Baiatul meu se framanta dupa o intamplare cu un prieten

09-02-2017
steli90
Nu este medic/terapeut
steli90
Buna ziua. De curand am aflat ca baiatul meu (de 9 ani) s-a jucat o data cu un prieten bun de al lui, mai mic cu 3 ani, si-au dat chiloteii jos si s-au atins la zonele genitale (ale lor, nu unul pe altul). Nu cred ca inteleg ei despre masturbare, cred ca erau doar curiosi si s-au jucat. Baiatul meu, fiind mai mare, se simte vinovat si crede ca a facut ceva rau, chiar daca e un copil linistit si nu face rele, si nu a mai facut asta cu prietenul lui. Ar trebui sa merg cu el la un psiholog ca sa nu se framante? Va multumesc mult.
4 comentarii
0
09-02-2017, ora 09:12
Psiholog Berdei Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Berdei Roxana
Buna ziua,
sigur ca trebuie inlaturat sentimentul de vinovatie pe care speneti ca il are baiatul dvs. Din moment ce se framanta pt ceea ce a facut, iar discutia pe care ati avut-o cu el nu l-a linistit, este bine sa mergeti cu baiatul la un psiholog.
0
09-02-2017, ora 09:16
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună dimineața!
Copiii pot deveni curioși în ce priveste sexualitatea pe masură ce trec prin schimbari ale corpului. Îsi pot manifesta aceasta curiozitate și in felul în care se joacă cu alți copii, unii chiar încercând s vadă corpul altora. Este normală explorarea corpului chiar și la 9 ani, când învață multe despre sexualitate. La această vârstă copii înteleg că sexualitatea este ceva intim și ce comportamente sunt acceptate social. Adulții ii pot ajuta pe copii să învețe un limbaj sexual respectuos și adecvat.
Nu relatați cum ați reacționat când ați aflat. Probabil că se învinovățește și din cauza reacției dumneavoastră. Ați aflat de la el de ce anume s-a comportat așa? Ce-l determină să se simtă vinovat?
E nevoie ca dumneavoastră să stați de vorbă mai mult cu el, să vedeți ce-l preocupă și să-i explicați în ce constă sexualitatea lui la această vârstă. Dacă nu o puteți face dumneavoastră, vă poate ajuta un psiholog.
0
09-02-2017, ora 10:08
steli90
Nu este medic/terapeut
steli90
Buna ziua, multumesc pentru cele doua comentarii. Am m-ai vorbit cu el si l-am educat sa aiba grija cu unii copii mai mari ca el, sa nu se alature unor copii rai si sa invete cine stie ce de la ei. Deci el acum se gandeste ca fiind mai mare, si cum i-am explicat sa nu mai faca asta, pentru ca e ceva care fiecare persoana face in privat, se gandeste ca acum este unul din acei copii rai pe care il educam sa-i evite. Si de aceea cred ca se simte vinovat si rusinat. Dar stiu ca nu a avut intentii rele, si am incercat sa-i explic linistit sa nu mai repete. Voi urma sfaturile dumneavoastra si am sa vorbesc cu el in mai detaliu despre ce consta sexualitatea la varsta lui, si daca e nevoie, si cu ajutorul unui psiholog. Va multumesc.
0
09-02-2017, ora 10:54
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Să aveți tot timpul în vedere că rezultatele nu se obțin peste noapte. De aceea se spune că educația e grea și cu rezultate îndepărtate. Fiecare pas obținut în evoluția unui copil e important. Nu cantitatea de timp petrecută împreună ci calitatea contează. Dacă veți vorbi cu el calm, manifestându-vă curiozitatea practic pentru modul lui de gândire, dându-i anumite informații, dar neavând pretenția să-și fi însușit totul de la început. Pe pe parcurs, puteți reveni pentru mai buna înțelegere și fixarea acestora.
Nu-i ușor să fii părinte, dar satisfacțiile obținute la un moment dat când avem un copil împlinit, sunt incomensurabile.
Succes!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Când și cum le vorbim copiilor despre sex
  •