Bebelusul doarme toata noaptea - afla ce tehnica trebuie sa folosesti | Forumul Medical ROmedic

Bebelusul doarme toata noaptea - afla ce tehnica trebuie sa folosesti

19-11-2015
cricricri
Nu este medic/terapeut
cricricri
Am un baietel care are acum 8 luni (dar a fost nascut mai devreme cu o luna - deci de fapt are 7 luni ) si 9.800 grame.
Odata cu el am citit principalele carti despre somnul copiilor si am reusit sa ii formez de la inceput un program bun de somn. Simt nevoia sa impart informatia cu cat mai multi parinti. Mai ales ca mie mi-a fost total necunoscuta inainte, iar rezultatele au fost imediate si foarte bune.

***********************************


Primele 3 luni (in cazul nostru 4 luni) au fost de tranzitie de la viata intrauterina la viata de afara. Desi nu au fost probleme grave, totusi erau treziri noaptea, plansete inexplicabile si inconsolabile, stresul meu ca mama - ce mananc, cat alaptez..etc. El a dormit intr-un cosulet langa canapeaua pe care dormeam cand eu, cand sotul, la el in camera. Noaptea pe la ora 1 primea un biberon cu lapte matern de la sotul meu, iar eu reuseam sa dorm 4 ore legate. Era somnul meu principal. El dormea in reprize de 3 ore pe noapte si usor si-a extins perioada la 5 ore, apoi 6 ore pe noapte. Dimineata dupa ora 4 il luam in pat cu mine, pana la 7-8.
Dupa ce a implinit 2 luni ( adica o luna recalculata ) a inceput sa isi consolideze somnul de noapte si a dormit 5 ore legate, sarind peste masa de la ora 1 noaptea.
Dupa ce a implinit 3 luni a inceput sa suga la 3 ore in timpul zilei ( inainte sugea si la 2 ore ). Aproape de varsta de 4 luni a inceput sa doarma peste 6, uneori peste 7 ore de somn legat - de la 23 la 6 sau 6:20.
Dupa varsta de 4 luni, l-am lasat singur in camera si a dormit chiar si mai mult : 10 ore si jumatate de la 8:30 seara pana la 7 dimineata cu dreamfeed la ora 12.
Dupa varsta de 6 luni am coborat ora de culcare spre 19:30. Si el dormea pana dimineata la 6:30/7.
Dupa varsta de 7 luni, s-a schimbat si ora si a dormit de la 18:30 la 6- 6:30. Ora de trezire am protejat-o incercand sa ii dau mai tarziu de mancare.
Aproape de varsta de 8 luni ( deci 7 recalculate) am scos dreamfeed-ul - cu siguranta l-as fi putut scoate mai repede, daca incercam. Tracy Hogg explica foarte bine in cartile ei despre metoda aceasta. Mie mi s-a potrivit perfect si practic nu am m-am mai trezit noaptea sa alaptez dupa varsta de 4 luni ( 3 luni recalculate). Dupa ce am scos Dreamfeedul a mancat mai bine ziua - solidele. Nu s-a trezit noaptea sa planga dupa mancare. In primele 2 nopti de la renuntare se trezea, dar nu plangea. Astepta cuminte sa adoarma la loc.

Am respectat din prima zi regula de aur a noptii : nu vorbesti, nu razi, nu privesti in ochi, nu aprinzi lumini puternice...totul e altfel noaptea decat ziua.


*************************************


Dupa varsta de 3-4 luni se poate incepe creearea unui program de somn - noaptea si ziua. Noi am avut de la inceput o rutina inainte de somnul de seara: baita, pijamale, alaptare pe semiintuneric, o anumita melodie - Playing a lullaby, A child Gift.de pe YouTube.

