapeutul dvs. are aceasta formare si mergeti deja de cateva luni (cel putin 20 de sedinte, la cat de vechi sunt atacurile dvs. de panica), atunci puteti sa-l schimbati. Insa, inainte de asta, incercati sa vorbiti cu el si sa-i aratati nemultumirile dvs. si faptul ca terapia nu va ajuta (daca ati facut tot ce v-a recomandat intre sedinte si chiar nu a mers).

Succes, sa auzim de bine (si mai ales despre rezultate)!

Daca va este greu sa mergeti pana la cabinetul terapeutului, dati o sansa terapiei online sau prin telefon. Conform studiilor si pt tulburari mai putin grave (excluse psihozele) este la fel de eficienta ca terapia fata in fata.
Cautati aici: http://totb.ro/studiu-psihoterapia-online-la-fel-de-eficienta-precum-cea-fata-in-fata/

Sa auzim de bine (si sa veniti cu rezultate)!

psiholog si psihoterapeut Ana Badita
0
03-02-2014, ora 18:49
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
Salut si eu faceam atacuri de panica zilnice, am facut tratament cu rivotril si au disparut, in schimb a ramas o stare de anxietate care se manifesta mai mult fizic decat psihic, reusesc sa o tin sub control cu ceaiuri si tratament naturist...amestec de ceai din tei, hamei, sunatoare, levantica. + 5htp, Rodiolin, Omega 3 si 6 din ulei de in, Confort Emotional, Heart Blend...
0
15-03-2014, ora 10:13
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
Buna, Gabi!

Este bine ca functioneaza in cazul tau si tratamentele naturiste. Insa este posibil sa tratezi numai simptomele, nu si cauzele.

De cand ti-a aparut anxietatea? Este legata de anumite evenimente din viata ta?

Toate cele bune!


Ana Badita
0
17-05-2014, ora 22:10
simonan75
Nu este medic/terapeut
simonan75
Buna.sunt noua pe forum si vreau sa va intreb daca a incercat cineva remediile florale Bach, ptr atacuri de panica si daca sunt eficiente? O seara buna
0
19-05-2014, ora 22:00
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
in cazul in care sunt combinate cu psihoterapie este posibil sa dea rezultate semnificative :)
0
19-05-2014, ora 22:11
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
Incercati mai bine psihoterapie.
Multi terapeuti fac sedinte si prin Skype, asa ca nu e nevoie sa va deplasati pana la cabinet.

Succes!

psiholog Ana Badita
0
12-06-2014, ora 21:50
petrik87
Nu este medic/terapeut
petrik87
Buna, sunt prima data pe acest forum..am o intrebare passiflora este buna pt atacuri de panica...de 5v saptamani am atacuri de panica..am fost pe la toti medici si mi-a dat xanax...de 0.25 1-1...am luat si am inceput sa-l raresc apoi am luat passiflora ca sa nu debvin dependent..primele zile nu am avut nimic apoi..am inceput sa am insomnie..apoi sa am atcuri mai dese dimineata...azi am avut atacuri de la 9 pana la 16.pe seara imi revin...mentionez ca nu am atacuri foaret intense ca cel avut prima data tensiune..palpitatii...deci cat de bune sunt pastilele pasifflora...???
0
12-06-2014, ora 22:33
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Ce fel de medici ai consultat petrica? Ai fost si la medicul psihiatru? Extractul de Passiflora te poate ajuta eventual sa dormi mai bine si nu in ceea ce priveste atacul de panica...de fapt deocamdata tu nu ai un tratament de fond pentru atacul de panica...poate incerci cel putin psihoterapia sau sa intrebi specialistul daca nu ar putea sa-ti mai prescrie ceva
0
18-06-2014, ora 13:20
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
@ Petrika

Sugerez sa mergi la psihoterapie. Nu se poate sa nu cedeze ele pana la urma... Merge si in combinatie cu Passiflora :)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: