Cum pot ajuta pe cineva să renunțe la alcool?

10-03-2017
edera13
Nu este medic/terapeut
edera13
Cum pot ajuta pe cineva să renunțe la alcool?
2 comentarii
0
10-03-2017, ora 08:34
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Persoanele care consuma substante si nu doar ele, pot sa-si gaseasca un echilibru, doar daca ajung sa inteleaga ca "au o problema ce trebuie rezolvata". Nimeni din afara nu va putea sa ii faca sa renunte la acele substante, daca ele nu inteleg asta. In spatele consumului de alcool, se ascund tulburari psihice ca depresie, tulburari anxioase. Dar pot fi asociate si tulburari ale personalitatii, ceea ce ingreuneaza capacitatea persoanei de a intelege ca are nevoie de ajutor, dar mai ales, de a-l cere.
Dvs puteti doar sa ii oferiti incredere, suport, iubire. Insa toate acestea devin aproape imposibil de oferit de catre cei dragi, atunci cand persoana afectata se manifesta greu de suportat. Viata alaturi de un alcoolic este plina de provocari, foarte grea pt toti cei din jur.
Exista si in Romania centre pt dezalcoolizare, unde se ofera si servicii psihologice, insa in realitate, sunt foarte putini alcoolici care ajung sa se trateze in aceste centre. Pt ca ei considera ca nu au nicio problema, ceilalti au ceva cu ei.
Vindecare in adevaratul sens al cuvantului, nu apare in alcoolism. Dar daca persoana afectata are sprijinul familiei, daca constientizeaza boala si actioneaza la timp, se pot realiza schimbari cu efect pe termen lung, insa e nevoie de o adevarata restructurare a gandirii, un traseu foarte anevoios pt cel in suferinta.
Avand in vedere faptul ca alcoolul afecteaza functionarea sistemului nervos central si al multor organe interne, prognozele pozitive sunt rare. Creierul si intreg corp se degradeaza, la un consum indelungat si consistent, iar recuperarea devine uneori imposibila, sau extrem de grea.
Insa, orice persoana poate fi ajutata cumva. Conteaza asteptarile, sa fie bine ancorate in realitate.
Sanatate!
0
10-03-2017, ora 21:23
Dr. Ungureanu Elena
Psihiatrie, Iasi
Dr. Ungureanu Elena
In primul rand trebuie sa recunoasca consumul, sa-l vada ca pe un lucru nociv si sa doreasca sa renunte.Urmatorul pas este sa va adresati unui psihiatru care va va indruma ce e de facut in functie de starea pacientului.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.