Dupa aceasta varsta am inceput sa ma sperii ca l-am invatat sa adoarma doar la san si am ales metoda sugerata de Tracy Hogg - Pick Up- Put Down cu oprirea alaptarii. Adica : inainte de ora de culare il alaptam 10 min (sau pana cand nu mai sugea cu putere) si cand el ramanea la san doar pentru supt si adormire il puneam asa, ametit, in patutul lui. Bineinteles ca erau cateva proteste, dar si dorinta de somn era mare. Daca plangea tare il luam in brate, apoi il puneam jos imediat cum se linistea. Si tot asa pana se plictisea. Si tot incercam tot felul de tehnici - vorbeam cu el, il mangaiam pe cap, pe picioare, pe spate. Secretul e sa faci ce trebuie facut astfel incat el sa devina ametit, dar nu adormit si atunci il pui in pat si il lasi pe bebelus sa finalizeze singurel adormirea. Testati. Testati.. fiti creativi. Incercati sa le inchideti muzica, lumina si sa iesiti. Este important ca mediul inconjurator sa fie mereu la fel - si la culcare si in miez de noapte cand ei se trezesc. Asa pot adormi la loc. Daca remarca schimbari, incep sa planga.
Daca la culcare plang, intorceti-va dupa 2 minute si luati-i in brate pana se calmeaza. Apoi reluati. Sau stati langa ei si mangaiati-i putin...orice numai sa nu fie intensiv - gen leganat puternic, plimbat cu el in brate - in timp copilul va fi din ce in ce mai greu. Alegeti-va o metoda care sa va placa..ideal copilul la el in patut.
Inainte sa ii fac un program am urmarit 2 saptamani paternul lui...adica eram atenta cand arata semne de somn ( nu asteptati pana la oboseala ) si il ajutam sa adoarma. Asa iti dai seama cum prefera sa fie culcat bebelusul tau. Notam pe o hartie fiecare interval de somn. La final urmaresti si tragi concluzii. Dupa care incerci sa respecti programul. Pe primul loc sunt totusi semnele lui, si incercam sa fim flexibili.


Aceast perioada luna a5a-a6a (dar care de fapt erau 4-5, important e sa va raportati la due-date, nu la data nasterii) a fost o perioada de tranzitie in care amandoi am tot incercat diverse variante de program. Poate ce nu am stiut atunci a fost sa cronometrez timpul scurs de la ultima trezire. Sa gasesc un patern si sa il folosesc.
Abia ulterior am citit cartea 90 Minute - a lui Polly Moore, care sugereaza ca bebelusii trebuie culcati la exact 90 de minute de la momentul cand s-au trezit ultima data. Acesta a fost secretul lui. Dupa ce l-am pus in patut ( el invatase intre timp sa adoarma singur ) la fix 90 de min, adormea sngurel fara proteste.
Intre timp am ajuns la concluzia ca fiecare are timpul lui in care poate sta treaz, dar la bebe mici pana in 6 luni aceasta perioada este intre 1 ora si 2 ore. Treptat capacitatea de a sta treaz creste..2 ore, 2 ore jumatate, 3 ore, 4 ore, 5 ore. In general intervalul de timp de dimineata - adica dupa somnul cel lung de noapte- este cel mai scurt( mai scurt decat media lui zilnica ) si intervalul inainte de somnul principal e cel mai lung. Dar fiecare are ritmurile lui si daca ii observati indiciile puteti vedea un patern. Prematurii rezista mai putin timp treji ( Al nostru trebuia sa doarma la 1 ora si jumatate)
Incepand din luna 6 a ( adica la el a 5a) a inceput sa doarma tot mai mult noaptea, 11 ore Dupa luna a 7a doarme si 12 ore pe noapte, fara sa se trezeasca. **** Nota : Dupa varsta de 8 luni ( adica 7 recalculate ) doarme chiar 13 ore pe noapte de la 18 la 7 dimineata - dar in general maximum este 12 ore la ei.

principii :

De la inceput noaptea alt comportament - mai putina interactiune, nu distractie, nu vorbit, nu lumina

De la inceput rutina de la somnul de seara - baita, pijamale, muzica, alaptat apoi cand e ametit, dar nu adormit pus in patut. Eu am folosit 4-5 luni un sistem de infasare lejer de la SwaddleMe

Rutina pentru somnul de zi - Jaluzele, o melodie, o poveste, tinut in brate - sau ce altceva doriti, bautut pe spate apoi la somn. Daca alaptati, puneti-l in pat ametit

Cand se trezeste nu sariti imediat. Lasati-i un timp scurt, poate se linisteste singur din plans si adoarme la loc. Oricum nu intrati in rolul de salvator cand nu e cazul. Nu sariti la orice scancet. S-ar putea el sa isi vada de somn in continuare.

Cumparati-va o camera video cu infrarosu. Altfel veti avea tendinta sa mergeti la el sa il verificati. Asa veti stii intotdeauna cand trebuie intervent si cand nu

Vedeti la cate minute i se face somn, dupa ultima trezire ( notati mereu ora la care s-a trezit). In functie de numarul maxim ( 60, 90 sau 120 etc ), incercati sa il puneti la somn cand e momentul potrivit.

Invatati indiciile lui de somn - nu de oboseala, E prea tarziu cand e obosit. La unii e primul cascat, la altii se linistesc si nu mai vor joaca, la altii nu mai focalizeaza, la altii se freaca la ochi...in functie de varsta si stil fiecare are semnele lui. cand Plange si se freaca tare la ochi e deja prea obosit si va adormi mai greu. Uneori in primele saptamani de viata semnele nu pot fi citite prea usor, folositi atunci timpul - incercati timpi scurti 30-45 min de la ultima trezire, maxim 1 ora. Cei 20% dintre bebelusi care au colici si sunt maraiti - adica daca nu interbveniti ei vor plange- in marea majoritate a timpului nu isi arata indiciile de somn. Pentru ei este important sa ii contorizati cu ceasul ca sa le maximizati somnul si sa le minimizati plansul. Dupa varsta de 3-4 luni cand depasesc momentul colicilor va trebui sa faceti niste schimbari in comportamentul Dvs fata de el - modalitatea de linistire, de adormire. Aceste modificari vor presupune putin plans la inceput, alaturi de dvs sau singur in functie de metoda de training aleasa. Exista o teorie care sustine ca plansul ii ajuta pe bebelusi sa uite un comportament invatat.

Invatati care e programul normal de somn al unui copil. Sunt tabele pe net ( http://www.babysleepsite.com/baby-sleep-needs/baby-toddler-bedtime-chart/ si http://www.babysleepsite.com/naps/baby-naps-chart-how-many-how-long/ ) De ex pana la 6 luni ei au 3/4 somnuri pe zi - unul dimineata devreme, apoi la pranz, apoi dupa-amaiza si in unele cazuri dupa-amiaza tarziu. De obicei ultimul somn inainte de culcare e de 30 minute. Primul somn e la 1 ora aprox de la trezire( pare ciudat, ca imediat cum se trezeste vrea somn din nou). Pe masura ce cresc acest program se schimba, de la 4 somnuri la 3, apoi la 2, apoi la 1 si apoi renunta complet la somnul de zi. Vedeti care sunt paternurile si apoi observati la copilul dvs. Invatati mai ales despre perioadele de tranzitie pentru ca acolo trebuie sa interveniti dvs. ( am sa revin cu un articol doar despre tranzitii )

Respectati ora de culcare si mutati-o tot mai devreme astfel incat sa respectati intervalul maxim cat rezista treaz. De asemenea, iarna e recomandata o ora mai devreme, pentru ca tot se intuneca. Cea mai devreme ora e 17:30, cea mai tarzie 20 ( maxim 20:30 ). Dar depinde de varsta, analizati tabelele de mai sus pentru o idee. In zilele in care e foarte obosit sau nu si-a facut tot somnul, mutati ora de culcare mai devreme.

Respectati ora de trezire. Dupa ce aflati care e, incercati sa il treziti mereu la ora respectiva. Daca se trezeste la 6 si vreti sa se trezeasca mai tarziu sau sa stea cuminte in pat, nu ii dati sa manance pana la 7 si nu mergeti la el imediat. In timp el se va obisnui ca daca sta cuminte in pat, mereu vine mama - sau tata sau bunica - la el. Fiti cat mai dragut cu el dimineata, laudati-l ca a dormit, alintati-l. In timp, va fi cel mai frumos moment al zilei pentru dvs.Nu il lasati sa doarma peste ora de trezire. Ea il ajuta sa restarteze ceasul intern la 24 de ore zilnic.

Nu il lasati sa atipeasca cu mai putin de 2 ore ( unii zic 3, dar in functie de cat poate sa stea copilul dvs treaz nu il lasati sa doarma peste intervalul lui standard ) inainte de ora de culcare. Protejati ora de culcare.

Daca se trezeste plangand dintr-un somn de zi e posibil sa nu isi fi facut somnul. Lasat in patut 15 minute ar putea sa readoarma. Daca nu readoarme considerati ca s-a trezit mai devreme si resetati cronometrul pentru somnul urmator

Ziua incercati sa intunecati putin camera dupa varsta de 4-5 luni.
21 comentarii
0
19-12-2015, ora 18:03
andeibi
Nu este medic/terapeut
andeibi
Mami avem s noi o pb..bebe de 10 luni hranit cu lp se trezeste fiecare 2 ore pt biberonul de noapte..ora lui d culcare este 21:30 si d atunci pana dimi la ora 8:00 de trez la fiecare 2 ore sa pape, 90 ml nici mai mult nici mai putin.A m introdus s biberon cu Alinan dar degeaba..ai un sfat pt noi?e normal sa pape asa?
1
12-01-2016, ora 11:17
alexella
Nu este medic/terapeut
alexella
Baietelul meu de 4 luni se trezeste dupa ora 1.00noaptea din ora in ora ce pot sa fac?
0
15-01-2016, ora 12:07
cricricri
Nu este medic/terapeut
cricricri
Buna andeibi,

Abia acum am vazut mesajul tau...imi pare rau. Intre timp a mai trecut o luna. Care este situatia acum?

Dupa varsta de 7-9 luni bebelusul nu mai are nevoie sa bea noaptea. Daca e vorba de lapte praf, puteti usor stii cat bea in cursul unei zile. Important este sa ii dati cei 90 ml pe care ii bea de 5/6 ori pe noapte - adica aprox 500 ml-in timpul zilei.

