AVC in 2oo8 pe fond de fibrilatie artiala... extractie dentara?

05-09-2010
ileana nazarie
Nu este medic/terapeut
ileana nazarie
Buna ziua,
Sotul meu are 8o de ani, a avut un AVC in 2oo8 pe fond de fibrilatie artiala si pe langa alte medicamente ( tonolysin, digoxin, preductal ) mai ia si sintrom dupa o schema.Lunar facem INR - in luna august a fost 2, 66.Are probleme cu dintii de jos, il dor si i se misca. Intrebarea este daca poate apela la un stomatolog pentru tratament sau extractie ?
Cu multumiri,
5 comentarii
0
05-09-2010, ora 16:04
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
buna ziua! in cazul pacientilor care fac tratament cu anticoagulante este necesara intreruperea acestora pentru extractii dentare, intrerupere pe care o face numai medicul cardiolog, nu stomatologul, dupa o schema bine stabilita. de asemenea, avand in vedere afectiunile generale, cel mai indicat ar fi ca extractiile sa nu se faca la un cabinet stomatologic obisnuit, ci la spitalul de stomatologie/ chirurgie.

deci, ce aveti de facut:
- in primul rand mergeti pentru un consult la spitalul de chirurgie OMF, unde este si sediul facultatii de stomatologie ( calea plevnei nr 19). acolo un medic rezident/specialist de chirugie va face un consult, va evalua ce dinti trebuie extrasi si, cel mai important, va scrie o scrisoare medicala catre cardiolog in care ii va spune ce interventii chirurgicale/ extractii trebuie facute si va cere o chema de intrerupere a sintromului. de asemenea va va face o programare pentru extractii
- in al doilea rand, veti merge la cardiolog. el va recomanda intreruperea sintromului si eventual inlocuirea lui cu un anticoagulant de tip heparina. tot medicul cardiolog va va spune cand se poate relua tratamentul cu sintrom. la 2-3-4 zile de la intreruperea sintromului se reevaluaza INRul. numai cand acesta este sub 2 se pot face extractii.
-apoi veti merge pentru extractii din nou la spital. medicul rezident/ specialist care v-a vazut va decide daca pentru extractii este nevoie de o internare de o zi, sau se pot face ambulator, cum se fac de obicei.

desi sunt necesare multe drumuri de facut, si procedura poate parea greoaie, ACESTA ESTE PROTOCOLUL CORECT in cazul pacientilor sub tratament cu anticoagulante. atentie! nu faceti extractiile intr-un cabinet (din comoditate), eventual executate de medici care nu evalueaza corect gradul de risc. sangerarea postextractionala poate fi abundenta, indelungata, fara tendinta de a se opri, cu risc vital!
0
05-09-2010, ora 20:01
ileana nazarie
Nu este medic/terapeut
ileana nazarie
Buna seara,
In primul rand doresc sa va multumesc pentru promptitudinea cu care ati raspuns problemei ridicate de mine. In al doilea rand trebuie sa va spun ca nu domiciliem in Bucuresti, ( in cazul de fata ar fi foarte bine), suntem din Tarnaveni, jud.Mures. Asi dori sa-mi spuneti, (daca este posibil), in aceasta zona unde ne putem adresa ? La Tg.Mures sau la Cluj ?
Cu multumiri,
0
06-09-2010, ora 18:30
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
oricare din cele doua centre pe care le-ati mentionat. ambele au sectie de chirurgie bmf care functioneaza similiar celei din bucuresti ( procedura descrisa de mine este deci valabila si in cluj sau tg mures). deci mergeti unde va e mai usor. sanatate!
0
06-01-2015, ora 23:57
dsociu
Nu este medic/terapeut
dsociu
Buna, am si eu o intrebare, sotia mea are o carie pe molar de minte, ce putem face in conditia in care este insarcinata si este si pe tratam cu anticoagulant ( Clexane de 0.6 ml/zi ), mentionez ca are dureri aproape insuportabile
0
09-01-2015, ora 02:47
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Buna ziua! mergeti la un control; se poate face un drenaj, se poate pune un pansament calmant, depinde de diagnosticul dintelui.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: