Buna. Diabet la 7 ani

06-12-2017
guguti
Nu este medic/terapeut
guguti
Copilul meu a facut diabet la o luna dupa vaccinul de 7 ani.ce pot sa fac?cine raspunde pentru nenorocirea copilului?
1 comentarii
0
12-12-2017, ora 11:16
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Suprapunerea a doua evenimente distincte, la o perioada scurta de timp - vaccinarea și apoi diagnosticarea cu diabet tip 1 juvenil (banuiesc ca la acesta va referiti), nu constituie o relatie de cauzalitate. Din contră, nu au fost identificate asocieri cu autoimunitatea la vaccinarile obisnuite ale copilariei. Au fost descoperite multe asocieri cu factorii declasatori de mediu în diabetul zaharat tip 1 autoimun, dar până acum, doar rubeola congenitală a fost asociată în mod clar cu boala. Trebuie facuta o distinctie clara intre cauzalitate si supozitie.

Instalarea simptomatologiei depinde de gradul de distructie a celulelor pancreactice, de secreția reziduală de insulina etc. La fel de bine simptomele ar fi putut sa apara la varsta de cateva luni sau la cea de tanar adult. Nu este o cifra exacta si se observa chiar o crestere a incidentei la copiii sub 14 ani. Acesta nu poate fi prevenit, desi vorbim de o seama de factori protectori cum este de exemplu alimentatia la san minimum 6 luni, intarzierea peste 1 an a introducerii laptelui de vaca, prevenirea infectiilor intrauterine (rubeola, varicela, rotavirus, enterovirus, oreion). Dar la baza este o afectiune autoimuna, cu o componenta genetica extrem de complexa (http://www.romedic.ro/factori-de-risc-pentru-diabet-0P35386) si cu predispozitii catre alte afectiuni cum sunt boala celiaca, tiroidita autoimuna etc. Nu incerc sa va sperii, nu acesta este scopul meu. Doresc sa subliniez ca nu este momentul sa cautati vinovatul, responsabilul, mai ales acolo unde nu este, ci solutii pentru a evalua corect si complet starea de sanatate a micutului, sa urmeze tratamentul cu insulina si modificarile stilului de viata pe care aceasta afectiune o impune.

Este un moment traumatizant, sunt multe de invatat, de acceptat, si doar parintii in acceasi situatie va pot intelege suferinta, insa nu trebuie sa va pierdeti increderea in medicina bazata pe dovezi stiintifice.

Va doresc multa sanatate dvs. si baietelului, multa putere, intelepciune si rabdare!
Cu stima,
Mihaela Acasandrei,
Nutritionist-dietetician
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Plasturele „inteligent” pentru monitorizarea glicemiei
  • Includerea proteinelor din zer în dietă ar putea fi benefică în managementul diabetului zaharat tip 2
  • Un hormon recent descoperit ar putea trata diabetul tip 2 și obezitatea
  • O pastilă cu insulină ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge la diabetici
  • Diabetul crește riscul unui deces cauzat de infarct
  •