Ora 21:30 pentru un bebe de 10 luni este foarte tarzie.

Scrie-mi aici programul lui : cand se trezeste, cand doarme ziua, cand, ce si cat mananca si facem impreuna un plan.
1
15-01-2016, ora 12:13
cricricri
Nu este medic/terapeut
cricricri
BUna Alexella,

Pe tine te-am prins mai repede, sper sa te pot ajuta. Nu este normal sa se trezeasca din ora in ora dupa varsta de 4 luni. Daca se intampla asa, este in general un comportament incurajat, din greseala dar cu cele mai bune intentii - nu acuz pe nimeni! - de parinti.

Dupa varsta de 3-4 luni creierul bebelusilor se maturizeaza suficient de mult incat ei sa isi poata consolida somnul de noapte - la 5-8 ore continue si somnurile de zi - la -3-4 somnuri relativ regulate.

Haide sa vedem care este programul actual al baietelului tau : cand se trezeste, cand, cum si cat doarme ziua, cand si ce mananca si cat daca e lapte praf, cand se culca de noapte si daca are ritual de nani, cu cine doarme si cum - in camera, in pat etc. Cum a fost intre 2 saptamani de la data probabila a nasterii = DPN si pana la 3 luni de la DPN ? A plans mult ? Ce faceai tu ?

Fiind atat de mic il rezolvam repede cu siguranta ! :)
1
01-02-2016, ora 22:00
cricricri
Nu este medic/terapeut
cricricri
Resurse pentru somn :
1. Marc Weissbluth - Healthy Sleep Habits
2. Heather Turgeon and Julie Wright - The Happy Sleeper
3. Alice Callahan - The Science of Mom - doar un capitol despre somn
4, Richard Ferber - Solve your Child's Sleep Problems
5. Jodi Mindell - Sleeping through the night si Sleep Deprived no More
6. Esther Yoder Strahan - Parenting with reason

Cititi si selectati ce vi se potriveste din cartile lui Tracy Hogg si Melinda Blau - au multe sfaturi si idei. mai ales in cartea The Baby Whisperer - Solves all your problems


Programul lor se schimba f mult in primii trei ani. Recunoasteti cand trebuie sa faceti o schimbare. Tineti aproape un tabel cu intervalul de timp cat rezista sa stea treaz, cu numarul de somnuri de zi si ora de culcare seara. Faceti mici adaptari ca sa se potriveasca cu programul dvs.

Programul copilului meu acum la 9 luni (calendaristice :10)
--se trezeste intre 6:30 si 7 dar sta in pat si asteapta pana cand vin eu la el la ora 7:00 (asta pentru ca atunci cand se trezea la 6 il lasam sa mai stea cat rezista el singur si apoi mergeam la el, dar aprindeam lumina si ii dadeam sa manance abia la 7. In timp a invatat singur lectia)
-- laptic la ora 7:00 (acum suge tot in 8-10 minute)
-- pampers, joaca
-- mic dejun la ora 8:00 (15 g cereale integrale, 75 g fruct, 50/60 ml lapte - inainte ii dadeam si o lingurita de nuci pisate sau ulei de rapita, dar acum am renuntat)
-- somnic de la 9:30/ 9:45 la 10:30/10:45 - in patut, cu jaluzele lasate, invelit
-- inainte avea o gustare la 10:30/11:00 din lapte si fingerfoods dar acum i-am scos-o..pentru ca ajunsesem dupa-amiaza cu 3 mese in 2 ore, iar el cu peste 450 de calorii din mancarea solida.
-- pranz la 11:30/12:00 (legume, carne/peste/ficat - 30 gr sau doar 15 gr daca e si galbenus, ulei masline daca nu e galbenus, paine, cereale, orez, cartofi, pastarnac, fasole) + supliment de fier
-- i-am introdus lapte la 13:30 ( pe care il avea la 14:30/15:00 )
-- 13:30/13:45 - 15:00/15:15 - Somn ( aici tot apar diferente...cu cateva zile inainte il culcam de pranz la 12:30 si dezbracat si dormea doar 30-45 minute si se trezea plangand. Asa ca seara il puneam la somn la 18. Dupa ce l-am culcat mai tarziu si l-am invelit a dormit si 2 ore)
-- 15:30/16:00 - masa de seara - e un soi de gustare iaurt sau branza cu fructe - 30 g branza calcica sau 50 gr iaurtel cu 30-50 gr fruct
-- 17:30 - laptic
-- 17:50 - olita
-- 18:00 - baita
-- 18:30 - somn

