Imi este frica de dentist si nu stiu de ce am o asa mare frica

08-09-2017
anducuu
Nu este medic/terapeut
anducuu
Am si eu o problema si sunt confuz din cauza ca nu stiu sa imi pun un diagnostic. Nu pot sa imi dau seama daca e stresul, atacul de panica sau anxietatea. Imi este frica de dentist si nu stiu de ce am o asa mare frica cand stiu ca dentistul e ceva de bine nicidecum de rau. Si mi am facut programare pentru o extractie si din clipa aceea m am simtit altfel. De aproape o saptama am un usor tremurat in corp si cand stiu ca trebuie sa ma duc la dentist ma ia si mai tare frica. Ce ar trebuii sa fac sa scap de acest tremurat?? Va multumesc.
10 comentarii
0
08-09-2017, ora 18:38
Psiholog Luminita Codrescu
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Luminita Codrescu
buna, reactia de frica este instinctiva si are o parte buna, ne poate apara de pericole. In cazul tau, pericolul este durerea anticipata. Este posibil sa discuti cu dentistul sa obtii asigurarea ca va face extractia cu anestezie si ca practic nu vei simti nimic. Astfel te vei linisti si tremuraturile vor disparea. Gandeste-te la beneficiile pe care le vei avea DUPA extractie. Tehnicile de relaxare (respiratie, meditiatie, etc) ajuta.
Mult succes!
0
11-09-2017, ora 00:09
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Bine ca nu poti sa iti pui singur diagnostic, pentru ca probabil ti-ai fi pus o multime - deja ai zis de atacuri de panica, fobie de dentist, anxietate, etc :). E normal sa ai emotii - asta arata ca esti viu! Frica e una din emotiile care se produc instant, in scopul de a ne proteja, asa cum a zis colega mea mai sus. Probabil ca la tine frica s-a declansat in urma unei experiente neplacute (a ta, sau a cuiva apropiat), sau poate nici vorba de astfel de experiente si frica sa vina in urma altor erori de gandire. Pentru a gasi cauzele fricilor tale si pentru a le trata, poti solicita sprijinul unui psiholog clinician, sau a unui psihoterapeut, cu experienta in tulburarile anxioase.
0
11-09-2017, ora 22:31
anducuu
Nu este medic/terapeut
anducuu
Multumesc pentru raspunsuri. Apreciez foarte mult.
Nu stiu cum am ajuns in situatia de fata. Si in momentul acesta imi vibreaza corpul. Astazi am incercat sa merg la dentist si cand am ajuns in fata cabinetului mi s a facut foarte rau. Aveam stari de voma si in cap aveam un singur gand : daca intrii vomiti tot. Vroiam sa intru dar simteam cum corpul nu ma ascultaMi am format numai imagini negative in cap. O sa incerc sa ajung la un psiholog dar e foarte greu aici in Anglia, macar niste pastile antidepresive de as gasii. Va multumesc inca o data.
0
11-09-2017, ora 23:12
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Ai facut foarte bine ca te-ai expus fricii de dentist. Chiar daca ai avut starile acelea, tot expunandu-te, vei vedea ca starile se vor estompa. S-a intamplat 100% ceea ce te asteptai mergand acolo?
0
12-09-2017, ora 10:38
Psiholog Gabriel Pîrvan
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Gabriel Pîrvan
Anducuu, sedintele de psihoterapie se pit tine si online.
0
12-09-2017, ora 11:31
anducuu
Nu este medic/terapeut
anducuu
Pai tocmai asta e ca am ajuns acolo dar frica era cred sa nu vomit sau sa mi se faca rau mai tare inauntru cand sunt cu medicul, nu e o frica de ceea ce imi face medicul ci de ceea ce nu pot controls eu ( starile mele ) . Am programare la medicul de fam. Daca nu rezolv nimic o sa apelez la terapie cred.
0
12-09-2017, ora 12:50
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Pai asta te intrebam mai sus: s-a intamplat acolo 100% cum te-ai asteptat sa fie? Nici nu are atata relevanta acum (pt tine zic - ca pt mine are o foarte mare relevanta diferentierea :)) daca te temeai de medic, sau de starile tale, ci te-ar ajuta sa intelegi si sa-ti intiparesti bine in minte, faptul ca ce te-ai asteptat tu sa fie catastrofic, nu a fost deloc si ca nu iti e de folos sa te increzi in astfel de ingrijorari, pentru ca nu sunt realiste. Sigur nu ai lesinat si nici nu ai murit, poate ai avut acele stari la un nivel intens, dar cata vreme inca vorbesti cu noi pe aici, esti bine :).
Si da, concluzia la care aiajuns, ca mai bine faci psihoterapie, e probabil cea mai realista din acest moment.
0
13-09-2017, ora 10:43
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Nu manca nimic inainte de a te duce acolo asa ca n-ai ce sa vomiti. Reactia de voma exista, dar n-o sa vomiti ca n-ai ce. Ia si un anxiolitic ceva, sa te linisteasca, cere de la doctorul de familie ceva eficient nu chestii din plante, nu patesti nimic daca iei doar cand mergi la stomatolog, o sa dormi dupa-masa. Si mie mi-a fost toata viata frica de dentist si am reactie puternica de voma, daca imi atinge ceva mai mult prin gura sau imi umple gura cu tot felul de instrumente. Avertizeaza medicul si o sa se poarte mai "cu manusi". Inca ceva: pe mine ma ajuta anestezia locala, imi reduce senzatia de voma, mai nou cer si la radiografie o anestezie cu spray isi face efectul in cateva secunde. Si am o doctorita chirurg stomatolog formidabila: are mana mica, usoara si rapida, chiar la ea ma duc relativ relaxata, nu mai iau nimic demult. Un pic mai greu cu cel ce plombeaza ca are mana uriasa si mai e si meticulos, dar e barbatu-sau, nu-l pot schimba, insa cu timpul s-a invatat el cu mine. Cum iti spun, avertizeaza-l ca ai reactie de voma puternica, stie el atunci cum sa intre in gura, nu ca elefantii. Dar ia ceva de linistire inainte.
0
13-09-2017, ora 10:50
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Ah si la injectii inchid ochii si ma stramb de groaza, doctorita se amuza, ma amuz si eu apoi, asta e, scena s-a repetat de zeci de ori. Nici nu ma trimite inapoi in sala de asteptare sa-si faca efectul anestezicul, ma tine sub observatie ca i-am zis ca-s lesinacioasa, desi nu i-am lesinat niciodata, dar paza buna...stii cum se spune. Te ajuta daca-ti spun ca stiu un doctor care a lesinat la stomatolog in scaun de frica? Astia suntem, astia defilam.
1
14-09-2017, ora 12:55
anducuu
Nu este medic/terapeut
anducuu
Asa este multumesc pentru sfat si pentru incurajari.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: frica de dentist

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre frica de dentist, frica de a vomita și reflexul excesiv de vomă în cabinetul stomatologic (studiu)
  •