Intotdeauna sa stiti ca somnul pe care il luati dintr-o parte se va duce in alta parte..(ex cel din somnul de noapte se va regasi in somnul de zi). Daca vreti sa protejati somnul de noapte sau somnul de pranz, trebuie trezit din somnul de dimineata. De ex nu il lasati sa doarma peste ora 11:00. Sau dupa-amiaza nu il lasati dupa ora 15:30, ca sa protejati ora de culcare.Altfel va trebui sa schimbati ora urmatoare de somn. De ex, daca a dormit de la 15 la 16, nu il mai puteti culca la 18:30, adica doar dupa 2 ore si jumatate. Trebuie sa treaca macar numarul de ore pe care le sta in mod normal treaz ( in functie de varsta, este mereu in schimbare acest interval. Noi am ajuns acum la 3 ore - 3 ore si 15 )

In momentul in care ajungeti la 4-5 ore somnul de dimineata dispare si somnul de dupa-amiaza coboara la pranz : ramaneti cu un singur somn pe zi ( dupa varsta de 15 luni )

Dupa ce trece de 3 ani, poate rezista si 12 ore treaz si uneori renunta singur la somnul de pranz.
0
31-01-2017, ora 16:53
cricricri
Nu este medic/terapeut
cricricri
Update 22 de luni :

Dupa varsta de 18 luni am renuntat impreuna la somnul de dimineata - l-am ajutat si noi in sensul acesta :) adica nu l-am mai pus la somnic si l-am culcat in jurul orei 12 /12:30
Programul lui era :
- trezirea la 7:30
- Mic dejun, gustare la 10:30 si masa la 12
- Somn 12:30 - 14:30/15:30
- Gustare la 16:00 si cina la 18:00
- Somn la 20:30

Dar as fi putut si somn mai devreme, uneori era si somn mai tarziu - din cauza lipsei mele de rigurozitate.

Acum la 22 de luni i-am reorganizat putin mesele: lapte la trezire 7:30, mic dejun dupa 1/1, 5 ore, pranz dupa 2, 5/3 ore, somn de la 12:45/13 pana la 15:30 maxim ( il trezim la ora asta), gustare la 16:00, cina la 18:00, laptic la 19:30 si somn de la 20:30.

El inca este alaptat - dar doar dimineata si seara - nu la cerere, nu noaptea. Poate si fara, daca nu este mama in preajma. Am spatiat alaptarea de seara de somn - cam la o ora distanta.

Mai nou am descoperit ca are nevoie de putina independenta la culcare si ii las o veioza pe care o poate stinge sau aprinde, cateva carticele la care are acces sa le citeasca singur si cateva papusele. Dupa ritualul de seara, ramane singur sa isi incheie seara. A renuntat la proteste si de cele mai multe ori adoarme cu cartea in mana :). Dupa 30-40 min, intru sa ii curat patutul de carti si sa ii sting lumina. Mi se pare super cool!
0
01-04-2017, ora 10:55
cristi.b
Nu este medic/terapeut
cristi.b
Buna ziua. E posibil sa ne ajutati cu niste sfaturi privind somnul piciului de 11 luni. merci anticipat
0
26-04-2017, ora 11:32
Bix
Nu este medic/terapeut
Bix
Buna ziua. Am si eu un bebelus de 15 saptamani care nu are un program de somn.Ma puteti ajuta va rog?ziua nu adoarme decat 30 min de 3 ori pe zi, seara adoarme 22.30-23 adoarme pana 3, apoi devine agitat se trezeste, uneori are gaze, apoi adoarme la 4 si se trezeste din nou la fiecare ora sau din 2 in 2 ore, papa putin san si adoarme.E normal un astfel de comportament?Mentionez ca programul lui bebe s-a inrautatit de la nastere, bebe a venit la 38 sapt si e alimentat mixt.Va multumesc mult
0
01-04-2018, ora 08:53
Andersin
Nu este medic/terapeut
Andersin
Buna ziua.Va rog sama ajutati si pe mine.Bebe al meu are 5 luni si o saptamana pe zi doarme normal la 3 ore dar pe noapte primul somn 22-1 il doarme bine si dupa cu trezire din ora in ora.Precizez ca doarme in patutul lui si este alaptat la san.Astept raspunsurile voastre.Va rog sa ma ajutati.
0
26-04-2018, ora 09:16
Corina.
Nu este medic/terapeut
Corina.
Buna ziua. Am un bebe de 8 luni care se trezeste la 5 - 5, 30 dimineata. Ora de culcare e 19, 30-20, se trezeste cam de doua ori pe noapte si readoarme numai la san. Peste zi are doua somnuri: dimineata cam 40-50 min si la pranz 1, 30-2 ore dar cu intreruperi (se trezeste dupa 30-40 min si trebuie sa il readorm). Ce as putea face sa ii mut ora de trezire mai tarziu putin?
0
12-05-2018, ora 12:49
persu
Nu este medic/terapeut
persu
Buna cricricri.

Bebelusul nostru are un an de zile si se trezeste noaptea de vreo 2-3 ori cand ii dam biberon si de mai multe ori pentru alaptare la san.

Am incercat sa ii dam noaptea doar apa sau ceai dar nu a mers. Se trezea din ora in ora, era agitat, slabise. La un moment pediatrul ne-a spus sa nu il mai hranim noaptea pentru ca are reflux.Nu am reusit.Eram amandoi zombi de oboseala.

Sotia alapteaza doar la un san si ii este foarte greu. De multe ori o zgarie cu dintisorii, o musca. O doare. E foarte obosita. Amandoi suntem. Eu ma trezesc de 2-3 ori si ii facem biberonul.Sotia e la capatul epuizarii.

Ziua mananca diversificat. Dimineata piure de fructe. La pranz piure de legume cu carne. Dupa amiaza iaurturi. Seara orez cu lapte.
Si ziua il alapteaza inainte de a adormi.

Lapte din biberon nu mai vrea sa bea. Noi il pacalim. Ii da sa suga la san dupa care cand adoarme ii dam biberon.
Daca nu ii dam biberon se trezeste dupa 10-15 min. ziua si dupa o ora noaptea. Daca ii dam biberon in somn ziua doarme bine -2-3 ore, iar noaptea se trezeste doar de 2-3 ori. S-a intamplat de cateva ori si sa se trezeasca o singura data pe noapte.
Adorme cateodata la 20:30, cateodata la 21:30, iar mai rar si la 22:30. Oricum ar fi maxim la 07:00 dimineata se trezeste. Se trezeste o data la ora 01 noaptea sau la 03-03:30, apoi 05.:00 si 07:00 cand se trezeste de tot.

De intarcat nu cred ca se poate. E foarte dependent. Doar asa se linisteste. Daca nu ii da san plange si chiraie atat ziua cat si noaptea.

Mult timp am crezut ca e agitat din cauza certurilor pe care le-am avut noi ca parinti cand bebelusul era in burta mamei si dupa nastere. De multe ori avea un plans cu oftat chiar si in somn. Acum am observat ca plange din cauza ca nu e mama cu el. E foarte mamos si dependent de sotia mea. Dar mai este si plans de rasfat.

Ce crezi ca am putea face ca sa doarma noaptea si sa nu se mai trezeasca pentru mancare?
0
30-12-2018, ora 23:20
Anisoara*
Nu este medic/terapeut
Anisoara*
Va rog sa-mi dati si mie un sfat.Copilasul meu are 7 luni, pina la virsta de 4 luni a dormit excelent, dupa au inceput perturbarile.Doarme superb de bine in timpul zilei, 2 ori pe zi cite 2 ore.Seara pe la 20:00 respectam ritualul inainte de somnic, baita, masaj, cintecel de leagan, intuneric, adoarme foarte repede in timp ce suge laptic cu bibironul.De mic a refuzat sanul, deaceea suge cu biberonul, pina la 5 luni-lapte matern, dupa Aptamil profutura. Cind adoarme cere suzeta dupa ce finiseaza de baut lapticul.Doarme neintors pina la ora 1.Dupa care incepe a plinge vrea iar laptic, il alaptez si adoarme doar pe 30 minute si se trezeste, atunci trebuie sa il iau cu mine in pat, dar chiar si cu mine in pat, plinge ca vrea biberonul si se chinuie invirtinduse prin pat.Si asa pina dimineata.
Sunt foarte obosita, orice sfat o sa-l iau in consideratie.
Va multumesc mult
0
05-01-2019, ora 12:25
Geo-RareÈ™
Nu este medic/terapeut
Geo-RareÈ™
Buna ziua!Am un bebe de 8 luni si 3 saptamani care pana la 5 luni a dormit aproape toata noaptea, orele de culcare au oscilat in tot acest interval de timp, de la 1 noaptea pana la 8-8.30 dimineata, usor-usor incepuse sa adoarma undeva la orele22.30-23, iar trezirea era tot 8-8.30 dim.Ideea este ca el adormea la un interval de 3 ore intre toate cele 3 somnuri de peste zi, fiecare somn durand intre 1.30- 3 ore maxim.De vreo 2 luni este un haos total.Si la aceasta varsta are tot 3 reprize de somn peste zi, iar seara ajunge sa adoarma pe la 2 noaptea, trezirea fiind undeva in jurul orei 10 dim, somnul este destul de agitat, ma trezesc de minim 5 ori pe noapte sa il legan sa il adorm, il pun si la san poate poate adoarme la loc, uneori fara succes, sta trez si cate 2 ore.Spre rusinea mea, mai bine zis din vina mea, el adoarme numai in brate, si doarme cu mine in pat.Sunt putin disperata, are deja o greutate si nu prea mai reusesc sa il adorm in brate, si chiar si asa dureaza uneori si pana la o ora sa adoarma.Programul lui de somn de peste zi(durata somnului nu este in fiecare zi aceeasi):se trezeste la 10.00, doarme undeva intre 1-2 ore, (uneori chiar si 45 min)dupa 2-3 ore de la ora trezirii ii este iar somn, unde doarme iar intre 1.30-2 ore, dupa care sta treaz 2-3 ore, si mai doarme undeva intre 30 min-1 ora.(10-12 ; 15-17 ; 20-20.30).Conform acestui program pe la ora 23 ar trebui sa doarma pana dimineata, dar din pacate si aici doarme maxim o ora si se pune iar pe "joaca" si asa ajungem sa adormim iar la ora 2, si nici macar somnul nu este de calitate.Sunt constienta ca doarme mult ziua, am incercat sa ii schimb programul, dar fara succes, de aceea apelez cu disperare la dumneavoastra, vreau sa ii schimb programul si sa il obisnuiesc sa adoarma si singurel, chiar daca stau cu el in pat, DAR NU IN BRATE! :(
0
12-01-2019, ora 12:14
dumitca
Nu este medic/terapeut
dumitca
Buna, draga cricricri. As dori sa intru in legatura cu tine si sa iti cer sfatul despre bebe meu de 10 luni care de cateva zile are doar un somn pe zi la pranz de 2h45.
Te rog sa imi spui daca esti dispusa sa ma ajuti sa ii fac un program si poate sa revenim la doua somnuri.
P.S.: Mi-am cumparat doua carti recomandate de tine: cea a lui Richard Ferber si a lui Tracy Hogg si Melinda Blau.
Incerc sa le citesc cum pot, insa tot as dori sa intram in legatura.

Multumesc.
0
14-01-2019, ora 14:55
cricricri
Nu este medic/terapeut
cricricri
Dumitca, cei de la ROmedic mi-au spus ca m-ai cautat:). Asa ca voi intra din nou pe topic o perioada si voi raspunde la intrebari in functie de ce imi mai aduc si eu aminte.Am sa caut sa vad cand pot incepe sa treaca de la 2 somnuri la unul. Unii sa stii ca sunt cu mai putin somn. Totusi el doarme mult aproape 3 ore...e ditamai somnul. Bucura-te si tu de pauza si daca in rest e ok, lasa-l asa, Intre ce ore doarme? Cum e el in rest ? Morocanos si suparacios sau bine dispus? Cat doarme si cum doarme noaptea? De ce esti ingrijorata?
0
27-02-2019, ora 05:27
Rozel
Nu este medic/terapeut
Rozel
Draga cricricri, suntem intr-o mare dilema cu somnul și cititind postarea ta despre somnul bebelușului, încerc sa înțeleg ce nu fac corect. Am un bebe de 3 luni și nu poate adormi noapte doar dacă îl iau cu mine in pat și îl pun la sân, de altfel nu adoarme deloc. Chiar și atunci când doarme cu mine, cauta mai mereu sânul în somn, mai ales când care gaze noaptea (are foarte multe gaze noaptea) și unica metoda de a-l calma este sa îl pun la sân. Dar asta ma epuizează enorm, dacă nu ii dau sânul plânge foarte mult și apoi nu mai pot sa îl liniștesc sa îl adorm din nou, așa ca ii dau sânul și se liniște și adoarme. Incerc sa ii fac un regim de somn de noapte de la 9-9:30 pana pe la 7 dimineata (dar cu treziri din cauza durerilor de burta și calmarea acestora cu alăptarea). Dimineata după o ora de la trezire adoarme iarăși, doar ca adoarme doar legănat in brațe. Ma strădui sa nu fie un interval mai mult de doua ore între somnul de zi, dar doarme puțin 30-40 min și se trezește mai mereu plangand. După ce îl adorm in brațe, îl pun incet in pătuțul lui, uneori poate adormi la sân. Ziua cât doarme in pătuț trebuie sa îl veghez mereu de altfel se trezește foarte repede (15 min). Și mai avem o dilema, nu ii place sa fie infasat atunci când îl culc. Am observat ca atunci când ieșim la plimbare doarme atâta timp cât ne plimbam, poate dormi și 2 ore dacă suntem la plimbare.Cum pot sa îl dezvăț de somnul cu mine, pentru ca mereu sunt in alerta sa nu îl lovesc întâmplator in somn? Cum sa îl dezvăț de Adormirea un brate sau la sân? Menționez are dureri de burtica și mai nimic nu ne ajuta pentru a le calma, doar sânul. Sper sa găsesc o soluție, deoarece sunt epuizata la maxim iar din acest motiv scade și producția de lapte și nici nu îmi pot planifica o rutina zilnică.
0
27-02-2019, ora 20:57
ruxitos
Nu este medic/terapeut
ruxitos
Buna,

Mi s-au parut utile informatiile pe care le-am
citit, cu toate ca teoria o stiu si eu bine. Fetita mea de aprroape 4 luni inca sufera de reflux, cu toate ca ia in greutate si mananca. Insa pana acum nu am putut aplica regulile stiute. Am cateva intrebari pt tine:
1. Cum ai facut trecerea de la sistemul de infasat la dormit fara? Ziceai ca l-ai folosit pana pe la 4-5 luni?
2. Cat staeai sau cat foloseai la un somn metoda pick up/
put down pana cand adormea? Si ce faceai ca sa fie ametit?

Multumesc mult.
0
28-02-2019, ora 20:40
dumitca
Nu este medic/terapeut
dumitca
Draga cricri,

Multumesc ca ai reintrat pe forum, as dori sa vb.cu tine in privat mai detaliat despre acest subiect, daca esti dispusa. Acum la 11 luni avem tot un somn, insa nu reusim sa il avem regulat, adica la aceeasi ora zilnic. Uneori doarme la 12h30, alteori la 15h00, si durata variaza de la 1h la 3h. Cand are somn de 3h, fura din somnul de noapte. Iti las adresa personala, daca ai timp sa ma sfatuiesti putin, cossero2020@gmail.com.

Multumesc mult.

Dumitca
0
13-04-2019, ora 23:59
Iolanda1408
Nu este medic/terapeut
Iolanda1408
Draga Cricricri,
Am citit sfaturile tale, am văzut că sunt mai multe mamici care încearcă să ia legătura cu tine si ma gândeam ca m-ai putea ajuta. Am un bebelus de 8 luni(7 luni corectate) care se trezeste de minim 3 4 ori/ noapte, ziua are 3 somnuri de cate 30-40 minute si nu prea stiu cum as putea schimba situația.
Multumesc.
0
14-04-2019, ora 08:14
cricricri
Nu este medic/terapeut
cricricri
Ruxitos, nu mai tin minte, dar nu cred ca am.facut ceva special... o perioada l-am.folosit fara sa ii mai bag mainile, ci doar pana la talie...oricum au si marimi mari. Poti folosi cat timp vrei, dar dupa 4 -5 luni se enerveaza sa aiba mainile prinse (ca atunci cand sunt bebeluși mici si mainile ii sperie / incurca) si in plus le pot folosi pt liniștire (sug degetul).

Pentru ametit...ziua il plimbam repede cu carutul daca eram afara...in casa il lasam sa suga si sa se relaxeze..il mangaiam, il linișteam. Si cand era aproape il.puneam in pătuț. Imi aduc aminte ca el dadea din cap stanga / dreapta.se ametea si el singur :)

Oricum eu am avut noroc cu un baietel somnoros, usor de crescut
0
28-07-2019, ora 19:52
cmuntean
Nu este medic/terapeut
cmuntean
Buna cricricri,
Am un baietel de 3 saptamani, care atunci cand e treaz mai mult plange.
Am citit si eu cartea lui Tracy Hogg, dar nu cred ca pot aplica tehnica ei..sau nu stiu eu cum sa o aplic..
Inca nu reusesc sa citesc semnele bebelui cand e obosit, dar nici nu stiu cat ar trebui sa stea el treaz intre 2 mese..deocamdata adoarme mai mult la san sau pe piept si dupa il punem la el in patut..azi am incercat sa il punem sa adoarma singur la el in patut..a plans, l-am linistit si iara a plans si tot asa pana a adormit..
Si se trezeste cam de 2 ori pe noapte..cand era mai mic se trezea 1 data la ora 4 si dupa dimineata la 6 sau 7..nu sunt sigura ca ceea ce fac, fac bine..
El avea zile cand statea treaz si cate 3 ore, dar mai mult plangea..oare era prea mult pentru el?
Daca se poate, am putea sa vorbim in privat?
Multumesc frumos!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariÈ›ie a obezității la copii
  • Sfaturi pentru un somn odihnitor È™i sănătos la copii
  • Co-sleeping – dormim în acelaÈ™i pat cu bebeluÈ™ul?
  • SiguranÈ›a copilului la somn
  • De cât somn are nevoie un copil?
  • Asocierile de somn la copil
  • Somnul copiilor cu ADHD, mai scurt È™i mai slab calitativ
  • Noi recomandări privind orele de somn necesare copiilor pentru a fi sănătoÈ™i
  • Obiceiurile de somn asociate cu consumul de alcool È™i droguri la adolescenÈ›i
  •